Yeni anayasa vaadetti

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, seçimlere giderken sivil, demokrat bir anayasa vadettiklerini belirterek, ''İnanıyorum ki 12 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak 24. Dönem Meclisimizin en önemli görevi bu anayasayı gerçekleştirmiş olmaktır'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Memur-Der Federasyonunun kuruluşunun 4. yılı dolayısıyla Türk-İş Genel Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte konuşan Abdülkadir Aksu, İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü olduğunu anımsatarak, konuşmasına milli şair Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anarak başlamak istediğini ifade etti.

Aksu, 2007 seçimlerinden önce halka yeni bir anayasa sözü verdiklerini anımsatarak, seçim sonrası TBMM'deki siyasi partilere bu yönde çağrıda bulunduklarını, bu davetlerine icabet edilmediğini söyledi.

Bunun üzerine dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da bu yönde çalışmalar yaptığını hatırlatan Aksu, ''Milletimize vadettiğimiz sivil, demokrat bir anayasayı yapma konusundaki bütün gayretlerimiz boşa çıktı. Bunun üzerine kendi hazırladığımız teklifi çıkaralım dedik. Partimize kapatma davası açıldı. Bu teşebbüsümüz de akim kaldı'' diye konuştu.

Daha sonra ise Anayasa'da bazı değişiklikler yapıldığını ve referandumla kabul edildiğini hatırlatan Aksu, ''Herkes gördü ki millet anayasayı değiştirebilir. Bu konuda istekli, arzulu ve azimlidir. Bunu arzu ediyor. Sivil, vesayetten kurtulmuş, demokrasi standartlarının yüksek olduğu bir anayasanın hepimizin özlemi olduğu, son referandumla da ortaya çıkmış oldu. Bizim yine vaadimiz, sivil, demokrat bir anayasa'' dedi.

Toplumun bütün kesimlerinin bu anayasada kendini görmesini, vatandaşın baktığı zaman ''bu benim anayasam'' demesini, okuduğu zaman anlayabilmesini istediklerini anlatan Aksu, ''Bütün sivil toplumun, bütün kesimlerin katılımıyla bir anayasayı hedefliyoruz. Ve inanıyorum ki 12 Haziran seçimlerinden sonra kurulacak 24. Dönem Meclisimizin en önemli görevi bu anayasayı gerçekleştirmiş olmaktır'' ifadelerini kullandı.


"Anayasalar hep olağanüstü durumlarda yapıldı"

Geriye doğru bakıldığında Osmanlı'dan beri 5 tane anayasa yapıldığını söyleyen Aksu, bu anayasaların hepsinin olağanüstü durumlarda yapıldığını bildirdi.

Halkın kendi iradesiyle, kendi istek ve arzusu ile yapılmış bir anayasanın bulunmadığını kaydeden Aksu, ''İnşallah bu defa aziz milletimiz kendi anayasasını kendi Meclisinde kendisi yapacak'' temennisini dile getirdi.

Aksu, sivil topluma da çok önem verdiklerine işaret ederek, iktidar olduklarında demokratik alanda, özgürlükler alanında çok önemli işler yaptıklarını savundu.

En önemli işlerinden birisinin de sivil toplumun gelişmesini sağlamak için ''Dernekler Yasası'' ile ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası''nda yaptıkları değişiklikler olduğunu ifade eden Aksu, ''O değişikliklere kadar dernekler, adeta devlet tarafından takip edilen, izlenen kuruluşlar halinde idi. Ondan sonra çıkardığımız yerel yönetim reformu kapsamında belediyelerin, il özel idarelerinin derneklerle birlikte çalışma imkanını da getirdik'' diye konuştu.