Yeni 4/C'liler geliyor
Danıştay'da yürütmeyi durdurma ve iptal davası açan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'nın Başkanı Erol Ekici, 'Hükümetin hedefi 4/C. İşçileri bekleyen en büyük tehlike de bu' dedi.
cumhuriyet.com.trTEKEL işçilerini 4/C’li yapmak isteyen, emekçilerin 78 günlük Ankara direnişini görmezden gelen AKP hükümetinin bu yıl içerisinde yaklaşık 200 bin çalışanı aynı statüye geçirmek istediği belirtildi. Kapatılan ya da birleştirilen belediyelerdeki 16 bin işçinin 4/C’li yapılmak istenmesine karşı Danıştay’da yürütmeyi durdurma ve iptal davası açan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Başkanı Erol Ekici, “Hükümetin hedefi 4/C. İşçileri bekleyen en büyük tehlike de bu” dedi.
Genel-İş Sendikası, Başbakanlık’ın 21 Nisan 2010 tarihinde yayımladığı genelge ile kapatılan ya da birleştirilen belediyelerdeki yaklaşık 16 bin işçiyi 4/C’li yapmak istediğine dikkat çekti.
Sendika bu kapsamda 4 Mayıs 2010 tarihinde Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Danıştay’a yapılan başvuruda, dava konusu Başbakanlık genelgesi ile idarenin, yerel yönetimlerde çalışan işçilerin hak ve çıkarlarını hukuka aykırı hükümler getirerek ihlal ettiği, çalışanlarla ilgili yasa ve hukuka açıkça aykırı düzenlemeler yaptığı vurgulandı. Başvuru dilekçesinde Başbakanlık genelgesi ile yapılan düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu belirtilirken, “genelgenin konusunu oluşturacak düzenlemelerin ancak TBMM tarafından düzenlenebileceği” vurgulanarak, düzenlemenin hukuka ve usule aykırı olduğu belirtildi. Başvuru dilekçesinde genelgenin 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa ile 4857 sayılı İş Yasası’na da aykırı olduğu kaydedildi
‘Taşeronlaştırma isteniyor’
Erol Ekici, AKP’nin belediyelerde taşeronlaştırma istediğini belirterek, “Hükümet, belediyelerde istihdam fazlası olduğu gerekçesini öne sürüyor. Belediyelerin yükünü böyle azaltmak istiyor. Oysa 1996’dan bu yana belediyelere işçi alınmıyor. İstanbul’daki ve Anadolu’daki birçok belediyede taşeronlaştırma var. Yıllardır ücretleri toplusözleşme ile belirlenen, sosyal hakları olan işçilerin ücretleri 600-800 TL’ye düşürülüyor” dedi.
Hükümetin kapatılan ya da birleştirilen belediyelerdeki 16 bin belediye işçisini 4/C’ye geçirmek istediğini vurgulayan Erol Ekici, “Hükümetin 2010 özelleştirme programına göre ise 170 bin işçinin daha 4/C’li yapılması hedefleniyor. Diğer sektörlerle birlikte toplam 200 bin işçi 4/C’li yapılacak. Yani 200 bin insan haklarını kaybedecek. Başbakan bir gün sanayiciye çatıyor, diğer gün TOBB’ye ‘bir işçi çalıştıracaksınız’ diyor ama diğer taraftan binlerce insanı haklarından mahrum ederek 4/C’li yapmak istiyor” dedi.