'Yeni yasa etkisiz'

Eczacılık eğitiminin başlamasının 173. yılında eczacılar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeyi bekleyen meslek yasalarından hoşnut değil. Eczacılar, yapılanın günü kurtarmaya yönelik olduğunu vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sayılkan, Eczacılık Yasası’nın 60 yıl sonra yenilenmesinden memnun olduklarını ancak pratik yaşamda yasanın etkisinin olmayacağını söyledi. Sayılkan, “Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenleniyor. Bunu olumlu karşılıyoruz. Yasanın yürürlüğe gireceği yılda eczacılık yapma hakkına sahip olanlarla eczacılık fakültelerinde okumakta olan veya okumaya hak kazanmış olanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlama yapılmayacak. 2013 yılı sonrası eczacılık öğrencisi olacaklar bu haklardan yararlanamayacak. Bu yasanın da etkilerini bugünden yarına değil ancak 7- 8 yıl sonra görebiliriz” dedi.

Eczane açmak isteyen yeni mezun bir eczacının, en az bir yıl süreyle bir eczanede yardımcı eczacı olarak çalışmak zorunluluğu getirildiğini kaydeden Sayılkan, eczacıların bir yıl kayıp yaşayacağını söyledi. Bir yıl boyunca eczanelerde en az 1500 lira maaşla çalıştırılacağını belirten Sayılkan, “Bu hem yeni mezun eczacımız ve hem de eczane sahiplerimiz için maddi yük getiriyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı yasayla birlikte eczane gereksinimi duyulan bölgeleri yılda iki kez ilan edecek. Bu alanlarda eczane açmak isteyenlerin de hizmet puanına bakılacak. Yeni mezunların bu anlamda pek şansı yok” dedi.