"Yeni düzenlemeler sonrası, elektriğe zam gelecek"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Bir no'lu, iki no'lu tarifelerle alakalı olarak bu tarifeleri düzenlediğimiz anda yüzde 5,6 civarında elektriğe bir zam gelecek'' dedi.
cumhuriyet.com.trOrganize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun (OSBÜK) düzenlediği ''3. OSB Enerji Zirvesi''nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 19 günde 7 civarında ülkeye seyahat ettiklerini ve Türkiye adına bazı girişimlerde bulunduklarını, arz güvenliğiyle ilgili olarak Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadeli bağlantılarını yapabilecek görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.
Yıldız, global kriz nedeniyle tüketimde düşüşler yaşandığını, büyüme hedeflerine ilişkin olarak 2009 rakamlarının revize edildiğini hatırlatarak, ''Bu, bizi rehavete sürüklememeli. Gerek özel sektör gerek kamu, bu manada tedbirlerini almalı'' dedi.
Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan jeopolitiğini iyi değerlendirmek yönünde şu an gelinen noktayı memnuniyet verici olarak tanımlayan Yıldız, şunları kaydetti:
''Nabucco ile başlayan anlaşmaların, Rusya Federasyonu ile beraber bir proje paketiyle halledilmiş olması, Azerbaycan'la yaptığımız görüşmelerin önümüzdeki süreçte olumlu manada sonuçlanacağı kanaatimiz, 1998 yılında yapılan 16 milyar metreküplük doğal gaz anlaşmasının bir türlü hayata geçirilememiş olmasıyla beraber Türkmenistan'da son geldiğimiz noktada önümüzdeki süreçte onun da kaynak ülkesi olarak ülkemizden geçişi, en son Irak ve İran'daki yaptığımız görüşmelerde çok olumlu sonuçlar almamız, inşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin arz güvenliğiyle alakalı iyi bir noktaya geleceğini göstermektedir.''
"Girin ve alın"
Yıldız, 56 tane santralin özelleştirilmesiyle ilgili sürecin başladığını hatırlatarak, ''130 megavatlık ama irili ufaklı. 1926 yılında kurulmuş santraller de var bunların içinde. Şu anda kamuya maliyeti 0,7 cent olan santraller de var. Bence buna hiç tereddütsüz girin ve alın. Özel bir organize sanayine imtiyaz verme durumumuz olmaz. Bu doğru da değil. Çünkü her birinizin burada iki tane, üç tane hüviyeti var. Organize sanayilerin dışında o ihalelere girecek özel sektör temsilcileri var. O yüzden gelin biz bu rekabet ortamına müdahale etmeyelim ama girin ve alın. Çünkü bu işte alan kazanıyor'' şeklinde konuştu.
BOTAŞ
BOTAŞ'la alakalı konuda özellikle en son yaptıkları düzenlemeyle 15 milyon metreküpün üzerinde toplam tüketimi olanların farklı bir indirim alma imkanları doğduğunu da anımsatan Yıldız, herkesin bu fırsatları değerlendireceğini düşündüğünü söyledi.
BOTAŞ'ın ve TPAO'nun küçülmediğinin görüleceğini ifade eden Yıldız, çünkü yaptıkları bütün anlaşmaların uluslararası arenada bu iki kurumun daha fazla rol almasını, belki daha fazla büyümesini sağlayacağını kaydetti.
Yıldız, ''Yurt içinde bu gaz miktarlarını devretmiş olması onun küçüleceği anlamına gelmiyor. Ama piyasayı rahatlatmak ve serbestleştirmek adına önemli mesaj olacağı kanaatindeyim'' dedi.
Bir no'lu, iki no'lu tarifelerle alakalı olarak bu tarifeleri düzenledikleri anda yüzde 5,6 civarında elektriğe bir zam geleceğini kaydeden Bakan Yıldız, ''Bunun düzenlenmesi doğru bir şey ama bu zammın geleceği de bu kadar gerçek bir şey. O yüzden zamanlamasını çok iyi ayarlamamız lazım. Bildiğiniz gibi otomatik fiyatlama mekanizmaları ile beraber bunlar yapılır. Filmin sonu böyle biter, buna hazırlıklı olacağız. Bu tarifelerin düzenlenmesi işi doğru bir iş. Sonucunun böyle bir noktaya gideceği de bu doğru iş kadar önemli'' diye konuştu.
Rüzgardaki gecikme
Bir yatırım yapılırken tahsil edildiği tek yerin vatandaş olduğuna işaret eden Yıldız, ''Bunu itina ile yapmak zorundayız. Vatandaşımıza çok büyük bir yük getirmeden bunları yapmak zorundayız'' şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı enerji çeşitlendirmesinde nükleer enerji santralleri ile beraber koydukları politikanın bir kez daha doğru olduğunu gördüklerini söyledi.
Taner Yıldız, ''Rüzgardaki yaşanan gecikmelerin önümüzdeki 3 ay ve artı 3 aylık iki dilimde çözüleceğini de rahatlıkla söyleyebilirim. EPDK ile beraber yaptığımız çalışmalarda da bir takvim oluşturuldu ve inşallah bu takvime sıkı sıkıya itina gösterilecek. Teminat mektupları içeride bekliyor. 765 milyon dolarlık teminat mektuplarının bir an önce adreslerine teslim edilmesi lazım'' dedi.
En büyük gücün OSB'ler olduğunu söyleyen Yıldız, bu gücü yerinde kullanmak gerektiğini belirtti.
Yaptıkları elektrik zammının sanayiciler için tehdit olan yanını fırsata dönüştürmek gerektiğini belirten Yıldız, ''Yapacağınız pazarlıklarla beraber özel sektörü de bu manada sıkıştırmak... Çünkü kamu da o zaman kendine daha çok dikkat etmek durumunda. Bizler de aktifleri ile pasifleri ile özel sektör gibi davranıp, karına zararına dikkat eden bir kurum olmak zorunda kalırız. O yüzden birbirimizi bu manada teşvik edelim, tabanda değil tavanda buluşalım'' dedi.
"Zam yapılacak demedim"
Bakan Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ''Tarifeler düzenlendiğinde yüzde 5,6 zam yapılacak dediniz'' şeklindeki değerlendirme üzerine, şunları söyledi:
''Zam yapılacak demedim. Şunu dedim; bu tarifelerin düzenlenmesi böyle bir sonuç doğuruyor. O yüzden, otomatik fiyatlama mekanizması geçerli olduğu için bunun zamanlamasını çok iyi yapmak lazım. Yani bir problemi çözerken, diğer bir problem kaynağını oluşturmamak lazım. Tam olarak bizim buna dikkat etmemiz lazım. Bunu siz yüzde 5,6 zam diye lanse ederseniz, bu vatandaşımıza haksızlık olur, çünkü böyle bir şey yok. Ne zaman var bu? Bu tarifelerin, 1 no'lu, 2 no'lu tarifelerin, haklı gerekçelerle sanayicilerimizin daha uygun elektrik fiyatlarıyla enerji alabilmesini teminen, zamanlamasını çok iyi yapmamız lazım. Çünkü böyle bir düzenleme, böyle bir sonuç doğuruyor.''
''2010'da zam geleceği'' yönünde algı oluştuğunun belirtilmesi üzerine de Yıldız, ''Eğer, biz bu tarife düzenlemesini 2011'de yaparsak 2010'da gelmez bu zam. Yani bunun tabii sonucudur manasında söylüyorum'' dedi.