YARSAV Başkanı Tarhan endişeli
Yargıç ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, ''Anayasa değişikliği olursa iktidarın isteğine uygun karar vermeyen tüm yargıçların topyekun görevden uzaklaştırılacağı endişesini taşıyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trAtatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi ile Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şubesinin, Antalya Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlediği ''Bağımsızlık ve Hukuk'' paneline katılan YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, anayasa değişikliği ile AKP iktidarının, politik devlet ve politik yargı oluşturmayı amaçladığını öne sürdü.
Anayasa değişikliğinde HSYK'nın sadece ihraç kararlarıyla ilgili yargı yolunun açılacağını, kurulun bunun dışındaki tüm kararlarının ise yargı denetimine kapanacağını savunan Tarhan, Anayasa Mahkemesinin de yargıç olmayan asil üyeler görevlendirilerek yapısının tamamen değiştirileceğini ileri sürdü.
Yazar Abdurrahman Dilipak'ın, ''Anayasa değişikliğinin yapılmasının ardından yargıç ve hakimlere yönelik soruşturmalar ve tasfiye süreci başlatılacağına'' yönelik ifadeler kullandığını öne süren Tarhan, şunları söyledi:
''Anayasa değişikliği olursa iktidarın isteğine uygun karar vermeyen tüm yargıçların topyekun görevden uzaklaştırılacağı endişesini taşıyoruz. Yargıçlar ve savcılar üzerinde çok ağır bir baskı var. En önemli gösterge, meslekten ihraçla soruşturulan eski kurucu başkanımız Ömer Faruk Eminağaoğlu ile bazı YARSAV üyelerinin, HSYK'nın yapısının değiştirilmesi beklenilerek, ihraçlarının sağlanmasına yönelik çabadır. Çok açık ve nettir. Bu, tasfiye sürecinin başlamasına işarettir. YARSAV üyeleri dahil binlerce yargıç ve savcının meslekten uzaklaştırılması amaçlanıyor. Siyasal iktidara dahil olanların bunu söylemesi göstergedir. Anayasa değişikliğinin tüm hedefi, yargının tasfiye edilmesi, yargı denetimsiz bir iktidar oluşturulmasıdır. Hakim ve savcılarda korku değil ama kaygı var.''
''Balyoz darbe planına'' ilişkin soruşturma kapsamında, tutuklama kararı verilen 102 kişiye ilişkin 16 Aralık 2010'da duruşma günü kararlaştırılmasını da eleştiren Tarhan, ''Tutuklama kararı verilen 102 kişinin duruşması için beş ay sonraya gün vermek, adil yargılanma ve masumiyet karinesinin ihlalidir'' dedi.
Panelde konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan da düzenleyecekleri toplantıların yanı sıra laiklik, demokrasi ve yargı bağımsızlığına inanan tüm dernek üyelerinin, kapı kapı dolaşarak anayasa değişikliği referandumunda halkın ''hayır'' oyu kullanması için çalışma yürüteceklerini söyledi.