Yeni bir eve taşınırken dikkat

Tamamlanmasına rağmen mesken ruhsatı alınmadığı için sistemde ''arsa ya da inşaat'' olarak görünen binalara taşınanların adres kayıtlarının yapılamadığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Melikgazi İlçe Nüfus Müdürü Mehmet Bozkurt, yurttaşların adres değişikliklerini kanunen 20 iş günü içinde taşındıkları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerektiğini anımsattı.

Bildirim sırasında beyan edilen adresteki konutun sistemde boş olarak görünmesi halinde kayıt işleminin yapıldığını belirten Bozkurt, beyan edilen adreste ikamet eden başka kişilerin bulunması halinde ise kişinin adına düzenlenmiş elektrik, su, telefon faturasını ya da bu faturalara ait sözleşmeleri, bunlar da yoksa noterden onaylı kira sözleşmesini istediklerini söyledi.

Bozkurt, beyan edilen adresin sistemde ''arsa ya da inşaat'' olarak görünmesi halinde ise kayıt yapılamadığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
''Müteahhit binayı tamamlıyor ancak mesken ruhsatını almadan evi sahibine teslim ediyor. Vatandaş da bunu bilmeden taşınıyor. Mesken ruhsatı alınmadığı için bina sistemde arsa ya da inşaat olarak görünüyor. Bu nedenle de adres kaydı yapılamıyor. Vatandaşın eski oturduğu eve de bir başkası taşınmışsa adresi kapatılıyor. Adres kapatıldıktan 20 iş günü sonra da oradan taşınan kişiye, yeni adresini bildirmediği için sistem otomatik olarak 329 lira para cezası kesiyor. Bu nedenle son zamanlarda mağdur olan birçok vatandaşımız var. Müteahhitlerin mesken ruhsatını almadan evleri teslim etmemeleri, teslim ettikleri evlerin de ruhsat işlemlerini hızlandırarak vatandaşın mağduriyetini engellemeleri gerekir.''

Bozkurt, emlakçı ve müteahhitlerin, yurttaşlara ev kiralarken ya da satarken adres değişikliğini nüfus müdürlüklerine bildirmeleri konusunda da uyarmalarını istedi.


Binaların yüzde 50'si ruhsatsız

Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) ve Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Adıyaman da mesken ruhsatının inşaatın bulunduğu ilçe belediyeleri tarafından verildiğini kaydetti.

Kayseri'de geçmişte yapılan binaların yüzde 80'inin mesken ruhsatı bulunmadığını belirten Adıyaman, ''Şimdi bu oran yüzde 50'lere düştü. Yeni binaların ruhsatları alınıyor. Ancak, yıllardır içerisinde oturulmasına rağmen mesken ruhsatı olmayan evler de var. Aslında kanunen ruhsatsız binalarda oturulmaması gerekiyor'' dedi.

Adıyaman, ruhsat işlemlerinin belediyenin yoğunluğuna göre en fazla 1.5 ay sürdüğünü sözlerine ekledi.


Elektrik, su, doğalgaz aboneliği yapılmıyor

Öte yandan, mesken ruhsatı bulunmayan yeni binaların elektrik, su ve doğal gaz abonelik işlemleri de yapılmıyor. Ancak, müteahhitler ruhsat almadan teslim ettikleri evlere şantiye için abone oldukları su ve elektriği bağlayarak yurttaşın kullanımına sunuyorlar.

Bu kullanımdan faturaya yansıyan ücreti de ev sahiplerinden ya da bina yönetimlerinden kendileri tahsil ederek ilgili firmaya ödüyorlar. Ancak, şantiye abonelerinin kullandığı su ve elektriğin birim fiyatı, konutların birim fiyatlarından yüksek olduğu için vatandaşlar daha fazla ücret ödemek zorunda kalıyorlar.