Yeniden seçilmek için yarışan Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Gençer, Cumhuriyet’e konuştu

CHP’den Ayvalık Belediyesi başkan adayı olan mevcut başkan Rahmi Gençer, seçilmesi halinde ilçede Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi planladıklarını, kurulacak 35 tesisten 200 milyon gelir ve1500 kişiye iş sağlanacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Ayvalık üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını anlatan Gençer, “Ayvalık Atatürk’ün, özgürlüklerin, demokrasinin, devrimciliğin, milliyetçiliğin, laikliğin ilçesi. Kimin, hangi emellerle, ne oyunlar yaparak buranın bu dokusunu bozmaya çalıştığının farkındayım. Oyumuzu yüzde 50’nin altına düşürmeyeceğiz ki Ayvalık’ı Atatürk ve Cumhuriyetten, özgürlüklerinden kopartmak isteyenler sevinmesin” dedi. Yeni döneme ilişkin Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Rahmi Gençer şunları söyledi:

- 5 yıllık görev süreniz doluyor. Nasıl geçti bu süre. Ayvalık ne durumda?

Bu döneme tek kelimeyle mücadele dönemi diyebilirim. Tüm koşulları bilerek bu işin içine girdik ve hakkını vermek için terledik. Ancak hafızaları tazelemek isterim. Biz Ayvalık’ta bir belediye bilirdik. İki beldemiz vardı, köylerimiz kendi halinde yaşardı. Bir büyükşehir yasası çıktı, diyor ki eskisinin üç misli alandaki işi, eskisinin yarı parasına yapacaksın. Kasa tamtakırdı, borç gırtlaktaydı. Hizmet, bir gün aksamamalıydı. Ve böyle bir Ayvalık’ın gerçeklerini gören duyarlı dostlarımızla başlayarak bu günlere geldik.

Yollar yenilendi

- Göreve geldiğinizde karşınıza çıkan sorunlar neydi. Bu mücadele nasıl sürdü?

En büyük eksiğimiz yollarımızdı. Üstüne bir de kış aylarında birkaç kez yaşadığımız sel felaketlerinin yolları tahrip etmesi gelince, var gücümüzle bu işe başladık. Yarım milyon metrekare kilit parke yaptık. Buna ek olarak 60 bin tona yakın sıcak asfalt döktük, bu 315 bin metrekare demektir. Sit alanlarımız içine tarihi dokuyu bozmadan 85 bin metrekare granit zar taşı döşedik. Bir diğer sorunumuz ise büyük ve nüfusu değişkenlik gösteren yerde çöp konusuydu. Dar sokaklarımıza özel araçlar aldık, 3 bin 200 yeni konteynır, 800 sallanan çöp kovası takviye ettik. Kent merkezimize, tarihi ve geleneksel dokuyu koruyarak yeniden At Arabacılar Meydanı’nı Ayvalık’a kazandırdık. Kültürel miraslarımızdan Ayazma konusunda onarım ve yenileme çalışmalarına öncülük ettik. Merkezdeki eski toptancı halini Ayvalık’ın dokusuna uygun olarak yeniliyoruz. Büyük sebze halimizi ise önümüzdeki dönemde yapacağız.

- Yeni dönem için planlarınız neler?

En önemli yatırımlarımız istihdama yönelik olacak. Burada Gıda İhtisas Sanayi Bölgesi planlıyoruz. 35 gıda tesisi yapılacak.1500 kişiye iş, bölgede ise 200 milyonluk gelir sağlanacağını öngörüyoruz. Bir meydan ve sahil yenilemesi projemiz Cunda için gündemde. Lale adasını Cunda’ya bağlayan bölgede yapmayı planladığımız balıkçı barınağı projemiz bakanlıkça onaylandı. Ayvalık, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde. Dünya mirası olma yolunda yürüyoruz. Bu konu Ayvalık’ı birkaç lig birden atlatacak değerde. Tostçular Sokağı dediğimiz bölgeyi yeniden yapacağız. En önemli işlerimizden biri de Ayvalıkımızın orta noktası olan Cumhuriyet meydanını düzenlemek olacak. Hem kent kimliği açısından hem trafik açısından artı değer yaratacak. Küçükköyümüze 400 kişi kapasiteli Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi’ni kazandırdık. Yepyeni bir meydan yaptık. Önümüzdeki haziran ayında eğitime başlayacak Yaratıcı Teknolojiler Okulu’nu kurduk. Altınova’ya 10 bin 650 metrekarelik pazar yerini mutlaka yapacağız.

