"Yeni bir Anayasa yapmak Türkiye'nin boynunun borcudur"

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 13 Eylül'den sonra Türkiye'nin daha çağdaş, daha demokratik bir anayasa yapmasının zorunluluk olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Numan Kurtulmuş, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı ve yönetim kurulu üyelerini kabulü sırasında, parti olarak çalışma hayatındaki sorunları yakından takip ettiklerini belirtti.

Çalışanların sorunlarını ve çözüm önerilerini her platformda dile getirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, ''Memurlara mutlaka toplu görüşme ve grev hakkı sağlanmalıdır'' dedi.
Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Memurlara 'toplu görüşme hakkını veriyorum' diyorsanız. O toplu görüşmenin mücadele aracı olan grevi de vermelisiniz. Grev olmadan toplu görüşme olması demek, ameliyata giren bir doktora, 'sen ameliyata gir ama elinde bisturi olmasın' demek gibi bir şeydir. Bu sendikal mücadelenin anlamına aykırı bir şeydir. Biz bu iki teklifimizi de Hükümetin anayasa değişikliği paketi çerçevesindeki ziyaretinde hem sözlü hem de yazılı olarak bildirdik. Mutlaka gönül arzu ederdi ki bu paketin içerisinde grev hakkını da veren çok ileri bir maddeyi anayasa paketinin içerisine koyabilseydik. Bu sefer olmadı. Öyle görünüyor ki bu anayasa paketi geçecektir. Geçse bile sonuçta Türkiye 13 Eylül sabahı yeni, demokratik, katılımcı, çoğulcu bir anayasa üzerinde konuşacaktır. Yeni bir anayasa yapmak da Türkiye'nin boynunun borcudur.

Memurlara siyaset hakkının da tanınması gerektiğini belirten Kurtulmuş, bunun nitelikli idari görevdekilere sağlanacak kısıtlama ile hayata geçirilebileceğini bildirdi.

Eğitim alanında çalışanların en önemli sorunlarının başında ücretleri geldiğini ifade eden Kurtulmuş, ''Emeğin değerini yükseltme adına kim çaba ortaya koyarsa koysun, bu kutsal görevi destekleriz'' dedi.

Kurtulmuş, atanmayı bekleyen 350 bin civarındaki öğretmen adayı sorununun da çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

DES Başkanı Avcı da bu yıl toplu görüşmelerin 9'uncusunun gerçekleştirildiğini anımsatarak, sendika olarak toplu sözleşme, grev ve memurlara siyaset yapma hakkının verilmesi talepleri olduğunu söyledi.

Avcı, işçilerle memurların ücretleri arasında adeta bir uçurum olduğunu da belirterek, görüşmelerde bu uçurumun mutlaka giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Avcı, ''Memurlara siyaset yapma hakkının verilmesiyle, sendikalarda siyaset yapılmasının önüne geçilecektir'' dedi.

Avcı, Kurtulmuş'un Saadet Partisi Genel Kurulunda hem siyasetin hem de muhalefetin en güzel örneğini gösterdiği bunun tüm siyasetçilere örnek olması gerektiğini de kaydetti.