Yaşamaktan mı korkuyorsun ?

2012 Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ve kadın oyuncu ödüllerini alan dram, günümüz Romanya’sındaki sosyal, ekonomik yapıyı, din baskısını yetkin bir anlatımla eleştiriyor.

Aslı Selçuk

Tatiana Niculescu Bran’ın Deadly Confession and Judges’ Book’undan ve 2005’te Romanya’nın Tanacu kentinde şizofren hastası bir rahibenin şeytan
çıkarma ayini sırasında öldürülmesi olayından esinlenen film baskıcı bir toplumda ezilen genç kadınların fiziksel ve tinsel acılarını betimliyor. Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan Alina Ringhis, öksüzler yurdundan çocukluk arkadaşı rahibe Voichita Smighelski’nin yanına gelir.

Voichita iç huzuru manastırda bulmuştur, Alina ise Almanya’da çok yalnızlık çekmiştir, kendini iyi duyumsamamaktadır. Alina, Voichita’yla birlikte Almanya’ya dönmek ister, arkadaşını bu manastırdan kurtarmaya kararlıdır. Baş rahipe göre Batı gerçek inancını kaybetmiştir, orada kutsal birşey kalmamıştır, Bu yüzden baş rahip Batı’dan gelen Alina’ya şüpheci yaklaşır. Alina sinir krizleri geçirmeye başlayınca tutucu peder Alina’nın içine girmiş olan şeytanı çıkarmak için ayin düzenler. Bu ayin sırasında Voichita inancı ve Alina’ya uygulanan insanlık dışı tutum arasında kalır.

Voichita ve Alina’yı canlandıran Cosmina Stratan ve Cristina Futur’a Cannes en iyi kadın oyuncu ödüllerini getiren filmde, 4 Ay 3 Hafta 2 Gün’le Altın Palmiye kazanan Cristian Mungiu ülkesindeki rejimi sorguluyor. Filmin Özel Bölümler’inde fragman, fotoğraf galerisi yer alıyor.

Beyond the Hills (Tepelerin Ardında) Yönetmen: Cristian Mungiu Oyuncular: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura / 2012, 150 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.