Yeni adli yıla devreden 'medyatik' davalar

Yargıda toplu izin kullanım anlamına gelen adli tatilin 6 Eylül'de bitmesiyle birlikte İstanbul adliyelerinde sanatçılar, iş adamları gibi kamuoyunun yakından tanıdığı birçok kişinin davalı, davacı ya da sanık olarak yer aldıkları davalara yeni adli yılda da devam edilecek.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde ''kullanmak için uyuşturucu almak ve bulundurmak'' suçundan yargılanmasına başlanan şarkıcı Tarkan Tevetoğlu'nun, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda görülecek olan ikinci duruşmaya gelerek, hakim karşısına çıkması bekleniyor. Ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'u bıçakla yaralayan Mehmet Çeliker hakkında açılan davanın ilk duruşması da Çağlayan'daki ağır ceza mahkemesinde görülecek.

Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalara ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili olarak, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında açılan dava da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yeni açılan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak Ogün Samast'ın ''terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması, Fatih'te kız kardeşi Soney Vural ile eniştesi Zekeriya Vural'ı silahla öldürdüğü iddia edilen Gönay Öğmen'in İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması da yeni aldi yılda yeni adalet sarayında devam edecek.

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin olarak haklarındaki hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 sanığın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına devam edilecekken, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde Cem Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan ve Kemal Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın İmar Bankasının hileli iflasına neden olduklarına ilişkin yargılanmaları ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde Cem Uzan'ın ''dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçlarından yargılanması sürecek.

Bir hastasının ruhsal rahatsızlığı bulunan annesini tedavi etmeye çalıştığı ve 7 yıl boyunca yaptığı terapilerden elde ettiği bilgileri izinsiz olarak romanında kullandığı öne sürülen Prof. Dr. Sabiha Keskin ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın, kendisinden şantaj yoluyla 2 milyon lira istediği öne sürülen 5 sanığın yargılanmalarına da devam edilecek.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Müyesser Yıldız Uğur'un soruşturmada görev alan Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine açtığı, yasadaki değişiklik nedeniyle devlet aleyhine sürdürdüğü toplam 10 bin liralık manevi tazminat davasının İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi sürecek.

Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesinde, iş adamı Halis Toprak'ın vesayet altına alınması talebiyle 7 kızının açtığı dava ile Sarıyer Aile Mahkemesinde, Halis Toprak'ın Nazlıcan Tagızade ile yaptığı evliliğin iptaline ilişkin açılan davaların görülmesine Sarıyer Adliyesi'nin taşınması sebebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki ilgili mahkemelerde devam edilecek.

Ayrıca Beyoğlu Ağır Ceza mahkemelerinde görülen Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memurunun yargılandığı dava, Beyoğlu'ndaki bir barda Barış Dönmez'in boğazı kesilerek öldürülmesine ilişkin 2 sanığın yargılanması ve Beyoğlu'da bir apartman boşluğunda cesedi bulunan Nazlı Sinem Erköseoğlu'nun ölümüne ilişkin Can ve Mahmut emre Paksoy kardeşlerin yargılandığı dava ile futbolda şike iddialarına ilişkin eski futbolcular Tanju Çolak ve Fatih Akyel'in de aralarında bulunduğu 71 sanığın yargılanmasına yeni adli yılda İstanbul Adliyesi'nde devam edilecek.
 

Bakırköy Adliyesi

İstanbul'da 9 Eylül 2009'da yaşanan sel felaketinde iki kişinin öldüğü İkitelli'deki tır garajının sahibi İdris Tan Kamer'in Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına yeni adli yılda devam edilecek. Aynı sel felaketinde servis aracındayken sel sularına maruz kalarak, yaşamını yitiren 8 kadının ölümüyle ilgili 3 sanığın da Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması sürüyor.

Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, bazı televizyon dizilerinde rol alan ve mankenlik yaptığı bildirilen üniversite öğrencisi Tolga Taş'ın, Bağcılar'da bıçaklanarak öldürülmesi davası ile Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesinde Zeytinburnu'nda 3 öğrencinin hayatını kaybettiği tramvay kazasıyla ilgili olarak vatman ve İstanbul Ulaşım AŞ görevlisinin yargılanması devam edecek.

