Yassıada'da herkes topu birbirine atıyor
Uçaktan çekilen fotoğrafla ortaya çıkan talan sonrası, adanın devredildiği TOBB’un topu attığı Turizm Bakanlığı soruları cevapsız bıraktı.
Hazal Ocak1. derece doğal ve tarihi sit, III. derece arkeolojik sit alanı olan Yassıada’da otel ve kongre merkezi inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Talanın boyutlarının uçaktan çekilen bir fotoğrafla ortaya çıkmasının ardından Yassıada’nın devredildiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği topu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na attı. Bakanlık ise sorularımızı yanıtsız bıraktı. Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç tarihi eserlere zarar verildiğini belirterek, “Şikâyet ettik. Mevzuata uygun dediler. Mevzuata uygun ama hukuka uygun değil” dedi. 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit, III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenen Yassıada’da otel ve kongre merkezi uğruna süren katliamı geçen yaz aylarında kamuoyuna duyurmuştuk. Siyasetçiler, aktivistler, arkeologlar ve mimarlar Yassıada’da yaşanan tahribatı yerinde gözlemlemiş, Yassıada’da bir tarihin katledildiğinin altını çizmişti. CHP İBB Meclis üyeleri, Adalar Savunması aktivistleri, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinden oluşan heyet inşaatın durması için çağrıda bulunmuştu. İnşaat tüm hızıyla sürdü ve 6 ay sonra talanın boyutları bir fotoğrafla ortaya çıktı. Uçaktan çekilen fotoğrafta adadaki ağaçların kesildiği, dolgu yapılarak ek inşaat alanları oluşturulduğu ve bazı tepelerin tıraşlandığı gözlendi.
Gazetemize konuşan Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, hukuki sürecin devam ettiği belirterek “Tarihi eserlerin korunmadığı gerekçesiyle Koruma Kurulu’na Müze Müdürlüğü’ne şikâyet ettik. Mevzuata uygun yanıtı aldık. Kötü bir örnek. Kanuna uygun fakat hukuki değil. Yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Onu kaldırdılar. İtiraz ettik, hukuki süreç sürüyor” dedi.
‘Bir tarih kayıp’
CHP’li Adalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat da Kınalıada’da yıllardır yaşadığını belirterek şöyle konuştu:
'Makilik alandı. 50 yıllık ağaçlar vardı. Onlar da kesildi. Kaktüs ve bitkiler vardı. Onlar da gitmiş. Burada eski eserler, zindanlar var. Hepsi zarar gördü. Tarihi eserler kayboldu. Arkeolojik çalışma yapılmadı. Doğa ve tarihi eserler korunmadı. Ben yaşadığım bu bölgeyi çok seviyorum. Bizden sonraki nesillere de bırakmak istiyorum.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Danışmanı Murat Oray, “Biz sadece projenin uygulayıcısıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşün, bizim açıklama yapma yetkimiz yok” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise sorularımızı yanıtsız bıraktı.
‘Birkaç ağaç...’
MESA Mesken Sanayii A.Ş. tarafından yapılan yazılı açıklama ise şu ifadelere yer verildi: “Basında yayımlanan hava fotoğraflarında mevsimsel değişikliklerle (kış / bahar) birlikte farkı oluşturan ve yeşil alan olarak görünen bölümler, otsu bitkiler ve makilik alanları kapsamaktadır. Proje kapsamında sadece birkaç ağacın yeri değiştirilmiştir. Buna karşın proje kapsamında Yassıada’daki mevcut ağaç dokusuna, 120 adet yetişkin ağaç eklenecektir.”
Ağustosta bu haldeydi 1. Derecede Doğal ve Tarihi Sit, 3. Derecede Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenen Yassıada’da otel ve kongre merkezi yapımı için yapılan katliam Cumhuriyet gazetesi tarafından ağustos ayında böyle görüntülenmişti. Bölgenin uçaktan çekilmiş fotoğrafı ise talanın boyutlarının ne hale geldiğini açıkça gözler önüne serdi. Projeyi gerçekleştiren MESA Mesken Sanayii ise durumu ‘kış’ ayına bağladı. |