Yeni 3 bakanlıkta denetim birimi yok
KHK ile kurulan 3 bakanlığın teşkilat yapısında denetim-teftiş birimi kurulmayınca, idari soruşturma ve şikâyet işlemleri yasal olarak yapılamıyor...
cumhuriyet.com.trAKP hükümetinin 12 Haziran seçimlerinin ardından kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kurduğu Avrupa Birliği Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın teşkilat yapılarında denetim ve teftişe ilişkin birimlere yer verilmedi. Yeni kurulan üç bakanlık içindeki idari soruşturma ve şikâyetlerde nasıl bir mevzuata göre işlem yapılacağı tartışma konusu oldu.
AKP’nin 12 Haziran genel seçimlerinin ardından oluşturduğu yeni kabine yapısında kurduğu bakanlıklarda denetim krizi yaşanıyor. 661 ve 649 numaralı KHK’ler ile kurulan Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan 638 numaralı KHK ile kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 641 numaralı KHK ile kurulan Kalkınma Bakanlığı’nın teşkilat yapılarında denetim birimlerine yer verilmediği ortaya çıktı. Yeni kurulan üç bakanlığın yürüttüğü işlemlerle ilgili şikâyet başvurusu yapmak isteyen yurttaşların müracaatları yasal olarak işleme alınamazken bakanlığın kendi içinde denetim yapması da olanaksız hale geldi.
KHK ile kurulan yeni bakanlıklardan biri olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda denetim birimini yer verilirken yeni kurulan üç bakanlıkta denetim birimlerine yer verilmesini eleştiren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, denetim birimi olmayan bakanlıkların KHK’ler ile AKP tarafından kurulduğunu anımsattı. Söz konusu bakanlıkların kurulurken teşkilat yapıların denetim birimlerinin oluşturulmasının unutulmuş olabileceğini ifade eden Dibek, bu bakanlıkların bilinçli bir şekilde denetimsiz bırakılmak için de böyle bir uygulama yapılabileceğine işaret etti.
Dibek, “Söz konusu üç bakanlık ile ilgili başka dertleri var denetimden muaf olmasını istediler sonucunu da çıkarabiliriz. MİT Yasası’ndaki değişiklikten sonra değerlendirildiğinde bu seçenek öne çıkmaktadır” diye konuştu. Dibek, üç bakanlıkta yaşanan denetim krizini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle de TBMM gündemine taşıdı.
Dibek, önergesinde “Söz konusu üç bakanlık ile ilgili idari soruşturma açılmasını gerektirecek bir olay olduğunda nasıl bir yol izlenecektir? Soruşturmayı kimler, hangi mevzuat çerçevesinde yürütecektir” sorularına yanıt istedi.