Bilim insanları keşfetti: Uzaydaki parlak enerji patlamaları nereden geliyor?

Bilim insanları galaksimizdeki bir magnetardan gelen iki parlak radyo patlaması saptayarak bunların kaynağını keşfetmeye gittikçe yaklaştı.

cumhuriyet.com.tr

Bu ay, bir nesneden gelen hızlı radyo patlamaları (FRB) keşfeden bilim insanları, bu gizemli enerji patlamalarının kaynağının araştırılmada önemli bir adım attı. Samanyolu'muzun içinden gelen bir FRB ilk kez tespit edildi ve bu tür bir patlama, ilk kez belirli bir kaynağa kadar izlendi.

Independent Türkçe'nin aktardığınıa göre bilim insanları şimdiyse aynı magnetardan gelen yeni patlamalar bulduklarını ifade ediyor. Keşif, söz konusu gökcisminin gerçekten bir FRB kaynağı olup olmadığının ve evrenin başka yerlerinden geldiğini de keşfettiğimiz bu patlamaların aynı süreçten güç alıp alamayacağının daha ayrıntılı araştırılmasına yarayacak.

Hızlı radyo dalgası patlamaları, evrenden gönderilen çok güçlü ve çok kısa süreli radyo enerjisi patlamalarıdır. Milisaniyeden daha kısa sürmelerine rağmen FRB'ler, bu süre içinde Güneş'in günler boyunca gönderdiği kadar enerji açığa çıkarabiliyor. Genellikle öngörülemez olsa da bazılarının tekrar eden bir düzene sahip olduğu da keşfedildi.

Gökbilimciler, ilk kez keşfettikleri 2007'den bu yana patlamaların bir açıklamasını arıyor. Muhtemel kaynaklar arasında ölen yıldızlar ve karadeliklerden Dünya dışı teknolojilere kadar pek çok şey yer alıyor.

Arayış büyük oranda güçlüklerle dolu ve patlamalara tam olarak neyin yol açtığı hala belirsizliğini koruyor. Ancak bilim insanları, bu yıl kendi galaksimizin içinden geliyor gibi gözüken patlamalardan birini keşfettiklerinde, kaynağı bulmaya daha çok yaklaştı. İnanılmaz derecede güçlü manyetik alanı bulunan ve nötron yıldızı çeşidi olan bir magnetara kadar takip etmeyi başardı.

Bu bulgudan birkaç gün sonra araştırmacılar, resmi olarak SGR1935+2154 ismiyle bilinen aynı kaynaktan gelen daha zayıf patlamalar tespit etti. Bu yeni kaynaktan gelen patlamalar, daha önce Güneş Sistemi'mizin dışında saptanan diğer tekrarlayan hızlı radyo dalgası patlamalarıyla benzerlikler taşıyor gibi gözüküyor.

Araştırmacılar, yeni patlamaların keşfinin ve bu kaynağın hangi düzeyde etkin olduğunu anlamaya yönelik derinlemesine çalışmaların, galaksimizin dışından gelen diğer FRB kaynaklarıyla tam anlamıyla benzer olup olmadığını anlamaya fayda sağlamasını umuyor.

Bilim insanları, galaksimizdeki magnetarın, (en azından bazı) "magnetarlar ve FRB'ler arasında bağlantı bulunduğuna ilişkin güçlü bir örnek oluşturduğu" sonucuna vardı. Bazı çok önemli sorular varlığını hala sürdürüyor. Ancak bilim insanları SGR1935+2154 ismiyle bilinen gökcismini takip etmeye devam etmenin bunları yanıtlamaya katkı sağlayabileceğini ifade ediyor.

Ekip, magnetardan geliyor gibi duran bu patlamaların, galaksinin dışından bize ulaşan FRB'lerin "kusursuz bir benzeri olmadığını" yazdı. Ancak bu, bahsedilen galaksi dışı FRB'lerin, magnetarlar yoluyla açıklanamayacağı anlamını taşımıyor. Farklılıklar galaksimiz dışındakilerin daha genç, bu nedenle daha parlak ve etkin olmaları gerçeğinin bir sonucu da olabilir.

Araştırmanın ayrıntıları, hakemli bilim dergisi Nature Astronomy'de yayımlanan ve "Detection of two bright radio bursts from magnetar SGR 1935 + 2154" (SGR 1935 + 2154 magnetarından kaynaklanan iki parlak radyo patlamasının saptanması) başlıklı makalede paylaşıldı.