YDÜ profesörlerinden Gökçekuş'un makalesi zirvede

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Hüseyin Gökçekuş'un makalesi, dünyada kendi alanında en çok incelenen makale olmayı başardı.

cumhuriyet.com.tr

Bilimsel bir araştırma motoru olan BioMedLib.com’ un ortaya koyduğu rapora göre; Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Hüseyin Gökçekuş’un dünyanın saygın bilimsel dergileri arasında yer alan “Journal of Environmental Science and Health Part A Toxic/Hazardous Substances & Environmental Engineering” de yayınlanan, maden yataklarından kaynaklanan asid drenajının çevreye olan zararlarının, Güzelyurt Korfezindeki (Kuzey Kıbrıs) etkilerinin incelediği dünyada kendi alanında en çok incelenen 20 makale arasına girmeyi başardı.

Makale  “Pollution of Coastal Region Impacted by Acid Mine Drainage in Morpou Bay, Northern Cyprus” isimiyle yayınlandı.

Dünyanın en saygın bilimsel dergilerinde yer alan 20 milyon makalenin ele alınarak, makalelerin konularına göre sınıflandırılmak suretiyle sıralamaya tabi tutuldukları bu çalışma neticesinde, Prof. Gökçekuş’un makalesinin ilk 20 makale içinde yer almanın ötesinde bu sıralamada ilk sıraya yükselerek “zirve”de yer aldı.

Gökçekuş’un makalesinde, Kuzey Kıbrıs’ın Lefke-Gemikonağı bölgesinde 1912 yılından itibaren faliyet gösteren ve zamanla artan bir çevre kirliliğine sebep olmuş olan ABD merkezli bir madencilik şirketinin (Cyprus Mines Corporation-CMC) 1974 yılına kadar işletilen bakır madenlerinin, Güzelyurt Körfezi boyunca neden olduğu kirlilik her yönüyle ele alınarak, tüm yaşam forumları için; insan, bitki ve hayvanlar açısından oluşturduğu tehdit ve bölgede oluşan çevre felaketi tüm yönleri ile ortaya konuyor.

Makalenin ilk yazarı olan Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yanısıra, makalenin hazırlanmasına katkı koyan diğer bilim insanları ise; Sedat Kabdaşlı, Işık Kabdaşlı, Umur Türker, Olcay Tunay ve Tuğba Ölmez’dir.