Yazık bu çocuklara
Matematik ve fen zayıf. 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı'na giren 1 milyon 11 bin 211 öğrenci sınavdaki 20 matematik sorusundan ortalama 2.35'ni, 20 fen bilgisi sorusundan da ortalama 5.25'ini doğru yanıtlayabildi.
cumhuriyet.com.trOrtaöğretim okullarına öğrenci yerleştirmek amacıyla yapılan 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) öğrenciler matematik ve fen bilimleri sorularında döküldü. Sınava giren 1 milyon 11 bin 211 öğrenci sınavdaki toplam 20 matematik sorusundan ortalama 2.35 soruyu, toplam 20 fen bilgisi sorusundan da ortalama 5.25’ini doğru yanıtlayabildi. Dereceye giren öğrencilerin tamamına yakınını özel ilköğretim okullarındaki öğrenciler oluştururken devlet okulları 2009 SBS’de sınıfta kaldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2009 Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne ilişkin açıkladığı istatikler, öğrencilerin matematik ve fen bilgileri sorularında başarısızlığını gözler önünü sererken Türkçe testi sorularında da geçen yıla oranla doğru soru sayısında ciddi düşüş yaşandı. 8. sınıf SBS test ortalama ve standart sapma verilerine göre, sınava giren 1 milyon 11 bin 211 öğrenci ortalamada 20 matematik sorusundan 2.35’ini doğru yanıtladı. Öğrenciler, sınavda kendilerine yöneltilen 20 fen bilgisi sorusunun ise yalnızca 5.35’ini yapabildi. Türkçe ve sosyal bilimler testlerinde de doğru yanıt sayısı çok düşük kaldı.
2009 SBS sonuçlarına göre geçen yıl 7. sınıflar için yapılan SBS’de tüm soruları ve bu yıl 8. sınıflar için yapılan SBS’de de tüm soruları doğru yanıtlayan beş öğrencinin tamamı özel ilköğretim okullarından çıktı. Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre ilk üçe giren öğrencilerin tamamını da özel ilköğretim okulları öğrencileri oluşturdu. SBS’de tüm soruları doğru yanıtlayan 67 öğrenciden yalnızca 12’si devlet okullarından çıktı. OYP sonuçlarına göre en başarılı il ortalama 336.028 puan ile Burdur oldu. Burdur’u 329.780 puan ile Edirne ve 329.062 puan ile Eskişehir, 328.008 puan ile Tunceli izledi. OYP sonuçlarında en başarısız iller 262.404 puan ile Şanlıurfa, 266.982 puan ile Diyarbakır ve 269.289 puan ile Hakkâri oldu.
‘Kaderine terk edildi’
Zafer Dersaneleri eğitim uzmanı ve rehber öğretmen Mustafa Türkmen, bu yıl SBS’de alışılagelmiş klasik sınavların dışında öğrencileri şaşırtıcı ve analitik düşünmeye yöneltecek birden çok soru olduğunu belirtti. “Tek bir soru içinde 3-4 konunun birden sorulduğu sorular vardı” diyen Türkmen, öğrencilerin bu nedenle matematik ve Türkçe sorularında daha çok yanlış yaptığını kaydetti. Dereceye giren öğrencilerin çoğunun özel okullardan çıkmasına değinen Türkmen, “Özel okullar birçok olanağa sahipler. Devlet okulları kendi kaderlerine terk edilmiş durumda” dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, SBS sonuçlarının AKP’nin eğitimi getirdiği durumu gösterdiğini kaydetti. Türkiye’de eğitimin son 25 yıldır sürekli geriye doğru gittiğini belirten Adıbelli, “Özal’la başlayan ve bu hükümetle doruğa çıkan bir süreç yaşıyoruz” diye konuştu. AKP döneminde eğitimin ticaret haline getirildiğini kaydeden Adıbelli, öğrencilerin başarılı olabilmeleri için özel okullar ve dershanelere mahkûm edildiğine işaret etti.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da, eğitim sisteminin ezbere dayalı olduğunu belirterek, “Özel okullar öğrencilerine ‘Nasıl daha çok test çözülür?’ yolunu öğrettikleri için başarılı olabiliyor. Ama olması gereken bu değil. Bilgilerin yerleşmiş ve kalıcı şekilde öğrencilere verilmesi gerekir” dedi.