'Yeni nesil okula daha kilolu başlıyor'

Aktif Yaşam Derneği'nce yapılan bir araştırmayla, Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12'sinin fazla kilolu ya da obez kategorisinde olduğu tespit edildi.

AA

Türkiye'deki 7-12 yaş aralığındaki öğrencilerin fiziksel aktivite algısını, alışkanlığını ve düzeyini belirlemek amacıyla yapılan "İlköğretim Öğrencileri Fiziksel Aktivite Araştırması" tamamlandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin büyük çoğunluğu fazla kilolu olmanın eşiğinde. Öğrencilerin yüzde 12'si fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Fazla kilolu veya obez kategorisinde yer alanların oranı 10-11 yaş grubunda yüzde 9 olurken, bu oran 7-8 yaş grubunda yüzde 16'ya çıkıyor.

Hareketsizliğin obezitenin başlıca nedenleri arasında yer aldığının ortaya çıktığı araştırmada, Türkiye'de hareketsiz çocukların, hareketli çocuklara göre daha kilolu olduğu ortaya konuldu.

 

'Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor'

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, hareketsiz çocukların obez olmaya aday olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Fiziksel aktivite seviyeleri, beden kitle indeksiyle karşılaştırıldığında, fazla kilolu ve obez çocukların fiziksel aktivite seviyelerinin daha düşük olduğu görülüyor. Başka bir deyişle daha az aktif olan öğrenciler daha kiloluyken, daha aktif öğrenciler daha az kilolu. Yani yeni nesil okula daha kilolu başlıyor diyebiliriz."

Hareketsiz öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olmasının önemli nedenlerinden birinin de ailenin spora uzak olması olduğunu belirten Demirel, "Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor. Aileyle birlikte spor yapma oranlarına bakıldığında, ebeveynlerin çocuklara spor yapma anlamında örnek oluşturmadığı görülüyor" dedi.

 

'Öğrencilerin yüzde 61'i ailesiyle spor yapmıyor'

Demirel, öğrencilerin yüzde 61'inin ailesiyle birlikte spor yapmadığını, ailesiyle spor yapan çocukların yapmayanlara göre daha az kilolu olduğuna dikkati çekerek, ailenin çocuklara model olabilmesinin, çocukların fiziksel aktiviteye ilişkin tutum ve davranışlarını etkilediğini söyledi.

Öğrencilerin ev yaşamlarında da hareketsiz olduğuna işaret eden Demirel, şunları kaydetti: "Öğrencilerin yarısına yakını hafta sonları ev dışında 2 saatten az vakit geçiriyor. Bu oran hafta içinde daha da düşüyor. Öğrencilerin yüzde 23'ü okul sonrası dışarıda oyun oynamıyor. Televizyonla birlikte bilgisayar kullanımı öğrenciler için en yoğun yapılan ev aktivitelerinden. Çocukların büyük bir bölümü, evdeki zamanlarını hareketsiz geçiriyor."