Yeni bir insan türü daha
Güney Çin'de bulunan fosiller bugüne kadar bilinmeyen bir insan türüne ait olabilir. En az beş kişiye ait olduğu sanılan kalıntılar 11.500 ila 14.500 yıl yaşında ve "Kızıl geyik insanları" olarak isimlendirildi.
cumhuriyet.com.trİlk kalıntılar Çin’in batısındaki Guangxi bölgesindeki Longlin köyünün yakınında 1979 yılında bulunmuştu. On yıl sonra ise Yunnan bölgesindeki Maludong mağarasında (“Kızıl geyik mağarası”) diğer fosiller gün ışığına çıkarılmıştı. Fakat fosillerin incelenmesine ancak birkaç yıl önce başlanabildi ve şimdi PLoS ONE dergisinde “Human Remains from the Pleistocene-Holocene Transition of Southwest Chine Suggest a Complex Evolutionary History for East Asians” başlığı altında ilk sonuçlar yayımlandı.
İki buluntu yerindeki kafatasları ve dişler birbirlerine çok benziyor. Bilim insanlarına göre kalıntılar, arkaik, modern ve şimdiye kadar bilinmeyen anatomik karakterlerin bir karışımını yansıtıyorlar. Fosiller 11.000 yıl önce buz devrinin sonlarına kadar yaşamış olan bilinmeyen bir türe ait olabilir diyor, Darren Curnoe (New South Wales Üniversitesi). Bu da o türün varlığını, aşağı yukarı o tarihlerde tarıma başlayan modern insanlarla birlikte sürdürdüğü anlamına gelir. Diğer bir teoriye göreyse Afrika’dan göç eden ve soyu tükenene kadar Asya’daki diğer insan türleriyle melezleşmeyen ilkel bir Homo sapiens türü olabilir.
Başka bilimcilerin farklı teorileri de var. Mesela Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Isabella de Groote, o tarihlerde Çin’de yaşayan arkaik insanlarla melezleşen modern insanlar olabilir diyor. Eşsiz beden yapısı örneğin genetik izolasyon veya iklimsel ayıklanma baskısı yüzünden bağımsız olarak gelişmiş olabilir. Kızıl geyik insanları soyağacımızın neresinde yer alırlarsa alsınlar, buluntular önemli: “Nitekim dünyanın bu bölgesinde iyi tarihlendirilmiş çok az sayıda kalıntı bulunuyor, bu nedenle de Asya’daki insanlık tarihinin önemli bir parçası sayılırlar.”