Yeni yönetimden ilk ziyaret
Türkiye iki günde Fırat Kalkanı’nda 8 şehit verirken Ankara dün CIA Direktörü Pompeo’ya, Rakka’ya da girmeye hazır olduğu mesajını verdi.
Duygu GüvençABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile ilişkilerde temiz bir sayfa açmayı umut eden Türkiye, dün CIA Direktörü Mike Pompeo’yi ağırladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CIA Direktörü Mike Pompeo ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Trump’ın ekibinden Ankara’ya yapılan ilk ziyarette gündemi Suriye’nin IŞİD’den temizlenmesi için atılacak adımlar ve Pensilvanya’da bulunan Fethullah Gülen’e yönelik Türkiye’nin iade ve tutuklama talepleri oluşturdu. Fırat Kalkanı çerçevesinde şehit sayısı 64’e ulaşırken Ankara, Cerablus ve El Bab’ın yanı sıra, IŞİD’i temizlemek için Rakka’ya da girmeye hazır olduğunu Pompeo’ya tekrarladı.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın konuğu olarak göreve atandıktan sonraki bölge ziyaretine Türkiye’den başlayan Pompeo’nun Cumhurbaşkanı tarafından da kabul edileceği açıklanmıştı. Pompeo’nun ziyareti, Erdoğan ile Trump arasındaki 45 dakikalık telefon görüşmesinin ardından duyurulmuştu. O görüşmenin altyapısını ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in hafta başında gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde kurulmuştu. Pompei’nin ziyareti ardından da Dışişleri Müsteşar yardımcısı Ümit Yalçın’ın Washington’a gitmesi hedefleniyor.
Türkiye, Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesi için Obama yönetimine sunduğu planı Trump yönetimine de tekrarladı. Bu çerçevede, YPG’nin ağırlıklı olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) öncülüğünde başlatılan Rakka’nın IŞİD’den temizlenmesine yönelik operasyonda Ankara, SDG’nin yerini Arap Aşiretlerin ve Müslüman ülkelerin alması gerektiğini savunuyor. Bu çerçevede şehrin dışına yapılan operasyonları SDG’nin yapmasını, şehrin içinde ise Türkiye’nin de yer aldığı oluşumun öncülük etmesini istiyor.
Türkiye’nin hedefinde Arap ülkelerini rahatsız etmemek için aralarında Suudi Arabistan’ın yer aldığı bazı Arap ülkelerinin özel kuvvetlerinden oluşacak gücün Rakka operasyonuna öncülük etmesi var. Ancak Obama yönetimi IŞİD ile mücadelede YPG/PYD’nin, Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun aksine sahada daha etkili ve düzenli olduğunu savunarak bu plana yanaşmamıştı. Obama yönetiminin diğer bir önceliği de Amerikan askerlerinin sahaya inmesini önlemek ve bunun yerine sahadaki güçlere havadan destek vermekti.
Ankara, Washington’a Rakka’nın IŞİD’den arındırılması için Türkiye’nin özel kuvvetler de dahil olmak üzere güç yollamaya hazır olduğu mesajını verirken, dün itibarıyla ajanslara göre Fırat Kalkanı’nda şehit olan asker sayısı 65’i aştı. IŞİD’in Türkiye sınırında yer aldığı 2 yılı aşkın sürede atılan roketlerle 20’den fazla Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, Türkiye de meşru müdafaa hakkını kullanarak operasyonu başlatmıştı.
Suriye’deki gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile dün telefonda görüştü. Kazakistan, evsahipliği yaptığı Türkiye-Rusya ve İran’ın öncülüğündeki Astana görüşmelerinin 15- 16 Şubat’ta yapılabileceğini duyururken, Dışişleri Müsteşarı Yalçın’ın önümüzdeki hafta Moskova’ya da gitmesi bekleniyor.