Yedi TIR'lık kriz

Jandarma “silah yüklü” ihbarı üzerine 7 TIR’ı durdurarak arama yapmak istedi. Jandarma, TIR’da yüklü konteynırları olay yerinden götürmek isterken polisle karşı karşıya geldi. Yaşanan gerginlikte “bir el” devreye girdi ve TIR’lar Hatay’a hareket etti.

Savaş Kürklü/Cumhuriyet

Adana’da kaçak silah ve mühimmat taşıdığı ihbarı alan jandarma ekipleri, Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Ceyhan Sirkeli Gişeleri yakınlarında durdurduğu 3 TIR’da arama yaptı. Bu olayın ardından 4 TIR’ı daha bölgede yakın yerlerde durduran jandarma ekipleri, TIR’lara yüklenmiş her biri 12.5 ton ağırlığındaki 6 küçük konteynırı bir çekici aracıyla olay yerinden götürmek isterken, devreye giren polisle tartışma yaşadı. Bir süre devam eden gerginliğin ardından nereden geldiği henüz belirlenemeyen bir emirle 7 TIR’ın Hatay yönüne hareket ettiği belirlendi. Adana Valiliği ise, arama yapılan TIR’ların MİT’e ait olduğunu belirterek “3 araçta Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile yapılan kontrollerde, Milli İstihbarat Teşkilatının rutin görevlerini ifa eden personelin bulunduğu anlaşılmıştır. Söz konusu personel gerekli incelemeyi müteakip rutin görevlerini ifa etmek üzere kontrol noktasından ayrılmışlardır” açıklamasını yaptı.

TAG Otoyolu’nun Sirkeli Gişeleri’nde ihbar üzerine önlem alan yaklaşık 500 kişilik jandarma ekibi 3 TIR’ı durdurarak arama başlattı. TIR’ların üzerlerindeki büyük sandıklarda roket atar ve füze başlıkları ile mühimmat olduğu yolundaki ilk bilgilere ulaşılmasının ardından, 2 saat sonra bu kez de TAG Otoyolu’nu Adana Havaalanı’na bağlayan Öğretmenler Bulvarı’nda bir TIR daha durdurularak aranmaya başladı. Bölgede silah yüklü olarak başka TIR’ların da geçiş yapacağı ihbarı üzerinde duran jandarmanın bir çok noktaya kaydırdığı operasyonda aranan ve durdurulan TIR sayısının 7 olduğu öğrenildi. Şoförlere kelepçe İhbarı değerlendiren jardarmanın TIR’ları aramadan önce bir dizi güvenlik önlemine başvurduğu, olayın diğer TIR’lar ve bunları yönlendirenler tarafından duyulmaması için herhangi bir patlama olayına karşı sinyal kesici Jammer kullandığı ileri sürüldü. Brandaları açılan TIR’ların ilk incelemesinin ardından 3 şoför, kelepçelenerek gözaltına alındı.

TIR’lar detaylı aramadan geçirilmek üzere otoyol gişelerinden daha güvenli bölgeye götürüldü. Çok sayıda jandarmanın güvenlik önlemi aldığı aramada TIR’lardan 2’sinde mühimmat bulunduğu öğrenildi. 500 jandarmanın katıldığı ve Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla yapıldığı belirtilen operasyona önce olay yerine gelen polis müdahale etti. AralarındaEmniyet Müdürü ve amiri düzeyinde yetkililerin olduğu polislerin, bir süre jandarma ile tartıştıkları bu arada MİT görevlisi oldukları savlanan bazı kişilerin de olaya müdahale etmeye çalıştığı, TIR’ların bırakılması için Jandarma ve savcıya baskı yaptığı iddialar arasında yer alırken, nereden geldiği belirlenemeyen bir emirle 7 TIR’ın da Hatay yönüne doğru yollarına devam ettikleri belirlendi. Bu arada, TIR’lardan görüntü almak için bölgeye giden gazetecilerden AA Ceyhan muhabiri Yusuf Tuner, DHA Muhabiri Ceyhun Özer ve CRT Kameramanı Berat Özer’in gözaltına alındığı, ancak bir süre sonra bırakıldıkları bu arada, kamera ve fotoğraf makinalarındaki hafıza kartlarına el konulduğu öğrenildi. ‘Yolgeçen hanı mı?’ Adana’da daha önce de 1 TIR ve 2 otobüste mühimmat ele geçirilmişti.

Hatay’da da bir TIR savcılık kararı ile aranmak istenmiş, ancak MİT’e ait olduğu belirtilerek aranmasına engel olunmuştu. Bu da tartışmalara neden olmuş, TIR’ın aranmasını isteyen savcı başka göreve atanmıştı. Adana’nın son günlerde bu tür olaylarla gündeme gelmesi, olayları yakından izleyen özellikle siyasiler tarafından, “Adana yol geçen hanı mı? İsteyen istediği şekilde silah dolusu araçları rahatlıkla Suriye’ye, Irak’a götürebiliyor” şeklinde yorumlara yol açmıştı.