Yeni anayasa sürecini anlattı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2012 yılı sonunda Anayasa konusunu noktalamak istediklerini belirterek, Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma usul ve yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
cumhuriyet.com.trAnayasa Uzlaşma Komisyonu çalışma usul ve yöntemlerini belirledi. Yeni anayasa hazırlık süreci dört aşamadan oluşacak. İlk aşama 'katılım, veri toplama ve değerlendirme' olacak. Bu kapsamda kurulan üç alt komisyon meslek odaları, Meclis dışındaki siyasi partiler, Anayasal kuruluşlar ve STK'ları dinleyecek. Yazılı görüş bildirmek için 31 Aralık sonuna kadar süre verildi. Görüşler 30 Nisan 2012'ye kadar iletilebilecek. Yeni Anayasa 2012 yılı sonunda noktalanacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Önümüzdeki yılın sonunda anayasa konusunu noktalamak istiyoruz" dedi.
Yeni Anayasayı hazırlayacak Uzlaşma Komisyonu "içtüzük" olarak nitelendirilen çalışma yöntem ve esaslarını belirledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek komisyon toplantısı sonrası Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları anlattı. Komisyonun kurulduğu tarihten bu yana 4 esas, 5 alt komisyon toplantısı yapıldığını kaydeden Çiçek, alt komisyonun 4 toplantısında çalışma usul ve esaslarının değerlendirilip üst komisyonda nihayete erdirildiğini, üst komisyon olarak bu çalışmalar sonucunda 15 maddelik çalışma usul ve esasları belirlediklerini ifade etti. Bunu "içtüzük" olarak nitelendirdiklerini belirten Çiçek, alt komisyonun son toplantısında da yeni anayasa için toplumun her kesiminin bu sürece hangi yollarla, hangi zaman dilimi içerisinde katkı vereceğini belirlemek için çalışıldığını bu konuda da kararın verildiğini söyledi. Çiçek, komisyonun çalışma sürecini şöyle anlattı:
4 aşamadan oluşacak
"4 aşama öngörüyoruz. Birinci aşama katılım, veri toplama ve değerlendirme, ikinci aşama ilkelerin belirlenmesi ve metin oluşturulması, üçüncü aşama metnin kamuoyuna sunulması ve tartışılması, dördüncü aşama da komisyonda elde edilen görüşlere göre taslağın elden geçirilmesi, teklif haline getirilmesi olacak. 1 Kasım'dan itibaren birinci aşama katılım, veri toplama ve değerlendirme dönemine geçmiş oluyoruz. Bununla ilgili 30 Nisan 2012 tarihine kadar, bu sürece katkı vermek isteyen STK, siyasi patiler, şahıslar, meslek örgütleri dahil kim bu sürece katkı vermek istiyorsa bunu bu sürede Meclis Başkanlığına iletmiş olacak."
Üç ayrı alt komisyon
Anayasanın katılım süreci için Uzlaşma Komisyonuna katılan her partiden birer üye alarak üç ayrı alt komisyon kurulacağını kaydeden Çiçek, "Bir komisyon siyasi partilerin ve anayasal kuruluşların görüşlerini düşüncelerini, ikinci komisyon kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin görüşlerini, üçüncü komisyon STK, fiili oluşumlar gibi yapıların görüşlerini alacak" dedi.
Yazılı görüş için son tarih 31 Aralık 2011
Sürenin iyi planlanması ve kullanılması için 1 Kasım tarihinden itibaren Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partiler başta olmak üzere meslek örgütleri, STK'lar, anayasal kuruluşlar gibi herkesin yazılı görüşünü istediklerini ifade eden Çiçek, "31 Aralık 2011 tarihine kadar bu Anayasa süreceğine katkı vermek isteyen herkesin yazılı görüşlerini istiyoruz. Yazılı görüşleri önce gelenden başlamak üzere bu komisyonlar bunlarla yüz yüze görüşmeler yapacak, Kurulan komisyonlar için partilerin verecekleri üyeleri 15 Kasım akşamına kadar Meclis Başkanlığına bildirmeleri gerek" dedi.
Basınla toplantı
Çiçek, bayramdan önce veya Perşembe günü basın yayın organlarının genel yayın yönetmenleri ile İstanbul'da toplantı yapmak istediklerini belirterek, "Hem daha ayrıntılı bilgi vermek hem de bu sürece katkılarını rica etmek bakımından toplantı yapacağız" dedi.
Muhalefetle ortak çalışma temennisi
Meclis Başkanı Çiçek bazı komisyon üyelerinin anayasa hazırlama sürecine paralel, eşzamanlı ceza kanunu, CMK gibi kanunlarda düzenleme yapılması isteğini dile getirdiklerini, bazı üyelerin de bu tip çalışmaların bu komisyonun görevi olmadığını savunduklarını söyledi.
Çiçek, çalışmanın ne zaman sonuçlanabileceğiyle ilgili soru üzerine, "Önümüzdeki yıl sonuna anayasa konusunu noktalamak istiyoruz. Herkes de buna katkı verirse memnun olacağız" yanıtı verdi.