Ergenekon kapsamında tutuklu olan gazeteci Nedim Şener de Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ''gizliliği ihlal'' davaları da yeni adli yılda sürecek. Şener, Milliyet gazetesinde yayımlanan ''Fuar Yeri Kavgası, Rüşvet Soruşturmasına Dönüştü'' ve ''Yol İş Sendikasında Organize Yolsuzluk'' başlıklı haberlerine ilişkin yargılanıyor. Şener'in ayrıca yazdığı bir haberde, Cem Uzan'ın özel hayatının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanması da aynı mahkemede sürüyor.

Özcan Deniz

Kurduğu aile şirketi aracılığıyla piyasayı 2 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla haklarında dava açılan şarkıcı Özcan Deniz'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması da yeni adli yılda devam edecek. Zeytinburnu'nun Davutpaşa semtindeki bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin haklarında dava açılan 9 sanığın yargılanması da Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde sürecek.

Urfi Çetinkaya'nın, Cemal Nayır'ı öldürmeye azmettirdiği iddiasıyla hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması sürerken, Bayrampaşa Cezaevindeki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında görev sınırlarını aşarak, 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen, dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılanmasına Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

Küçükçekmece'de su tankeri ve yolcu minibüsünün 12 Eylül 2010 tarihinde çarpışması sonucu 14 kişinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazasına ilişkin, haklarında dava açılan 2 sürücünün yargılanması ise Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yeni adli yılda da devam edecek.

İstanbul gümrüklerinde rüşvet alındığı ve yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin, eski İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürü Lütfü Ekinci ile eski Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin Eker'in de aralarında bulunduğu 56 kişinin yargılanması da Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edecek.
 

Münevver Karabulut cinayeti

Etiler'de bir çöp konteynerinde cesedi bulunan Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin olarak Cem Garipoğlu, babası Mehmet Nida Garipoğlu ve annesi Tülay Makbule Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı dava da yeni adli yılda devam edecek. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Cem Garipoğlu tutuklu olarak yargılanıyor.

Bakırköy 2. Çocuk Mahkemesinde de ablası Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin davanın duruşmasında sanık Cem Garipoğlu'nu şırıngayla sıvı fışkırtarak yaralamaya çalıştığı öne sürülen Enver Karabulut'un yargılanması sürüyor.

Karabulut'un anne, baba ve kardeşi tarafından cinayet sanığı Cem Garipoğlu'nun ailesi aleyhine açılan toplam 2 milyon liralık tazminat davası da Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüyor. Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesinde de Karabulut cinayetini soruşturan 6 polis ile 3 site görevlisinin yargılanması da devam edecek.
 

Silivri'de görülecek davalar

Adli tatile girmeyen Ergenekon ve Balyoz davalarının görülmesi yeni adli yılda da sürecek. Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıldır devam eden, 27'si tutuklu 108 sanıklı davanın 193'üncü duruşması da yeni adli yılda Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonunda yapılacak.
Birleşen Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulunduğu 32 kişinin yargılama süresince tahliye edildiği davaya, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davası sanıklarının savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

Aynı mahkeme tarafından görülen 21'i tutuklu 118 sanıklı ikinci Ergenekon davasının 131'inci duruşması da yeni adli yılda yapılacak. Mahkemenin 20 temmuz 2009'da ilk duruşmasını gerçekleştirdiği dava kapsamında, 55 tutuklu sanıktan 24'ü tahliye oldu.

Aralarında CHP'den milletvekili seçilen Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve gazeteci yazar Tuncay Özkan, emekli Albay Arif Doğan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun da bulunduğu 34 sanığın da savunması alındı. Yeni adli yılda tutuklu sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına geçilecek.

Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan'ın firari sanık olarak yer aldığı 7 kişinin yargılandığı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesine ilişkin açılan davanın 23. celsesi de yeni adli yılda görülecek.

12 Eylül'de yapılacak bu celsede, bu dava ile birleştirilen İnternet andıcı davasının sanıkları arasında yer alan emekli Orgeneral Iğsız ve Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Mahkemenin yakalama emri çıkarttığı 14 sanıktan 9'unun tutuklanarak cezaevine konulduğu dava kapsamında aralarında Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in bulunduğu 22 kişi sanık olarak yer alıyor.

