"Yaşayan insan hazineleri "
UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası çalışmarı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Türkiye'nin 2009 yılı " yaşayan insan hazineleri" adayları belirlendi. Adaylar arasında Kütahyalı Çinici Mehmet Gürsoy da bulunuyor.
cumhuriyet.com.trBirleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce belirlenen Türkiye'nin 2009 yılı ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' adayları arasında Kütahyalı çinici Mehmet Gürsoy da bulunuyor.
Cam boncuğu, ebru, tezhip, dokumacılık, bağlama, kispet ve sipsi yapımcılığı, yazma sanatı, çini sanatı gibi alanlarda usta 16 isim çeşitli yayınlarla dünyaya tanıtılacak. UNESCO'nun, ''Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi''ne aday gösterilecek bu kişilerin, tüm dünyanın ortak mirası olmaları sağlanacak.
''Yaşayan İnsan Hazineleri'' kavramının, somut olmayan kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ile beceriye yüksek düzeyde sahip kişileri anlattığını belirten yetkililer, kuşaktan kuşağa aktarılan bu mirasın, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratıldığını, kimlik ve devamlılık duygusu verdiğini ifade etti.
Böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunulduğunu ifade eden yetkililer, taraf devletlerin somut olmayan kültürel mirası korumak ve tespit amacıyla kendi toprakları üzerindeki kültürel miras envanterini hazırladığını anlattı.
2009 yılı adayları ve Mehmet Gürsoy
Türkiye'nin 2010 yılı ''Yaşayan İnsan Hazineleri'' adayları şu isimlerden oluştu:
Neşet Ertaş (Abdallık Geleneği-Halk Ozanlığı), Yaşar Güç (Anadolu'da icra edilen hortlama kaval-dilli dilsiz), Halime Öğüt (Anadolu'da yaşayan sipsi ve dilsiz kaval), Mahmut Sür (Cam boncuğu), Mehmet Gürsoy (Çini sanatı), Emine Karadayı (Dokumacılık ve doğal boyamacılık), Cemil Kızılkaya (Yazma sanatı), Maksut Koca (Aşıklık), Ali Rıza Ezgi (Aşıklık), Veli Aykut (Aşıklık-Zakirlik), Mehmet Bedel (Sipsi Yapımcılığı ve İcrası), Bekir Tekeli (Bağlama yapımcısı), İrfan Şahin (Kispet yapımcısı), Uğur Derman (Tezhip), Hasan Çelebi (Hüsn-ü Hat), Fuat Başer (Ebru sanatçısı).
İznik Çini firmasının sahibi çini ustası Mehmet Gürsoy, 1950 yılında doğdu. 27 yıldır çini ve sanat çalışmalarında bulunup öğreten Gürsoy, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinden Prof. Dr. Muhsin Demironat'ın özel öğrencisiydi.
1986 yılında düzenlenen 1. Uluslararası Seramik Kongresi yarışmasında vazo ve tabak dalında birincilik, pano dalında ikincilik ödülü alan Gürsoy, İznik çiniciliğinin yeniden doğuşunda önemli rol oynuyor. Onun tekniği, İznik yazılarını araştırarak geliştirdiği, İznik çiniciliğinin yeniden yapılandırılması olarak ifade ediliyor.
Kilin ve renklerin karışımının sırlarını yeniden keşfetmesi uzun yıllar alan Gürsoy, 16. yüzyıldan beri bilinen bu sanatın günümündeki halefi olarak tanımlanıyor ve Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) öğrencilerine çinicilik sanatını öğretiyor.