Yeni sanat sezonunda esere göre bilet fiyatı
Devlet Opera ve Balesi (DOB), yeni sanat sezonunda 45 yeni eser ile izleyici karşısına çıkacak. DOB müdürlüklerine yeni sezonda esere, yere ve geceye göre bilet fiyatlarını belirleyebilecekleri yeni uygulama getirildi.
cumhuriyet.com.trDOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan ve Nilgün Çelebi, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü Hasan Alptekin, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürü Nilay Genç ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Şanal ile yeni sezonun repertuvarını açıkladı. Gökmen, geçen sezondaki yoğun çalışmalarının ardından yaz aylarında da başarılı festivallere imza attıklarını söyledi. DOB'un yoğun bir yaz dönemi geçirdiğine işaret eden Gökmen, daha sonra müdürlüklerin sezon programlamasını yaptıklarını ve yeni sezonda 45 yeni yapıtın izleyici karşısına çıkacağını belirtti.
Toplantıda eserler hakkında da bilgi aktaran Rengim Gökmen, Tevfik Akbaşlı'nın imzasını taşıyan ''Kösem Sultan'' balesinin koreografisini Uğur Seyrek'in hazırladığını ifade etti.
Nevid Kodallı'nın müziklerini hazırladığı ''Hürrem Sultan'' balesinin de sezonun iddialı yapıtları arasında yer aldığını anlatan Gökmen, ''Notre Dame'ın Kamburu'' isimli bale eserinin de Ankara seyircisiyle buluşacağını kaydetti. Ankara'da iddialı Wagner yapıtı ''Tannhauser''in prömiyerinin gerçekleştirileceğini dile getiren Rengim Gökmen, Cherubini'nin ''Medea'' adlı eserinin Aspendos'ta izleyiciyle buluşacağını ifade etti.
Eskişehir'de opera-bale günleri
Eskişehir'de bu sezon Ulusal Opera ve Bale Günlerine imza atacaklarını belirten Gökmen, sadece yerli yapıtların yer alacağı etkinliğe büyük önem verdiklerini söyledi. Gökmen, opera ve bale müdürlüklerindeki sanatçıların ortaklaşa yer alacağı ''Kuğu Gölü'' balesinin de sezon içinde izleyici karşısına çıkacağını belirtti. Gökmen, eserin koreografisini Mehmet Balkan'ın üstleneceğini ifade etti. ''Barbaros'' adlı dev prodüksiyonda da değişik müdürlüklerden bale sanatçılarının yer aldığını anımsatan Gökmen, bu eserin İstanbul ve Bursa'da da seyirciyle buluşacağını kaydetti. Gökmen, eserin Ankara seyircisi tarafından da beklendiğini dile getirerek, ''Ankara seyircisinin de Barbaros'u beklediğini biliyoruz. Biz de biraz daha bu merak artsın diye bekliyoruz'' dedi.
Bilet uygulaması
DOB Genel Müdürü Gökmen, bu sezon bilet fiyatlarında müdürlüklere bir serbestlik getirdiklerini ve yeni bir uygulamaya başladıklarını bildirdi. Eserin özelliklerine göre müdürlükler tarafından bilet fiyatı belirlenmesini esas aldıklarını anlatan Gökmen, ''Her eserin bilet fiyatı, yapıtın özelliğine, geceye ve yere göre belirlenebilecek. Örneğin, Ankara'daki 'Aida' ya da ''Üç Silahşörler' gibi yapıtlarımıza farklı fiyatlar uygulanabilecek'' diye konuştu. Bilet fiyatlarının 2-30 TL aralığında değişebileceğini dile getiren Gökmen, ''Yılbaşı Konseri'' gibi etkinliklerde ise bu fiyatın 50 TL'ye kadar yükselebileceğini söyledi.
AKM'nin durumu
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan da Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) kapalı bulunması nedeniyle yeni sanat sezonunda da Süreyya Operasında seyirci karşısına çıkacaklarını belirtti. AKM'nin durumunun ''artık kanıksanması'' gibi üzücü bir durumun ortaya çıktığı eleştirisini getiren Arıkan, AKM'nin İstanbul'un kültür ve sanat yaşamı için önemini vurguladı. Arıkan, bir gazetecinin bir grup sanatçı tarafından Ekim ayında kültür merkezinin bir an önce açılması amacıyla AKM önünde müzik yapılarak protesto gerçekleştirileceğini ve etkinliğe piyanist ve besteci Fazıl Say'ın da destek vereceğini anımsatması üzerine,AKM'nin İstanbul için ''olmazsa olmaz'' bir sanat merkezi olduğunu ifade etti.
AKM için her türlü seslenişin önem taşıdığını belirten Arıkan, bu tür ''ajitasyonların'' ne ölçüde hayat bulacağı üzerinde de düşündüklerini belirtti. Arıkan, kendilerinin de resmi bir sanat kurumu olarak kendi içlerinde ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Suat Arıkan, bir başka gazetecinin, ''(Ajitasyon) derken, bunu 'kışkırtma' anlamında mı kullandınız?'' sorusu üzerine de, ''Olumlu anlamda kullandım'' karşılığını verdi. DOB Genel Müdürü Gökmen de AKM konusunda sanatçıların girişimlerinin yanı sıra, toplumsal talebin de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Yeni sezon eserleri
DOB sahnelerinde 2010-2011 sanat sezonunda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Mersin'de seyirciyle buluşacak yeni eserler ve bestecileri şöyle:
-Opera:
-Yusuf ile Züleyha, IV. Murat (Okan Demiriş)
-Ali Baba ve Kırk Haramiler (Selman Ada)
-Dudaktan Kalbe (Çetin Işıközlü)
-Tosca (Giacomo Puccini)
-Saraydan Kız Kaçırma, Zaide (Wolfgang Amadeus Mozart)
-Tannhuaser (Richard Wagner)
-Timurlenk, Iphigenia Tauris'te (George Frideric Handel)
-Felaketin Döngüsü (Britten)
-Carmen (George Bizet)
-Otello, Il Travatore (Giuseppe Verdi)
-Lucia di Lammermoor (Gaetano Donizetti)
-Aleko (Sergei Rachmaninov)
-Abu Hasan (Carl Maria von Weber)
-Medea (Cherubini)
-La Boheme (Giacomo Puccini)
-Bale:
-Kösem Sultan (Tevfik Akbaşlı)
-Hürrem Sultan (Nevid Kodallı)
-Ferhat ile Şirin (Melikov)
-Notre Dame'ın Kamburu (Pugni/Hoinic)
-II. Senfoni (Robert Schumann)
-Amazonlar (Moldobasanov)
-Ateş Kuşu (Igor Stravinsky)
-Salome (Richard Strauss)
-Hırçın Kız (Scarlatti/Stolze)
-Backstage (Leuchter/Kim)
-Operet/Müzikal:
-Carmen Carmen'dir (Kahyaoğlu/Özörten)
-Çardaş Prensesi (Kalman)
-Mançalı Adam (Leigh)
-Fantastik (Schmidt)
-Aşk Okulu (Mozart)
-Bir Tenor Aranıyor (Ludwig)
-West Side Story (Bernstein)
-Modern Dans Topluluğu:
-MDT
-MDT Yeni
-Birim Dans Tiyatrosu:
-Guguk Kuşu (İlteriş Sun)
-Çocuk Oyunu
-Kuklacı
-Keloğlan'ın Sırrı
-Pamuk Prenses
-Su Perisi Gülru
-Çocuk Dünyası
-Hansel ile Gretel
-Bir Orman Masalı
-Mutlu Prens.