Balyoz davaları

Balyoz Planı iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 162'si tutuklu 196 sanıklı Balyoz Planı davasında 43 celse görüldü. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı dava, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Aynı mahkemede görülen ikinci Balyoz Planı davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına da 15 Ağustos'ta yapıldı. Reddi hakim talepleri nedeniyle 3 Ekim'e ertelenen davada sanıkların savunmalarının alınması yeni adli yıla kaldı.

 

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi

Kamuoyunca bilinen önemli dava ve soruşturmalara ev sahipliği yapan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde, yeni adli yılla birlikte tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile soruşturma aşamasında henüz ''şüpheli'' olan kimi kişiler, hakim karşısına çıkacak.

''Poyrazköy'de bulunan mühimmat'' davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, ilki bu davayla birleşen ikinci Amirallere Suikast girişimi davası 9 Aralık'ta yapılacak duruşmayla görülmeye başlanacak. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Salim Duran tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Kurmay Albay Ümit Metin ile iddianameyi kabul eden mahkemenin hakkında yakalama emri kararı çıkarmasının ardından geldiği adliyede, 22 Ağustos'ta tutuklanan Koramiral Deniz Cora, ''terör örgütü üyeliği'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talebiyle yargılanacaklar.

Savcı Duran'ın hazırladığı ikinci ''Amirallere suikast girişimi'' iddianamesi, ''Poyrazköy'de bulunan mühimmat davası dosyasıyla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş ve mahkeme de davayı kabul ederek, 9 Aralık tarihine duruşma vermişti. Mahkemenin, birleştirme talebini de bu duruşmada değerlendirmesi bekleniyor.
 

Devam eden davalar

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde yeni adli yılla birlikte henüz karar çıkmadığı için görülmesine devam edilecek en önemli davalardan, kamuoyunun da çok yakından bildiği, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edilecek.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in katıldığı 29 Temmuz'daki son duruşmada, sanık Yasin Hayal'in adli tıp uzmanına muayene ettirilerek, gözlem altına alınmasını gerektirir akıl hastası olup olmadığı yönünde rapor aldırılmasına karar vermişti. Bu davaya ilişkin 19 Eylül'de yapılacak yeni duruşmada, savcının esasla ilgili mütalaasını vermesi bekleniyor.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aksoy'un yazdığı iddianamenin kabulünün ardından görülmeye başlanan önemli davalardan biri olan ''Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin'', Koramiral Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 10 sanığın yargılanmasına da devam edilecek.

Mahkemece, tutuklu sanıklar Kemalettin Yakar, Behçet Altıntaş, Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Hüseyin Hançer ile bu davanın tutuksuz, ''Balyoz Planı'' davasının tutuklu sanıkları Koramiral Kadir Sağdıç ve Albay Ali Türkşen ile tutuksuz sanıklar astsubaylar Halil Cura, İsmail Bak ile Tanju Veli Aydın'ın katıldığı 23 Ağustos'taki ilk duruşmada, bazı sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin değerlendirilmesi için dava dosyasının üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmişti.

Bu mahkemenin reddi hakim talebiyle ilgili karar vermesinin ardından duruşma tarihi netleşecek olan davanın iddianamesinde, tutuksuz sanıklar Kadir Sağdıç, Ali Türkşen, Halil Cura ve İsmail Bak'ın, ''darbeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle ve diğer suçlardan da 14 ile 30'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Tutuklu sanık Hüseyin Hançer'in de ''darbeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle ve diğer suçlardan 21,5 yıldan 45 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülen iddianamede, tutuklu sanıklar Kemalettin Yakar, Behçet Altıntaş, Mehmet Cem Çağlar ve Erdinç Yıldız ile tutuksuz sanık Tanju Veli Aydın'ın da kimi suçlardan 1 ila 27 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
 

Devrimci Karargah Örgütü davası

Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte görülmeye devam edilecek en önemli davalardan biri de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı ''Devrimci Karargah Örgütü'' davası. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkındaki davanın, 13 Nisan tarihli duruşmada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki ''Devrimci Karargah Örgütü'' davasıyla birleştirilmesiyle kapsamı genişleyen davanın, 12 Ağustos'ta yapılan duruşmasında, aralarında Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da olduğu 8 kişi tahliye edilmişti.

