Yargıyı dinlemiyorlar

Yürütmesi durdurulan havalimanı projesinin devam edeceği açıklandı.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanı projesine verilen olumlu ÇED kararının yürütmesini durdurmasına karşın yetkililer, projenin devam edeceğini açıkladılar. 3. havalimanı projesinde son olarak kamulaştırmada belirlenen düşük ücretler nedeniyle vatandaşlar anlaşma masasına oturmadığı için proje alanına giren köyler “acil kamulaştırma” kapsamına alınmıştı. Havalimanını alan konsorsiyumun yolsuzluk operasyonuna adının karışması, uzayan kamulaştırma süreci nedeniyle inşaat henüz başlamamıştı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne, Özgür Aytaç, Alican Ocak, Cevat Ocak ve Yıldırım Yılmaz adlı yurttaşların yaptığı başvuru üzerine olumlu ÇED raporunun yürütmesi 21 Ocak’ta durduruldu. Başvuru dilekçesinde ÇED raporunun görüşe açılması gereken 10 günlük süre dolmadan havalimanı projesinin ihaleye çıktığına dikkat çekildi. Mahkemenin oybirliği ile verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Bu sadece ÇED’in geçici durmasına yönelik bir karardır. Hiçbir şekilde havalimanı çalışmasını etkilemeyecektir” dedi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü de kararın, yapılan iş ve işlemleri durdurmasının söz konusu olmadığını; proje ile ilgili süreçlerin planlandığı şekilde devam ettiğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Mahkemenin yürütmeyi durdurması, yargıya saygımız gereği mümkün ancak bir maddi hata olduğu kanaatindeyiz” dedi. “İnşaatın başlamasının bir yıl uzayabileceğine” yönelik iddiaların sorulması üzerine Güllüce, “Hayır, uzamaz. Hiç kimse Türkiye’nin, bu dünyaya nam salan bu kadar mükemmel projesinin duracağı şeklinde bir kanaate varmasın. Bu havaalanı mutlaka yapılacaktır, ÇED raporu olumludur” diye konuştu. Güllüce, “Çalışmaların devam etmesi hukuka aykırı değil mi”sorusunu da “Daha dün yürütmeyi durdurma aldı, zaten çok kısa zamanda konu çözülecektir” diye yanıtladı.

‘Sonuçta bir rapor!’3.Havliam

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da gazetecilerin soruları üzerine, “Bunlar da aşılır. Türkiye’nin böyle büyük projelerinin ertelenmesi bence doğru değil. İhtiyaç olduğu için bir an önce yapılması gerekir” diye konuştu. THY Genel Müdürü Temel Kotil ise “İnşallah etkilemez bu. Çünkü sonuçta bir rapordur, üzerinde çalışılır” yanıtını verdi. Kotil, “3. havalimanının olmaması diye bir şey olamaz. Hayal etmek bile mümkün değil” dedi.

ÇED raropu

Yürütmesi durdurulan rapor, Nisan 2013’te Ak-Tel Mühendislik tarafından hazırlanmıştı. Rapora göre yeni havalimanının batını sınırı Terkos Barajı güney sınırı Alibeyköy Barajı uzun mesafe koruma alanına giriyordu. Havalimanı inşaatı ile 70 göl ve gölet kurutulacaktı. Alanda bulunan toplam 2 milyor 513 bin 341 ağaçtan 657 bin 950’sinin kesilmesi, geriye kalan 1 milyon 855 bin 391 ağaçın da taşınması öngörülüyordu. Rapora göre projenin yapılacağı alanın 6 bin 172 hektarı orman, 1180 hektarını madencilik ve diğer kullanım, 660 hektarını göl alanı, 236 hektarını mera, 60 hektarını kuru tarım alanı, 2 hektarını fundalık alanlar oluşturuyor. Yapay göller inşaat aşamasında sulama suyu olarak kullanılacak, daha sonra da dolgu malzemesi ve hafriyat ile doldurulacak.

‘Çivi dahi çakılamaz’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu ise düzenlediği basın toplantısında, 3. havaalanına ilişkin ÇED raporunda yer alan ifadeleri açıkladı. Raporda, “Proje kapsamında yapılması planlanan ünitelerin (pist, apron, üst yapılar vb.) yapılacağı alanda hafriyat çalışmaları ile doğal ekosistem (orman alanları, 70 adet canlı yaşamı barındıran büyüklü küçüklü su birikintileri, akar ve kuru dereler, tarım alanları, mera alanları) ortadan kaldırılacaktır. Böylece ünitelerin inşa edilmesiyle birlikte bu alanların doğal bitki örtüsü ve doğal özelliği ortadan kalkmış olacaktır” denildiğini belirten Bozoğlu, raporda havaalanı projesinin içinde kalan Kulakçayırı’nın da hem tarihi hem de ekolojik değeri bakımından bölge için önemli bir konumda yer aldığının belirtildiğine dikkat çekti. Bozoğlu, projeyle İstanbul ve Trakya’nın yok olacağına dikkat çekti.