Yeni uygulama pazarlara yansımadı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle 1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'ne göre ambalajsız peynir satışı yasaklanırken, peynirciler müşterilerin tadına bakmadan peynir almadığını söyledi.
DHA
Peynirciler, tenekeden çıkarttıkları peynirleri müşterilerinin seçim yapmasının ardından vakumlayarak satıyor. Bazı müşteriler, tadına bakmadan peynir almayacağını belirtirken, bazıları ise uygulamadan memnun olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'nde uygulama 1 Ocak'ta başladı. Doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. Semt pazarlarındaki peynirciler, uygulama kapsamında hazırlık yapsalar da satışlan önceki gibi sürüyor. Peynircilerin çoğunluğu, müşterilerin tadına bakıp seçtikleri peyniri tartıp, vakumlu ambalaja koyarak veriyor. Yıllardan bu yana peynircilik yaptığını belirten Tamer Çalışkan, şöyle dedi:
"Sağlık koşulları açısından iyi bir çalışma, ama maliyet açısından sıkıntı oluşturabilir. Geçmişten gelen bir alışkanlığımız var, peynir alan kişiler tadına bakmak istiyor. Vakumlu poşeti, açıp tekrar kapatmak zorunda kalacaksınız. Şu an zaten iyi bir peynir yemeye kalkarsanız yüksek ücretler ödüyorsunuz, vakumlu poşet de işin içine girince maliyet daha da yükselecek. Müşteri mağdur olacak. Yarım kilogram yerine 100 gram peynir alacak bu da satıcıyı etkileyecek."
DESTEKLEYEN DE KARŞI ÇIKAN DA VAR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın istediği kriterleri sağladıklarını söyleyen Seracettin Özkan, "Biz zaten istenen koşulları sağlıyoruz. Peynir tenekelerinin üzerinde, üretici, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunuyor. Tekeleri açıktan sonra tezgaha koyuyoruz ve aynı gün satıyoruz. Müşterilerimiz tattığı peyniri almak istiyor. Biz de müşterilerimize peyniri tattırıp vakumluyoruz. Tabi bunun bir maliyeti de var. Peynir zaten piyasada ucuz değil, kar marjları eskisi değil. Bu vakumlamanın maliyeti müşteriye yansıyacaktır" diye konuştu. Bazı müşteriler uygulamadan memnun olduğunu dile getirirken, bazıları tadına bakmadan peynir almayacağını söyledi.
PEŞNİR TEBLİĞİ KAPSAMINDAKİ DİĞER DÜZENLEMELER
* Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.
* koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.
* Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler kullanılamayacak.
* En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek.
* Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.
* Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, 'çiğ sütten üretilmiştir' ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.
* Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.
* Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.