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, ''Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım'', ''yargı görevini yapanı etkileme'', ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'', ''terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme'', ''ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı yasaya muhalefet'' ve ''zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme'' suçlarından 23 yıl 4 ay ila 51 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenirken, Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın da ''ikametinde bulunan birden fazla ruhsat süreleri dolmuş silahı bulundurma'' suçundan 7,5 ila 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Tutuklu sanıklar Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Özgür Dinçer ve İbrahim Şimşek hakkında ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma'' ve ''kasten adam öldürme'' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, sanıklardan gazeteci Aylin Duruoğlu'nun da ''örgüt üyeliği'' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, diğer sanıkların da 3 ila 47,5 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

'Poyrazköy'de bulunan mühimmat' davası

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince görülen, ''Kafes Eylem Planı'' ve ''Amirallere Suikast'' iddialarına ilişkin davalarla birleştirilen Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili 69 sanıklı dava da yeni adli yılla birlikte görülmesine devam edilecek önemli davalardan biri.

Mahkeme, 9 Temmuz'da görülen son duruşmada tutuklu sanıklar emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan ve emekli SAT komando Ergin Geldikaya'nın, tutuklulukta geçirilen sürenin de nazara alınarak, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve devam etmesi gibi nedenlerle tutukluluk hallerinin devamını ve tahliye taleplerinin reddini kararlaştırmıştı.

10 ve 12 Ekim tarihlerine ertelenen davanın iddianamesinde, Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan 2009'da başlatılan ve 28 Nisan 2009'a kadar devam eden kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin olarak, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat ve Binbaşı Eren Günay ile Yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in ''darbeye teşebbüs etme'' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile kimi suçlardan 29,5 ila 57'şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Tuğamiral Levent Görgeç ile Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık'ın da ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma'' suçundan 7,5 ila 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep edilen iddianamede, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar'ın da aralarında olduğu 30 sanığın da ''Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmenin üyesi olma'' suçundan 7,5 ila 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede diğer sanıkların çeşitli suçlardan 8 ila 39 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları öngörülüyor.

Sahte çürük raporu davası ve Ergenekon ile bağlantılı davalar

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, ''Sahte çürük raporu'' davasında da 3'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edilecek. Mahkeme heyetinin 10 Haziran'da yapılan son duruşmada tahliye ettiği ve ''Balyoz Planı'' davası kapsamında da tutuklu bulunan hakim albay Ahmet Zeki Üçok'un ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''nitelikli yağma'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''kamu görevini kötüye kullanmak'' suçlarından toplam 129 ila 403 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, tutuksuz sanıklardan iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı hakkında da çeşitli suçlardan toplam 8 ila 17,5'ar yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Diğer sanıkların da benzer suçlardan 1 ila 413 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen davanın görülmesine önümüzdeki günlerde devam edilecek.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin 1'i tutuklu 4 sanığın, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' ve ''patlayıcı madde bulundurmak'' gibi suçlardan yargılandığı davanın görülmesine de yeni adli yılda devam edilecek. ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' ve ''patlayıcı madde bulundurmak'' gibi suçlardan 25,5 ila 74 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları istenen 4 sanığın katıldığı 25 Temmuz'daki ilk duruşmada, tutuksuz sanıklar Okan İşgör ve Hüseyin Yanç'ın tutuklanmasına karar verilmişti.

Yine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişi hakkında açılan davanın görülmesine de devam edilecek. Tutuksuz sanıklar Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Halime Filiz Meriçli, avukatlar Fatma Nur Gerçel, Mustafa Namık Kemal Boya ile Ömer Sadun Okyaltırık, Hamdi Gökhan Ecevit ve Aydın Ortabaşı'nın katıldığı 13 Temmuz tarihli ikinci duruşmaya, davanın aranan ve hakkında kırmızı bülten çıkarılması yönünde karar alınan sanığı Gülseven Yaşer katılmamıştı.

18 ve 22 Ocak 2012 tarihine ertelenen davanın iddianamesinde, sanıkların, ''Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek'' ve ''Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'' gibi suçlardan 7,5 ila 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün tedavi gördüğü hastanede ateş açtığı iddia edilen sanık Erhan Keskin'in yargılandığı davaya da devam edilecek. 5 Mayıs'taki duruşmada tahliye edilen sanık Erhan Keskin'in, 33 yıl 3 ay ile 62,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
 

Şantaj ve askeri casusluk davası

''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarıyla ilgili 15'i tutuklu, biri başka suçtan tutuklu 56 sanığın yargılanmasına da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Emekli albay İbrahim Sezer'in de aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu, 1'i başka suçtan tutuklu 56 sanığın yargılandığı davaya ilişkin 1 Temmuz'da yapılan duruşmada, tutuklu sanıklar Üsteğmen Mehmet Emrah Küçükakça ve Astsubay Yiğit Ali Adlığ tahliye edilmişti.

