Yasakçılık altımızı kazıyor
TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı internet yasaklarını eleştirerek, bu alandaki öfkeli çıkışların süreceğini kaydederek “Bu çıkışlar bizim geleceğimize büyük darbeler vurur. Unutulmamalı ki herhangi bir yasak dünya üzerindeki binlerce yaramız çocuğu kışkırtıyor” dedi.
Şehriban Kıraç/CumhuriyetEczacıbaşı, bunun zararını hemen yarın değil, 5 yıl sonra göreceklerini vurgulayarak “Siz bir yarış pistindesiniz ayağınızda son model spor ayakkabıları var. Başarıya yaklaşırken çelme takılıp düşürülüyorsunuz ve geriye düşüyorsunuz. Bu çıkışlar bizim geleceğimize büyük darbeler vurur. Unutulmamalı ki herhangi bir yasak dünya üzerindeki binlerce yaramız çocuğu kışkırtıyor” açıklamasını yaptı.
Sektör olarak yaşananlardan derslerini aldıklarını, bilişim ve dijitalleşme konusunda çok şey yaptıklarını aktaran Eczacıbaşı, “Yeter ki önümüze set çekilmesin. Dijitalleşmede her şeyi devlet yapsın demiyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her geçen gün internete daha da karşı oluyorum’ sözlerine de Eczacıbaşı, bu söylemin bürokrasiye yansımasının çok ağır olduğuna işaret etti. Eczacıbaşı, “Bu sözlerle ne kastedildiğini bürokrasinin karar mercinde yer alanlar bizim gibi anlamıyor. O nedenle iş yapış süreçleri uzuyor. Biz bilişimle dijitalleşme ile ilgili birçok bakanlıkla muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Burada tek muhatap olsa işimiz daha kolaylaşır” diye konuştu.
Yaratıcı gençlerin önünün açılması gerektiğini bu alanda ortada “şişen bir tencere” olduğunu belirten Eczacıbaşı, “Tencerenin kapanma nedeni kültür, tutuculuk, yatırım yapma korkusu olabilir. Burada hükümete, sivil toplum örgütlerine, iş dünyasına iş düşüyor. O tencereyi patlatmamak, el birliğiyle açmak gerekiyor” dedi.
AB ile uyum raporu
TBV, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Türk Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) oluşturduğu Dijital Türkiye Platformu, “Digital Europe”un Avrupa Birliği Dijital Ajanda 2020 vizyonu ile Türkiye’nin 2023 hedeflerinin aynı paralelde yürütülmesi için “Avrupa Dijital Gündemi Türkiye, Uzmanlar Görüşü Raporu”nu hazırladı. TÜBİSAD Başkanı Kemal Cılız, raporla teknolojinin topluma katkısı için artı bir kaldıraç olarak kullanılmasını artırmayı amaçladıklarını söyledi. AB’nin, 28 üye ülke için 2020’ye kadar öngördüğü “akıllı, sürdürülebilir ve katılımcı büyüme” çerçevesinde ortaya koyduğu ana hedefler ise şöyle: 20-64 yaş arasındaki istihdamın yüzde 75’e çıkarılması. Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payının yüzde 3 olması. Sera gazı salımlarının yüzde 20’ye indirilmesi. Enerjinin yüzde 20’sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması. Enerji verimliliğinde yüzde 20 artış sağlanması. Erken yaşta eğitimi terk oranının yüzde 10’un altına indirilmesi. Nüfusun en az yüzde 40’ının lise eğitimini bitirme yaşının 30-34 olması.