Yerel basın değerlendirmesi
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek; yerel medyanın, çağdaş demokrasinin gelişimi bakımından çok önemli fonksiyona sahip olduğunu bildirdi.
cumhuriyet.com.trTürkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung ile birlikte düzenlediği ''Yerel Basın Eğitim Seminerleri''nin Sekizinci Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı, cemiyetin Burhan Felek Konferans Salonu'nda başladı.
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, kitle iletişim araçlarında son yıllarda yaşanan değişim ve gelişime dikkati çekerek, bu süreçte yerel medyanın da öneminin arttığını söyledi.
''Yerel medya, çağdaş demokrasinin gelişimi bakımından çok önemli fonksiyona sahiptir'' diyen Melek, demokrasilerde çok sesliliğin kurulacağı, yeşereceği yerlerin yerel medya olduğunu kaydetti.
Halkla yönetim arasında köprüyü kuracak, halkın sorunlarını iletecek aracın da yerel medya olduğunu ifade eden Melek, yerel medyanın gelişmesi ve güçlenmesi açısından ilgili kamu kurumları ve meslek örgütlerinin önemli görevlerinin bulunduğunu dile getirdi.
Melek, 88 yıl önce kurulan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün görev alanları arasında, yerel basının önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, ''Amacımız gelişmiş, sorunları en aza indirilmiş ve işlevsel yapıya kavuşmuş bir yerel medyanın oluşumuna katkıda bulunmaktır'' dedi.
Basın Kanunu'nda yerel medyaya yönelik yapılan düzenlemeleri de anımsatan Melek, bu alandaki çalışmalarını anlattı.
Yerel medyanın gücü
Salih Melek, ''yerel medya ne kadar güçlü olursa Türkiye'deki bölgesel ve ulusal basının da o kadar güçlü olacağını'' belirterek, yerel medyanın haber ihtiyacını karşılamak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Genel müdürlüğünün basın kartları konusunda da çalışma yürüttüğünü ve bu işin sekretaryasını gerçekleştirdiğini anlatan Melek, basın kartlarını 13 kişilik bir komisyonun verdiğini ve komisyonda genel müdürlüğün de 2 temsilcisinin yer aldığını hatırlattı. Melek, şu anda Türkiye'de 11 bin basın kartı sahibi gazeteci bulunduğunu bildirdi.
Melek, Basın Yayın ve Enformasyon genel Müdürlüğünün arşivinde bulunan 750 bin civarında fotoğraftan yerel ve ulusal basının ücretsiz yararlanabildiğini anımsatarak, her ay ''Anadolu'nun Sesi'' adlı gazeteyi de yerel basından örneklerle çıkardıklarını belirtti.
Yerel basına her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da vurgulayan Melek, TOBB ile işbirliği içinde 50'si yerel medya temsilcisi olmak üzere 100 medya mensubuna 3 ay Türkiye'de, ardından da başarılı olanlar arasından seçilecek 10'u yerel basından olmak üzere 20 medya çalışanına İngiltere ya da ABD'de dil eğitimi ve mesleki eğitim vermek için çalışmalar başlatacaklarını kaydetti.
Ayrıca 2009 yılında yerel medya eğitim enstitüsü oluşturmayı da hedeflediklerini, böylece üniversitelerle işbirliği içinde yerel medya çalışanlarına yönelik meslek içi eğitim çalışması gerçekleştireceklerini kaydeden Melek, yerel medyanın önümüzdeki süreçte daha da güçlenmesi için çalışılacağını söyledi.