Duruşması 5 Ekim'e ertelenen davanın iddianamesinde, tutuklu sanık İbrahim Sezer'in ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma'', ''özel hayat ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etme'', ''kişisel verilerin kaydedilmesi'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme'' ve ''gizli belgeleri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme ve yasaklanan bilgileri temin etme'' gibi suçlardan toplam 60 yıl 8 ay ile 172,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Gözaltına alındığında TÜBİTAK'ta daire başkanı olan sanıklardan Yücel Çipli'nin de benzer suçlardan toplam 31 ila 58 yıl, temin ettiği gizli belgeleri örgüt üyelerine verdiği iddia edilen Tuğamiral Şafak Yürekli'nin bu suçtan 2 ila 6 yıl ve Tuğamiral Fahri Can Yıldırım'ın da ''suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan 1 ila 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, Mehmet Seyfettin Alevcan, Zeki Mesten ve Tamer Zorlubaş'ın da aralarında bulunduğu 52 sanığın da 1 ila 115 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları öngörülüyor.
 

10 yılı aşkın süredir devam eden davalar

Yeni adli yılla birlikte, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde yargılaması 10 yılı aşkın süredir devam eden kimi davalar da görülecek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 1'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davanın 29 Temmuz tarihli son duruşmasına, tutuklu sanık Cevat Işıklı ile başka suçtan tutuklu bulunan Hacı İnan katılmış ve duruşmada, adli kontrol tedbirine uymadıkları belirtilen 3 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkartılmıştı.

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı Üsküdar'daki evini kiralayan Cevat Işıklı'nın da aralarında yer aldığı 10 sanığın, ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İddianamelerde, diğer sanıkların da ''Yasa dışı örgüt üyesi olmak'' ve ''Yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek'' suçlarından 4,5 ila 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

Yine Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm, Yargıtayca bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılanmasına önümüzdeki günlerde devam edilecek. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 22 Haziran tarihli duruşmaya başka suçtan hükümlü sanık Maşallah Yağan ile tutuksuz sanık Heval Öztürk katılmış, Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu diğer 3 sanık ise duruşmaya gelmemişti.

Dava dosyasında, haklarında müebbet hapis cezası verilmiş ya da davası zaman aşımı gerekçesiyle ortadan kaldırılmış kimi sanıklarla ilgili bu hükümlerin, Yargıtayca bozulması ya da onanmasıyla uzayan dava sürecinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin hükmün Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk yönünden bozulması kararına itiraz etmiş ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının yerinde ve doğru olduğunu savunmuştu. Başsavcılığın itirazını reddeden Yargıtay Ceza Genel Kurulu da 9. Dairenin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetmişti.

''Matador Operasyonu'' kapsamında haklarında 11 yıl önce ''teşekkül oluşturmak suretiyle eroin imal ve ihraç etmek'' suçundan dava açılan 22 sanığın yargılanmasına da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Geçen 11 yılda, dönemin 3 No'lu DGM'si yerine kurulan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Nisan'da görülmesine devam edilen duruşmada, Ankara ve İstanbul'da çeşitli dosyalar, bu mahkemedeki dava dosyasıyla birleşmişti.

Adliyede yargılaması devam eden uzun soluklu davalardan biri de ''El Kaide terör örgütü'' davası. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde, terör örgütü El Kaide'nin Türkiye yapılanması içerisinde yer alarak, 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde düzenlenen bombalı saldırılara karıştıkları iddiasıyla 48 sanık hakkında verilen cezaların Yargıtay 9. Ceza Dairesince 7 sanık dışında bozulmasının ardından yeniden başlayan davada, 74 sanığın yargılanmasına devam edilecek.

