Yaş çay alım fiyatı belli oldu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2010 yılı yaş çay alım fiyatının kilo başına toplam 1 TL olduğunu açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2010 yılı yaş çay alımı fiyatlarının kilosunun 1 TL olduğunu açıkladı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (Çaykur) bu yıl yapacağı yaş çay alımının kilo başına geçen yıla göre yüzde 12.03 artışla 88,5 kuruş olduğunu belirten Bakan Eker, kilo başına 11,5 kuruşluk prim verileceğini dile getirdi. Bakan Eker, 2010 yılında Çaykur'un hedefinin 600 bin ton yaş çay alımı olduğunu, kuru çay üretiminin ise 110 bin ton olmasının öngörüldüğünü aktardı. Üretilen kuru çayın 108 bin tonunun iç piyasaya satılacağını ifade eden Bakan Eker, 2 bin tonluk ihracatın söz konusu olacağını kaydetti.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Çaykur'un yaş çay alım fiyatını kilo başına 1 TL olarak açıkladı. Rize'de açıklama yapan Bakan Eker, Çaykur'un bu yıl yapacağı yaş çay alımının kilo başına geçen yıla göre yüzde 12.03 artışla 88,5 kuruş olduğunu belirterek, kilo başına 11,5 kuruşluk prim verileceğini dile getirdi. Kaliteden ödün vermemek suretiyle çayın bu bölgede üretiminin sürdürülmesinin önemine dikkat çeken Eker, bu anlayışla çay üreticinin hep yanında olduklarını, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Ekmeğini çaya bağlayan üreticinin mağdur olmaması için destekleri imkanlar çerçevesinde artırarak sürdüreceklerini ifade eden Eker, "Çay üreticisi sağlanan desteklerle birlikte tarım sektörü içinde bizim için ayrı bir öneme ve yere sahiptir. Gerek maliyetler, yani çay üreticisinin ürünü üretirken karşı karşıya kaldığı üretim maliyetleri, gerek Çaykur'un durumu, iç piyasa ve ihracat imkanları ve diğer ekonomik şartlar dikkate alındığında, Çaykur'un bu sene uygulayacağı fiyat 1 TL olacak. Bunun dolar cinsinden karşılığı 65 cent'tir. Çay için çay üreticisinin cebine kilo başına 65 cent girmektedir. 2002 yılında çay üreticisi kilo başına cebine 22 cent giriyordu" diye konuştu.

"2010'da Çaykur 600 bin ton yaş çay alımı yapacak"

Bakan Eker, 2010 yılında Çaykur'un hedefinin 600 bin ton yaş çay alımı olduğunu, kuru çay üretiminin ise 110 bin ton olmasının öngörüldüğünü aktardı. Üretilen kuru çayın 108 bin tonunun iç piyasaya satılacağını ifade eden Bakan Eker, 2 bin tonluk ihracatın söz konusu olacağını kaydetti. 2009 yılında yaklaşık 179 bin çay üreticisine toplam 126 milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirildiğini kaydeden Eker, çay bahçelerinin ıslahı ve kaliteli çay üretiminin temini amacıyla budamaya tabi tutulan çayla ilgili üreticinin uğradığı gelir kaybını tazmin için 265 milyon TL budama tazminatı ödendiğini anımsattı. Bu çerçevede 2009 yılında 56.5 milyon TL budama tazminatı ödendiğinin bildiren Eker, Çaykur'un Türkiye'de üretilen çayın yüzde 55'inin Çaykur tarafından üretildiğini söyledi. Eker, "Bu fabrikalar burada, ilde üretilen çayın işlenmesini ve üretiminin sürdürülmesini sağlamakta. Öte yandan da 10 binlerce insanın istihdamını sağlamak suretiyle bu bölgenin sosyo-ekonomik hayatına ve çalışma hayatına çok ciddi katkı sağlamaktadır. Çaykur, 2009 yılında yaklaşık 594 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirmiş, bundan yaklaşık 112 bin ton kuru çay elde etmiştir. Ayrıca Çaykur tarafından ilk defa organik çay üretimi faaliyetine başlanmış, Organik Hemşin ve Organik Rize çayı piyasa sunulmuştur. Çaykur'un 2009 sonu itibariyle 87 bin siyah kuru çay stoku vardır. Çaykur'un 2010 yılı alım hedefi 600 bin ton. Üretim itibariyle 110 bin. Bunun 108 bin tonunu iç satış, 2 bin tonunu da ihracat yapmak suretiyle ürettiği çayı, bu şekilde pazarlamayı planlamaktadır" dedi.

"Trink ödeme yapılıyor"

Türkiye'nin kuru çay üretiminde dünyada 5'inci, tüketiminde 4'üncü sırada yer aldığını söyleyen Eker, Türkiye'nin bu önemli ürününün yüzde 62'sinin Rize'de, yüzde 24'ünün Trabzon'da, yüzde 11'inin Artvin'de, yüzde 3'ünün de Giresun ve Ordu illerinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu bölgenin ekonomik hayatında önemli yer tutan çay üretiminin sürdürülmesi, kalitesinin artırılması, standardının yükseltilmesi ve sürdürülebilir fiyat anlayışıyla üreticilerinin hayatının sürdürmesinin hükümet için önemli olduğunu kaydeden Eker, 2003 yılından itibaren "trink" ödeme sistemini getirdiklerini anımsattı.