Yastık altının temel nedeni ‘devlet el koyacak’ endişesi
NoorCM Menkul Değerler Müdürü Mert Yılmaz: Vatandaşta devletin bankadaki dövizlere el koyacağı endişesi hâlâ mevcut. Bu yüzden yastık altındaki para devlet tahvillerine yönelmiyor.
Emre DeveciMert Yılmaz’ın gazetemize yaptığı açıklamalardan diğer satır başları şöyle:
Talep üzerine ihraca devam kararı alındığı açıklandı ancak sürecin uzatılmasının talep düşüklüğü nedeni ile olduğunu düşünüyorum. Bireysel yatırımcıdan yeterli talep gelmeyince önce tüzel yatırımcıların da alabileceği açıklandı, sonrasında da süre uzatıldı.
Bu ürün çıkartılırken hangi bireysel yatırımcı grubu hedef alındı; bankada dövizi olan yatırımcı mı yoksa parasını yastık altında olan yatırımcı mı? Sayın Albayrak’ın ilk açıklamaları sanki bankada dövizi olan yatırımcının hedeflendiğini düşündürdü bana. Dövizini bankada tutan vatandaşın dövizini DT’ye çevirmesi için verilen faiz oranının bankadan daha cazip olması lazım. Yatırımcıya sunulan gerek dolar gerek Avro bazlı tahvil faizleri banka faiz oranlarından yüksek değil. Hatta bazı bankalarda daha yüksek faiz oranı bulmak mümkün. Stopaj avantajı var ama bankadan DT’ye geçmek için cazip değil. Bir diğer etken, bireysel yatırımcı dövizini bankada genel olarak kırık vadede tutuyor. Vatandaşın bir kısmı kur yükseldikçe satıp düşünce almaya çalışıyor. DT aldığında parasını bir sene bağlamış olacak.
Güven sorunu var
Parasını yastık altında tutan yatırımcının ise en büyük sorunu güven. Piyasalarda yaşanan sakinleşmeye, yapılan açıklamalara rağmen vatandaşta devletin bankadaki dövizlere el koyacağı endişesi hâlâ mevcut. Bunun acilen çözülmesi, yatırımcı nezdinde güvenin tesis edilmesi lazım. Bu endişeyi taşıyan yatırımcı için ise faiz oranının önemi yok. Faizi yüksek de verseniz o para yastık altından çıkmaz. Vatandaş önce sisteme güvenmeli.
Hazine iç borçlanmada faizi aşağı getirebilmek için elini kuvvetlendirmek istiyor ve bu ürünü denedi.