Duruşması son olarak 17 Mart'ta yapılan ve tutuklu sanık Louai Sakka ile tutuksuz sanıklar Ufuk Korkmaz ve Baki Yiğit'in katıldığı davaya ilişkin, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Fevzi Yitiz, Yusuf Polat, Harun İlhan, Baki Yiğit ve Louai Sakka'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis, Adnan Ersöz ve Osman Eken'in müebbet hapis, 41 sanığın da çeşitli hapis cezalarına çarptırılmalarını kararlaştırmıştı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yayımladığı ilamla, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince, ''örgüt yöneticisi olmak'' suçundan sanıklar Louai Sakka, Fevzi Yitiz, Yusuf Polat ve Harun İlhan'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile Adnan Ersöz ve Osman Eken hakkında verilen müebbet hapis cezasını onamıştı. Daire, sanıklardan Seyit Ertul'a, ''El Kaide terör örgütünün Konya bölgesindeki grubunu kurmak ve yönetmek'' suçundan verilen 18 yıl hapis cezasının da onanmasına karar vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ayrıca, diğer sanıklar hakkında verilen beraat ve hapis cezası kararlarının da bozulmasına hükmetmişti.
 

Diğer davalar

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde yeni adli yılla birlikte görülmesine devam edilecek olan kimi önemli davalar, şöyle sıralandı:

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, 'Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak' ve 'kullanmak için uyuşturucu madde satın almak' suçlarından, hakkında 8,5 ila 24,5 yıl arasında değişen hapis cezası istenen ve 1 Ekim 2009'daki ilk duruşmada tahliye edilen şarkıcı Deniz Seki'nin de aralarında bulunduğu 18 sanıklı dava.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, Abdullah Baybaşin ve oğlu Çağdaş Baybaşin'in de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 1'i başka suçtan yurt dışında tutuklu ve 2'si de firari olmak üzere toplam 16 sanığın, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan 20 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle yargılandığı dava.

Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 'kara para aklama' suçunun örgütlü işlenmiş bir suç olduğu gerekçesiyle 25 sanığın yargılandığı davayı görmesine hükmettiği İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve ilk duruşmada 'kara para aklanması' iddiasına ilişkin olarak yargılanan Kemal, Yavuz, Melehat, Ayşegül ve Murat Hakan Uzan hakkında yakalama emri çıkarılan 25 sanıklı dava.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, Hizbullah terör örgütü davasında CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve daha sonra aynı örgüte yönelik soruşturmada tutuklanan Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığa ilişkin dava.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, Güngören'de 17 kişi ile doğmamış bir bebeğin ölümü, 154 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıya ilişkin 8'i tutuklu 9 sanığın yargılandığı dava.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde, kamuoyunda ''Karagümrük Çetesi'' olarak bilinen çıkar amaçlı suç örgütünün elebaşı olduğu iddia edilen Nuri Ergin'in, ''adam öldürmeye azmettirmek'' suçundan çarptırıldığı müebbet hapis cezasının verilen hükmün Yargıtay 1. Ceza Dairesince bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlanan, Ergin'in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkındaki suç örgütü davası.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde, terör örgütü MLKP adına gerçekleştirilen 155 eylemden sorumlu tutulan ve aralarında İstanbul 1. bölge bağımsız milletvekili adayı İbrahim Çiçek ile gazeteciler Füsun Erdoğan ve Sedat Şenoğlu'nun da bulunduğu 26 sanığın yargılandığı dava.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Küçükçekmece'de lise öğrencisi Serap Eser'in ölümüyle sonuçlanan İETT otobüsüne molotofkokteylli saldırıyla ilgili 2'si tutuklu 7 şüphelinin yargılandığı dava.

İstanbul 13 ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinde, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk'un ''terör örgütü üyeliği'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından yargılandığı davalar.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahekemesinde, Halkalı'da askeri personel taşıyan servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve 5 astsubay ile bir astsubay kızının hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 2'si tutuklu 13 sanığın yargılandığı dava.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde, Azerbaycan'dan kardeşi Mehmet Sena Söylemez ile Türkiye'ye iade edilen Mehmet Faysal Söylemez'in çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları iddiasıyla yargılandıkları dava.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, iş adamı Abdurrahman Sever'i kaçırdıktan sonra öldürüp toprağa gömdükleri iddiasıyla haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 1'i kadın 6 sanığın yargılandığı dava.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, ''kara para aklama'' iddialarına ilişkin iş adamı Erol Evcil'in de aralarında olduğu 8 sanığın yargılandığı dava.