Yedigöller'de doğal yaşamı koruma çalışmaları

Bolu'daki Yedigöller Milli Parkı'ndaki doğal yaşamı koruma çalışmaları başarıya ulaşması sonucu, milli parkta yaşayan geyik sayısının 150'den 600'e ulaştığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Bolu Çevre ve Orman Müdürü Sezgin Akay, Bolu'ya yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta bulunan ve dört mevsim bir başka güzelliğe bürünen Yedigöller Milli Parkı'ndaki doğal yaşamın korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Milli Park'ın alt yapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları 2010 yılı içerisinde tamamlamayı planladıklarını belirten Akay, ''Kanalizasyon şebekesini tamamladık. Bergama taşları ile doğal yürüyüş yolları yapıyoruz. Böylelikle Yedigöller'i doğal görünümünü koruyarak modern, ve kullanışlı bir alan haline getireceğiz'' dedi.

Akay, Yedigöller Milli Parkı'nı ziyaret edenlerin sayısının her yıl artış gösterdiğine işaret ederek, ''Yedigölleri yılda yaklaşık 60 bin kişi ziyaret ediyor. Yedigöller, dört mevsim yoğun ziyaretçi alan bir bölge. Özellikle sonbaharda yaprakların sararması ve dökülmeye başlamasıyla birlikte doğa severler ve fotoğrafçılar, bu eşsiz senfoniyi fotoğraflamak amacıyla Yedigöller'e yoğun ilgi gösteriyorlar. Özellikle fotoğraf tutkunları günlerce doğa ile baş başa kalarak fotoğraf çekiyorlar'' diye konuştu.

Yedigöller Milli Parkı'nın yaklaşık 50 bin hektarlık geniş bir alan içerisinde olduğuna işaret eden Akay, ''Yedigöller, Türkiye'nin en büyük koruma ve yetiştirme sahalarından birisi. Sahanın içerisinde hiçbir yerleşim alanının olmamasından dolayıda yaban hayvanları için uygun bir ortam. Bakanlık olarak bu sahaya çok önem veriliyor'' dedi.
 

Yedigöller'de doğal yaşam

Akay, Yedigöller'deki doğal yaşamın korunması için aldıkları önlemleri anlatarak, şöyle konuştu:

''Yedigöller'in etrafında bulunan köylerin köy tüzel kişiliklerinden koruma çalışmaları esnasında yardım alıyoruz. Yardım aldığımız köylülere para ödüyoruz. 2002 yılından bu güne kadar bölgede yoğun koruma faaliyetleri yapıyoruz. 2002'den 2009 yılına kadar geçen bu 7 yıllık süreç içerisinde gölgedeki hayvan sayısında yüzde 300 oranında bir artış tespit edildi''

Başarılı bir şekilde yürütülen koruma çalışmaları sayesinde 2002 yılında 150 adet olan geyik sayısının 600'e ulaştığını anlatan Akay, ''60 adet olan ayı sayısının da, 90'a ulaştığı tespit edildi. Bunun yanı sıra karaca ve domuzların sayılarında artış söz konusu. 2002 yılında ilk tespitini yaptığımız karaca sayısı şuanda bin 48'e ulaşmış durumda. Sahada yapmış olduğumuz koruma ve köylülerle yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarının amacına ulaştığını görüyoruz. Bölgede koruma sonucunda yavru hayvanların sayısının arttığı görebiliyoruz. 2010 yılının Mart ayı sonuna doğru bölgeye sızma yapan kaçak avcılar, bir karacayı vurdukları anda yakalandılar. Yığılca Orman İşletmesi ile Milli Parklara bağlı ekiplerimiz avcıları bölgede yakaladı. yakalanan avcılara gerekli olan cezai işlemler yapıldı. Karaca vurmanın cezası şuanda 8 bin, geyik vurmanın cezası ise 18 bin lira.''
 

Doğanın senfonisine eşlik ediyor

Bolu'ya Ankara ve İstanbul'dan araçları ile gelen doğa ve fotoğraf tutkunları kente 42 kilometre uzaklıktaki Yedigöller Milli Parkı'na yolun asfalt olmaması nedeniyle güçlükle ulaşıyorlar.

7 farklı noktada bulunan gölleri ve gölleri çevreleyen ormanlık alan ile ormanlık alanın içindeki dere, şelale ve canlıları görüntülemeye çalışan fotoğrafçılar adeta doğanın senfonisine eşlik ediyorlar.

Bölgeye fotoğraf çalışmak amacıyla gelenlerin büyük bir bölümü yanlarında getirdikleri çadırlarda konaklıyorlar.