Yeni teşvik sistemi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nin bölgeler arası farklılıkları yüzünden sektörel, bölgesel ve proje bazlı olacağını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin temel atma törenine katılmak için geldiği Diyarbakır'da gazetecilerin çalışmaları devam eden Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

Kendilerinin girişimci bilgi sistemi kurduklarını ve şu anda ellerinde tüm illerin sanayi, ticaret ve hizmetlerin em-ar'ının bulunduğunu belirten Çağlayan, bu kapsamda hangi sektörlerin teşviğe ihtiyacı bulunduğunun bilindiğini söyledi.

Yeni teşvik sisteminin öncelikle bölgeler arası farklılıkları ortadan kaldırmaya dönük olduğunu anlatan Çağlayan, bunun aynı zamanda sektörel, bölgesel ve proje bazlı olduğunu söyledi.

Sektör bazlı olmasından anlaşılması gerekenin hangi sektörlerin destekleneceğinin belirlenmesi noktasında olduğunu ifade eden Çağlayan, bölgesel bazda da bir bölgenin ön plana çıkan başarılı, rekabet edebilir özellikleri olduğunu kaydetti.

Örneğin Diyarbakır ve diğer illerde hangi sektörler başarılı ise rekabet edebilir ise onun tespit edileceğini ve teşvik verileceğini anlatan Bakan Çağlayan, yöresel, bölgesel ve il bazında alt yapı yatırımları, pazara yakınlık, lojistik destek gibi konularında ele alınacağını ifade etti.

Her sektöre teşvik vermek gibi bir sistemin söz konusu olmadığını vurgulayan Çağlayan, yüksek katma değer, yüksek istihdam, teknoloji, uluslararası güce sahip sektörlerin teşviğin özünü oluşturduğunu anlattı.

Enerji tüketiminden insan kaynaklarına, iş gücü planlamasına kadar girişimci bilgi sisteminde verileri gördüklerini anlatan Çağlayan, Hazine Müsteşarlığı ile konuya ilişkin çalışmaları beraber yaptıklarını ve bunun sonuçlanma noktasına geldiğini söyledi.
 

Teşviğin unsurları

Bir gazetecinin teşviğin unsurlarının neler olacağını sorması üzerine Çağlayan, ''İstihdam üzerindeki yükler, vergisel yükler, kurumlar vergisi, gelir vergisi, bölgelere göre bedelsiz arsa verilmesi, katma değer vergisi, gümrük muafiyeti bunlar ana parametrelerdir. Bunun nerede, nasıl olacağı yeni sistemde netleştirilecek'' dedi.

Çağlayan, sistemde illerin kendi ön plana çıkmış özelliklerini de dikkate alınacağını bildirerek, özellikle yeni yatırımların bu anlamda önemli olacağını vurguladı.
Çağlayan, küresel krize değinerek Türkiye'nin bunu en az hasarla atlatacağını ve yeni yatırımlara başlayacağını söyledi.

Başka bir soru üzerine de Çağlayan, teşvik oranlarının farklı farklı olacağını, bunların bölgesel özelliklere göre farklılıklar göstereceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, sistemde kapasitesi fazla olan, fizibil olmayan, rekabet şansı kalmamış sektörlere teşvik verilmeyeceğini ifade etti.


"Güneydoğu'ya ayrıcalık olması gerekir"

Bölgesel ve gelişmişlik bakımından Doğu ve Güney Doğu Bölgesine verilecek teşviklerin çok ayrıcalıklı ve farklı olması gerektiğini belirten Çağlayan, Doğu ve Güney Doğu'ya bölge olarak verilecek teşviğin diğer bölgelerden farklı olarak şok tedbirler içermesinin öngörüldüğünü sözlerine ekledi.