'Yeni bir Musul’a izin veremezdik'

Rus jetinin düşürülmesinin ardından Türk dış politikasında ortaya çıkan tıkanma kendisini yeni bir döneme bırakırken, bunun işaretini ilk defa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu verdi.

Duygu Güvenç

Çavuşoğlu, “Öncelikle, geçmiş dış politika kazanımlarımızı sağlamlaştıracağımız bir konsolidasyon sürecini başlatacağız. Ayrıca, imkân ve kabiliyetlerimizi yeni tehdit ve sınamalara karşı adapte edeceğiz” dedi.

Her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Çavuşoğlu, dış politikada “değişim iradesi”nin devam ettiğini belirtirken, “Önümüzdeki dönemde dış politikamıza şekil verecek genel çerçeveyi ve izleyeceğimiz yol haritasını sizlerle paylaşmak isterim” dedi.

Büyükelçiler Konferansı’nı başta AB Komisyonu Birinci Yardımcısı Frans Timmermans’ın konuşması olmak üzere basına kapatan Çavuşoğlu, yeni dönem dış politika sürecine dair şu mesajları verdi:

“Müttefik ve fikirdaş ülkelerle ortak ilke ve değerlere dayalı ilişkilerimizi daha da geliştirerek derinleştireceğiz. Etkili bir iletişim stratejisi geliştirmemiz gerekiyor. Kamu diplomasisinin bütün imkânlarından en iyi şekilde yararlanabilmeliyiz. Dış politikada popülizm ve hamasete yer yoktur. Her zaman mutedil ve temkinli bir dil kullanıp, yapıcı ve yaratıcı öneriler getireceğiz.”

Bakan Çavuşoğlu’nun ‘konsolidasyon’ olarak kullandığı daha çok ekonomide kullanılan bu tanım TDK Sözlüğüne göre, “Yapıları benzer durumda olan nesnelerin birleştirilmesi” anlamına geliyor.

Çavuşoğlu “Başika kampındaki varlığımız da, terörle mücadele çabalarımız kapsamında attığımız adımlardan biridir. Bir Musul olayını daha göze alamazdık. (Irak’ta) Sünni kesim Irak güvenlik güçlerine güvenmiyor. Hatta, onları işgalci güç olarak algılıyor” dedi.