Yem fiyatı eti zıplatır
Kırmızı et sektörü temsilcileri ve uzmanlardan ortak tavır; Türkiye’de kırmızı etin artmasındaki en temel neden yem ve maliyetli toprak.
cumhuriyet.com.trTüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜ- SEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, yüksek maliyetler ve verim düşüklüğünün et fiyatlarını yükselttiğini söyledi.
Türkiye’de yem maliyetlerinin yüksek olmasının buğday ithalatından ve toprak fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını kaydeden Solakoğlu, “Bugün Karacabey Ovası’nda, Çukurova’da veya Söke’de bir dekar alanın fiyatı 15 bin ile 25 bin lira arasında değişiyor. Avrupa’da sulu birinci sınıf tarım arazisinin ortalama fiyatı bin Avro. Avrupa’da arpanın tonu 600, Türkiye’de bin lira. Bin liralık arpayla beslenen hayvan ile 600 liralık yemle beslenen hayvanın fiyatı farklı olacaktır” dedi.
Yol geçti, zam geldi
Solakoğlu, spekülasyonların tarım alanı fiyatlarını artırdığına değinerek, “Yanından yol geçen tarım arazisinin fiyatı artıyor. Yol geçti diye benim tarlam daha mı çok verim verecek, hayır. Bu da nihai tüketiciye yansıyor. Tarım arazileri, tarımsal sit alanı haline getirilmeli” diye konuştu.
Kırmızı Et Üreticileri ve Sanayicileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan da Türkiye’de, yeşilin olduğu mevsimin bazı bölgelerde 4 aya düştüğüne dikkati çekerek, “Ülkemizde yem maddeleri pahalı olduğu için hayvan ve et ürünleri pahalıya geliyor” dedi.