Yaşadığımız günlerin şiiri: Harap

Cenk Gündoğdu'nun Harap adlı ikinci şiir kitabı Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda.

cumhuriyet.com.tr

İlk kitabı Issız ile Metin Altıok ve Arkadaş Z. Özger ödüllerine değer görülen, geçtiğimiz günlerde Radyonun İçindekiler adlı tiyatromuzda mültecileri ele alan oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları'nda izleyiciyle buluşan Cenk Gündoğdu'nun Harap adlı ikinci şiir kitabı Kırmızı Kedi etiketiyle raflarda.

“bu kitap sana öldürülen korkusuz çocuk/ gençliğin kardeşi sesi güneşli şenlik/ bir uzun bozlakta kısa kederli ağızda/ dar sokakta geniş bir cümleyle hayata çağlayan/ kralın katı kemikleri ve haydutlara inat/ taze büyük yepyeni renklerle yaşayan” dizeleriyle açılan kitap, iktidar olgusu ile güç ve o gücün etkileşim sahasını uzun soluklu şiirle irdelerken “egemen”liği güncel ve evrensel çağrışımlarla ele alıyor.

En küçük ilişkilerde, iki kişi arasında başlayan ve insanın varlığından beri hüküm süren bu iktidar olgusunu gerçeklikten kopmadan eleştirel bir dille ortaya koyan şair, her türlü iktidara ve onun ürettiği ilişkilere, dile, söyleme, göndermeye, arzuya köle efendi ilişkisi üzerinden itiraz ediyor.

Adalet duygusu, hak arayışı ile 1 asır önce Fikret'in yaktığı ateşi bu yüzyılda taşıma cesareti gösteren yaşadığımız günleri şiiri Harap; Arkadaşım Yalan, Ölü Yaz, Ben Korkunç, Eve İntihar adlı dört bölümden oluşuyor.

Kurucusu ve editörü olduğu dergi, hazırladığı yıllıklar ve şiir ile şiire dair çalışmalarıyla 2000'lerin dikkat çeken isimlerinden şair Cenk Gündoğdu'nun yakın zamanda 2000'ler Şiir Antolojisi de okurla buluşacak.