Yenilenebilir Enerji Yasası ile SİT alanları HES'lere açıldı
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası'nda yapılan değişiklik ile koruma altındaki milli park, muhafaza ormanı, yaban hayatı geliştirme sahaları ve SİT alanları, Hidroelektrik Santralleri'ne (HES) açıldı.
cumhuriyet.com.trDeğişikliğe tepki gösteren Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi avukat Yakup Okumuşoğlu, bu yıkım planına sessiz kalmayacaklarına belirterek “Hukuku kanun yapmaktan ibaret zannediyorlar. Yıktıkları bölgelerde yaşayan halkın tabiatı ve yaşam hakkını koruma iradesi ve gayretini yok sayıyorlar” dedi.
AKP Hükümeti, her kesimin tepkisine neden olan Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasası ile yapamadığını 6094 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu’nu değiştirerek gerçekleştirdi. 29 Aralık 2010’da yasanın 5. maddesine “Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir” fıkrası eklendi.
HES projelerine karşı açılan davaların avukatı olarak tanın Okumuşoğlu bu yeni düzenleme ile koruma statüsü sayesinde bugüne dek HES’lerden korunmuş tüm alanların koruma kalkanının ortadan kaldırıldığını vurguladı. Okumuşoğlu, sayıları binlerle ifade edilen HES’ler nedeniyle el değmemiş vadilerdeki milyonlarca ağacın kesildiğini, Maden Yasası’nı değiştirerek dağları bile birilerine tahsis etmenin yolunun açıldığını belirtti. Korunan alanların statülerini ortadan kaldıracak “tabiatı bozuk” bir tabiat yasasının meclise sevk edildiğini ancak büyük bir tepki gördüğünü anımsatan Okumuşoğlu “Baktılar kanuna tepkiler büyüyor 28 Aralık akşamı mecliste bir avuç insan toplanıp SİT Koruma Statüsü’ne sahip alanları, milli park alanlarını HES inşaatlarına açan bir kanun değişikliği yapıverdiler. Hem de o vadilere özel koruma statüsü kazandıran nitelikler kaç milyon yılda oluştu hiç düşünmeden, birkaç dakika içinde. Şimdi de kanun değişikliğini HES’ler için değil doğayı korumak için yaptıklarını söylüyorlar. Hukuku kanun yapmaktan ibaret zannediyorlar. Yıktıkları bölgelerde yaşayan halkın tabiatı ve yaşam hakkını koruma iradesi ve gayretini yok sayıyorlar” diye konuştu.