Yasadışı dinlemeye denetim

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, elektronik cihazlarla ilgili hem yasa dışı dinlemeyi önlemek hem de elektronik cihazların gerçek işlevlerini belirlemek amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili çalışmalar yapılacağını kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilişim Muhabirleri Grubu ile bir araya geldi. Yıldırım, sabit hat abone sayısının 17.6 milyona, mobil abone sayısının 67 milyona, geniş bant abone sayısının 7.1 milyona, internet kullanıcı sayısının da 37 milyona ulaştığını belirterek, 3G abone sayısının da 6 milyon olduğunu söyledi. Cep telefonu sayısının ise 137 milyona yükseldiğini kaydeden Yıldırım, 2004 yılında 20.3 milyar dakika olan ses trafiğinin 2009'da 128.6 milyar dakikaya, aynı dönemde kısa mesaj trafiğinin de 5.7 milyar adetten 129.1 milyar adede yükseldiğine dikkat çekti. Yıldırım, konuşma trafiğinin 2008 yılına göre yüzde 24, mesaj trafiğinin ise yüzde 56 artış gösterdiğini belirtti.
 

"Millet dinlenmeden konuşuyor"

"Millet dinlenmeden konuşuyor" diyen Yıldırım, sabit ve mobil hatlarda ara bağlantı ücretlerinde önemli indirimler yaptıklarını dile getirdi. 2004 sabit hatta 4.1 kuruş olan ara bağlantı ücretinin 2009'da 1.7 kuruşa indiğini anlatan Yıldırım, telekom 24 milyar, yazılım ve bilişimin 9 milyar dolar olmak üzere pazar büyüklüğünün 33 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
 

Sektörün GSYH'deki payının yüzde 8'e çıkarılmasını hedefliyoruz

2023 yılında bilgi ve iletişim sektörünün 160 milyar dolara ulaşmasını ve bunun GSYH'daki payının yüzde 8'e çıkarılmasını hedeflediklerini anlatan Yıldırım, yazılım sektörünün toplam ihracattaki payını yüzde 2'ye yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi. 2023 yılında 10 milyar dolarlık yazılım ihracatının yapılacağını dile getiren Yıldırım, bunun daha yüksek olacağını düşündüğünü ifade etti.

Yıldırım, 2009'da numara taşıma sistemini tamamladıklarını anımsatarak, 13 ayda 11 milyon numara taşındığını, abonelerin üç ayda bir operatör değiştirebileceğini söyledi. Mobil imza uygulamasının 190 bin olduğunu dile getiren Yıldırım, daha yolun başında olunduğunu kaydetti.
 

IPv6'nın maliyeti 2.5 ile 4 milyar dolar arasında

IPv4 yerine IPv6 versiyonunun yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını dile getiren Yıldırım, IPv6 ile sonsuz aboneye numara verilebileceğini söyledi. Yıldırım, "Bununla tüm elektronik eşyalara kimlik verilecek. Aletleri edevatları değiştireceğiz. Bu ciddi bir maliyet getirecek. Henüz bir dönüşüm filan yok. Bunun doğuracağı maliyet ne olacak? Teknik sorunlar ne olacak tartışılıyor. Bu konuda bilişim alanında ileri düzeyde ülkelerle çalışıyoruz. Her şeyde büyük çapta değişiklik getiriyor. Ortalama 2.5-4 milyar dolar arasında maliyet getirecek. Bunun daha takvimini yapmadık" dedi.
 

Piyasa gözetimi ve denetimi içalışmaları yapılacak

Piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili çalışmalar da yapılacağını dile getiren Yıldırım, hem cihazların korunması hem de bilgi güvenliği bakımından cihazların denetim altına alınması çalışmalarını da yapacaklarını kaydetti. Yıldırım, şöyle devam etti:
"Çünkü bu cihazlar öyle bir cihaz ki size radyo diye getiriyor, bir bakıyorsunuz başka bir iş için kullanıyor. Yapacağımız çalışma ile bunların gerçek işlevlerinin ne olduğunu belirlemeyi, ülkeye girişinde belirli kıstasları ve belirli denetimleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Toplumda son zamanlarda çok ciddi bir rahatsızlık oluşturan, yasa dışı dinleme ve takiplerin de böylece önüne geçmeyi hedefliyoruz. Denetimlerde, her türlü elektronik cihazı uluslar arası standartlara uygun olduğuna, bunların bizim kendi altyapımıza sistemimize uygunluğuna ve bu cihazların gerçekten beyan edilen kullanma amaçları dışında kullanma ihtimallerinin olup olmadığı belirlenecek. Bu da ciddi bir denetimle ortaya çıkar."
 

Denetimlerde zayıf kalınıyor

Denetimlerde zayıf kalındığını dile getiren Yıldırım, gümrüklerde yeterli uzman olmadığını söyledi. Gümrükteki memurların sadece gümrük tarife pozisyonlarına baktığını belirten Yıldırım, bunun için gözetim laboratuarlarının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndaki (BTK) standardizasyon dairesinin çok daha etkin çalışması gerektiğini söyledi. Bu çalışma için Ulaştırma Bakanlığı'nın, Sanayi Bakanlığı, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışması gerektiğini ifade eden Yıldırım, yapılması gereken ne varsa yapılacağını, yasal boşluk olması halinde bunların giderileceğini söyledi. Yıldırım, bilişim uzmanlarının olmasını gümrük idaresine teklif edeceklerini söyleyerek, bunun dışında teknik olarak da laboratuarda kullanılması gerektiğini belirtti.
 

"Kapsama alanında eksik çok"

Kapsama alanında eksiğin çok olduğunu vurgulayan Yıldırım, baz istasyonu konusunun başka yöntemler de kullanarak geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, "Sabit mobil internet erişiminde vergi indirimi sağlandı. Çifte vergilendirmede de Maliye ile mutabık hale geldik" dedi.

Cep telefonlarından alınan 50'lik verginin hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Yurt dışından çuval çuval gelen ürünlerin girişine engel olmak için tedbir aldık. Yurt içinde de bu ürünlerin yapımını teşvik edecek. Bundan bir kaç tane yapımcı cep telefonu yapmak için harekete geçti ama Maliye Bakanlığı, burada yapılanlardan da alalım diye eğilime girdi. Doğru olmadığını söyledik. Gelecek hafta toplantı yapıp bunu çözeceğiz" diye konuştu.