"Yasa hekimleri küçük düşürür"
Türk Cerrahi Derneği, tam gün yasasının hekimleri küçük düşürücü bir uygulama olduğu söyledi.
cumhuriyet.com.trTürk Carrahi Derneği tarafından yapılan açıklamada, TBMM'nin gündeminde olan Tam Gün Yasa Tasarısı'nın yasalaşması halinde sağlık kurumlarının hasta iyileştirmeye yönelik içerikten yoksun bırakacağını ifade ederek, Yasa Tasarısı'nın TBMM'nin gündeminden çıkarılmasını istedi.
Dünyada performansa dayalı ödeme sisteminin topluma sunulacak sağlık hizmeti üzerinde etkisinin çok küçük olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu yasanın veri toplama alanında kısmi iyileştirme sağlandığı ancak tıbbi etik ihlalleri de beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Garantilenmemiş bir ücret anlayışı, baktığın hasta kadar para anlamına gelmekte ve sağlık alanını hızla yozlaştırmaktadır" denildi.
"Performansa bağlı ücret ödemesi yanlış"
Tam Gün Yasa'sı ile döner sermayenin ortadan kalktığını ve maaş dışındaki her türlü ödemenin performansa bağlandığını ifade edilen Türk Cerrahi Derneği açıklamasında, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Üniversitelerin şu andaki döner sermaye gelirleri zaten düşük olduğundan, bu yasa tasarısı ile ek ödeme yapılmasında bile güçlük çekilmektedir. Bu nedenle tam gün yasasıyla ile öğretim üyelerinin gelirlerinde de otomatik bir artış olmayacaktır.
Şu anda alınan döner sermaye gelirlerine ulaşmak için bile performans puanı toplamak gerekecektir. Bu yasa ile üniversitelerin dayanağı olan kolektif üretim ilkesini zedeleyecek şekilde gelir farkları oluşacaktır. Bu gerekçeler ortadayken Tam Gün yasası ile öğretim üyelerini ve hekimleri yalnızca para düşünen kişiler olarak göstermek ve tolum nazarında küçük düşürücü bir kampanyanın içine sokmak haksızlıktır.
Bu sistem, devlet hastanelerini, çalışma barışını bozarak, etik değerleri göz ardı edilmesine yol açarak, halk sağlığını olumsuz etkileyerek ve ülke ekonomisine sanılandan çok daha büyük bir yük haline gelerek kaotik bir duruma sürüklemektedir. Bu sistem hekimleri kontrolsüz bir şekilde hizmet üretmeye, her türlü tıbbi işlemi bu işlemden ben ne kadar kazanıyorum düşüncesiyle yapmaya itmektedir. Bu sistem hekimleri mesleklerine ve hastalarına karşı yabancılaşmaya sürüklemektedir"
"Telafisi mümkün olmayan sonuçlar"
Tam Gün Yasası'nın sağlık kurumlarını sağlık işletmesi konumuna getireceğini ve bu durumun eğitim içinde telafisi olmayacak sonuçlar doğuracağınına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:
" Üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastaneleri daha çok hasta üzerinden daha çok gelir elde etmek için hasta bakımını hızlandırmaya ve hasta sayısını artırmaya çalışacaktır. Çok kısa sürecek olan hasta tanısı ile tıp fakültesi öğrencilerinin hatta uzmanlık öğrencilerinin eğitilmesi olanaksızlaşacaktır. Öğrenciler hastaların tanı ve tedavi süreçleri bir bütünlük içinde izlemeyecek hatta en iyi vizitin en kısa vizit olduğunu öğrenerek hastaları müşteri ve para kazanma yolu olarak gördükleri bir eğitim alacaklardır. Bu da yeni yetişen hekimlerin toplumun sağlık sorunlarını çözmek bakımından yetersizleştirecektir"