"Yasa çıkarsa gereğini uygulayacağız"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, tasarının yasalaşması durumunda gereğini yapacaklarını ifade ederek, "Hiçbir şey olmayacak. Biz yasama organının iradesine aykırı davranacak değiliz. Biz görüşümüzü açıklıyoruz, doğru olduğuna inandığımız şeyleri söylüyoruz. Yasa o şekilde çıkarsa gereğini uygulayacağız" dedi.
cumhuriyet.com.trYargıtay Başkanlar Kurulu bugün Yargıtay'ın yapısında değişiklik öngören yasa tasarısını değerlendirmek üzere toplandı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'dan çıkışında gazetecilerin toplantıya ilişkin sorularını yanıtladı. Gerçeker, Başkanlar Kurulu'ndan çıkan görüşleri yarın komisyonda ilgililere aktarılacağını ifade ederek, "Söylediklerimizden farklı bir şey yok, biz İstinaf Mahkemeleri faaliyete geçirilecekse daire sayısının arttırılmaması sonucuna vardık. Başkanlar Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi" dedi. 2010 yılından bu yana Yargıtay'a gelen işlerin azaldığını kaydeden Gerçeker, "2010 yılı Ceza Dairelerinin iş yüküne baktığımızda bir azalma var" dedi. Gerçeker, iki-üç yıl içerisinde Yargıtay'daki iş yükünün azalacağını öne sürdü. Gerçeker, yeni daireler kurulduğu takdirde buraya gelecek üyelerin işlere adapte olmalarının iki-üç yıl süreceğini savundu. Gerçeker, iş yükünün azalması için tek koşulun ise İstinaf Mahkemelerinin bir an önce kurulması olduğunu vurguladı.
"Yasama organının iradesine aykırı davranacak değiliz"
Gerçeker bir gazetecinin, "Bütün uyarılarınıza rağmen tasarı yasalaşırsa tavrınız ne olacak?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
"Hiçbir şey olmayacak. Biz yasama organının iradesine aykırı davranacak değiliz. Biz görüşümüzü açıklıyoruz, doğru olduğuna inandığımız şeyleri söylüyoruz. Yasa o şekilde çıkarsa gereğini uygulayacağız."
Gerçeker, bir başka soru üzerine öngörülen söz konusu değişikliğin, Yargıtay'ı hantallaştıracağını da savunarak, "Başka hiçbir şeye yaramayacak" değerlendirmesinde bulundu.
Gerçeker, polemik konusu olsun diye konuşmadığını belirterek, "Daha önce tasarsı hakkında görüşlerimiz alınmış olsaydı görüşlerimizi daha açık bir şekilde ifade ederdik" dedi.
Tasarının hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Gerçeker, şöyle devam etti:
"Tasarı Yargıtay'ın yasasını tamamen değiştiriyor. Yeni daireler dizayn edilecek, iş bölümü yeniden yapılacak, bu iş kolay bir şey değil. Dışarıdan basit olarak gözükebilir ama.Yıllardan beri görev yapan arkadaşlarımız içtihatları, kararları istikrara kavuşturmuşlar. Şimdi bu daireler yeniden kurulunca, göre ayrımı yapılınca karma karışık olacak, biz bunları sabahki toplantıda enine boyuna tartıştık. Yararlı bir şey olacak olsa biz niye karşı çıkalım. Biliyorsunuz 2008 yılında bizim bir teklifimiz vardı 6 daire kurulması yönünde, bunun gerekçesine de 2010'da bölge adliye mahkemelerinin kurulacak olmasıydı. Biz de o zamana kadar ki iş yükünü hafifletiriz diye düşünüyorduk. O zamanki davranışımız ile şimdiki davranışımız arasında çelişki yok. Düşüncemiz paralel. Haziran ayından bu mahkemeler faaliyete geçecekse, bu iş yükü iki, iki buçuk senede bitirilir. Böylece Yargıtay'ı dünyada eşi görülmemiş hantal bir yapıya kavuşturmanın da önüne geçilmiş olur. "
Gerçeker bir başka soru üzerine ise İstinaf Mahkemelerinden kendilerine beş yıldan fazla olan cezaların geldiğini anımsatarak, bu cezalarında Yargıtay'a gelen cezaların yüzde 5'ni anca bulacağının altını çizdi.
Gerçeker, "Bütün bunların hesabını yaptık, iş cetvelini herkese dağıtık. 9. Hukuk Dairesi Başkanı bu konuyu gündeme getirdi. Orada da şu anda yanılmıyorsam 50-60 bin civarından dosya var ama bir senede 40 bin dosya çıkarmışlar. Deme ki istinaflar kurulduğu zaman o daireye hiç iş yükü gelmeyecek. Ceza dosyaları da aynı şekilde" dedi.