Altınovamızı yenileyerek Taş Köşk’ü bu dönemde kazandırdık, yepyeni bir kordonboyu yaptık yine bu dönemde. Artık Altınova da bir cazibe merkezine dönüşüyor. Yine bu dönem için büyük bir meydan ve rekreasyon alanı projemiz var. Cihan Şişman Gençlik Merkezi, Paşa Limanı, yaşlı bakım evi ve zihinsel engelliler okulu gibi kazanımlara imza atmaktan büyük mutluluk duyduk. Bu mutluluğu Ayvalık, Küçükköy ve Altınova’da yapacağımız kreşlerin açılışlarında göreceksiniz yeni dönemdi. Amfitiyatromuzu yenileyerek Ayvalık’a bir kültür sanat akını oluşmasını sağladık.

Zeytin çekirdekleri

Kırlangıç yaşam merkezimiz Ayvalık’ın cazibe yerlerinden biri olacak. Temelini geçen 29 Ekim’de attık. Çok amaçlı salonlar, kreş, restoran, otel, müze, sanat galerisi, prestijli mağazalar Ayvalık’ımızın değerine değer katacak. Bir de zeytin çekirdeklerimiz var tabii. En önemli sosyal projemiz. Ayvalık’ın geleceğine, gençliğine önemli bir yatırım bu projemiz. 1700 çocuğumuzu kültürle sanatla sosyal hayatla buluşturduk. Dışişleri Bakanlığı’nın davetiyle bu çocuklarımızın bir kısmını Paris’e konser vermeye götürdük. Ayvalık’ın zeytin çekirdekleri Avrupa’da ses getirdi.

- Siyasetteki kutuplaştırıcı dili nasıl değerlendiriyorsunuz. Ayvalık’ta siz neler yapıyorsunuz?

Ayvalık Atatürk’ün, özgürlüklerin, demokrasinin, devrimciliğin, milliyetçiliğin, laikliğin ilçesi. Her cuma akşamüstü sokaklarında İstiklal Marşı okunan ve o sırada yaşamı duran bir yer Ayvalık. Kimin, hangi emellerle, ne oyunlar yaparak buranın bu dokusunu bozmaya çalıştığının farkındayım ama girmeyeceğim bu konulara. Çünkü bu şehir gerilsin istemiyorum. Seçimden sonra da yüz yüze bakacağız. Beni destekleyen desteklemeyen demeden, partili partisiz demeden herkesin başkanı olacağım. CHP 5 yılda yapılan tüm seçimlerde oyunu arttırdı Ayvalık’ta. Şimdi de anketlerde açıkça gördüğümüz, oyumuzu yüzde 50’nin altına düşürmeyeceğiz. Ayvalık üzerine oyun kurmaya çalışanlar ümitlenmesin. Ayvalık’ı Atatürk ve Cumhuriyetten, özgürlüklerinden kopartmak isteyenler sevinmesin. Biz Kuvayi Milliye nesliyiz, Atatürk’ün, Ali Çetinkaya’nın nesliyiz. Hem değerlerimize dokunanlara karşı direneceğiz hem de Ayvalıklıya hizmet etmeye devam edeceğiz. 

‘Balıkesir’i de alacağız’

- Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl?

Tanıştığımıza pek memnun olmadık açıkçası. Ancak bu dönem iyi olacak. Geçen dönem hem sistem kötü etkiledi hem de büyükşehir Ayvalık’a üvey evlat muamelesi yaptı. Önümüzdeki dönem Ayvalık’ın şansı şu: Millet ittifakı bu kez sadece Ayvalık’ta değil Balıkesir’de de kazanacak. “Ayvalıkta altıok, Balıkesir’de İsmail Ok” sözümüz sadece bir slogan değil.  

Ayvalık’ı betona boğdurmam

- Cunda Adası başta olmak üzere herkesin gözü Ayvalık’ta. Bunlar içinde iyi niyetli olmayanlar da var. Korunabilecek mi Ayvalık?

Cunda’da zeytinleri kesip burayı betona boğmak istediler, denizimize balık çiftlikleri kurmak istediler, köylerimizde ve Altınova’da maden aramak istediler, SİT derecelerini düşürmek istediler. Ben ve arkadaşlarım, buna “dur” dedik. Daha çok üstümüze gelebilirler. Daha çok direnişimizle karşılaşırlar. Ayvalık’ı sattırmam, betona boğdurmam, zeytinimizin bir tek dalına dokundurtmam. Bu nedenle durmadan, türlü yollarla üstüme geliyorlar. İstiyorlar ki Ayvalık’ta deniz ve zeytin birbirine küssün egzoz dumanı ve beton kardeş olsun. Olmayacak. Yol yoksa yapılır, kanalizasyon açılır, çöp alınır, su akıtılır ama doğa katledilirse bir daha bulamazsınız. Bundadır belli çevrelerin beni sevmemesinin nedeni. Sevmesinler, üstüme gelsinler, kaybettirmeye çalışsınlar. Bana duyarlı Ayvalıklıların sevgisi ve Ayvalık’ta başı dik gezebilme onuru yeter.