Yargıtay'dan yüz binlerce anne-babayı ilgilendiren karar
YARGITAY, yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu. Yüksek mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararı ‘Hak ihlali ortaya çıkar’ diyerek bozdu. Geçtiğimiz yıl 1.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği Türkiye için anılan kararın emsal nitelikte olduğuna işaret ediliyor.
cumhuriyet.com.trY.-A. U çiftinin, geçtiğimiz yıl 20 Şubat günü bir çocukları dünyaya geldi. Hastanede, bebeğe zorunlu aşıların yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çift bu talebi geri çevirdi.
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Devreye Karabük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü girdi. Müdürlük, zorunlu aşıların yapılması gerektiğini, Çocuk Koruma Kanunu gereği, bebek için gerekli sağlık tedbirlerinin uygulanması için aile mahkemesine başvurdu.
MAHKEME ‘AŞI YAPILSIN’ DEDİ
Karabük Aile Mahkemesi’nin kararında, aşıların önemi ile ilgili yapılan açıklama ve eğitimlere rağmen, anne-babaları tarafından aşı yapılmasına izin verilmeyen çocukların korumaya muhtaç çocuk olarak kabul edileceği belirtildi. Mahkeme kararı ile, bebeğe aşı yapılmasının yolu açıldı. Ancak aile bu kararı temyiz etti.
KARAR, YARGITAY’A TAŞINDI
Davanın temyiz incelemesini Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, kararında, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçtiğimiz kasım ayında verdiği bir karara atıfta bulundu. AYM’nin anılan kararında, benzer bir durum yaşayan aile haklı bulunmuş, zorla aşı yapılaması hak ihlali olarak değerlendirilmişti.
YARGITAY: AYM’NİN KARARI AÇIK
Yargıtay kararında da, AYM’nin verdiği karar ortada olmasına karşın yerel mahkemenin başka türlü karar vermesinin olanaklı olmadığı kaydedildi. Daire, tersi yönde verilecek kararın da AYM’nin önüne gideceğine işaret ederek, yerel mahkemenin kararını bozdu.
HAK İHLALİ OLUR
Bozma gerekçesi ise şöyle ifade edildi: “Anayasa Mahkemesi’nin bu husustaki bireysel başvuru sonucu aldığı ihlal kararı karşısında, hak ihlaline yol açmamak için hükmün bozulması gerekmiştir.” Yargıtay’ın bozma kararı sonrası dosya yeniden ilk mahkemesine döndü. Mahkeme, bozma kararına geçtiğimiz günlerde uydu. Böylece, U. çiftinin, karşı çıktığı zorunlu aşı talebi yargı kararı ile ortadan kalkmış oldu.