Yargıtay, salonlara sığamıyor!

Parlamento Kulisi

cumhuriyet.com.tr

AKP hükümeti, Yargıtay’da paralel yapıya karşı üstünlük sağlayabilmek için yasa değişikliğiyle üye sayısını artırdı. Yeni üyelerle birlikte Yargıtay’ın üye sayısı 516’ya ulaştı.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü için Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu oluşturulmasını öngören yasa önerisi görüşülürken bu durum da gündeme geldi. CHP’li Ali Rıza Öztürk, üye sayısının artırılması sonucu Yargıtay’ın temyiz mahkemesi niteliğini kaybettiğini belirtirken, “Yargıtay’da iktidar savaşları yaşandı, siyasi denge sağlamak adına üye sayısı artırıldı” dedi.

Eleştirilere yanıt veren Yargıtay Birinci Başkanvekili Seyit Çavdar’ın açıklamaları, durumun ne hale geldiğini gözler önüne serdi:

“Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda oy kullananları kameralarla tespit ediyoruz. Yargıtay’da 516 kişiyi alacak salon yok, Ankara’da otel yok. Genel Kurul Başkanı olduğum için kabak benim başıma patlıyor. Sonunda arkadaşlara ‘Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nu kiralayacağım’ dedim. Yasama organına müdahale edemeyiz ama dünyada böyle Yargıtay yok.”

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Murat Adalı’nın öneri üzerindeki görüşlerini açıklamasının ardından CHP’li Öztürk’ün, “Ben de hocama paralel bir şeyler söyleyeceğim” demesi üzerine AKP’li milletvekilleri, “Ne paraleli ya, paralel demeyelim” dedi. Salonda bir paralel havası esince Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, tartışmaya nokta koydu:

“Paralel geometrik bir şekildir, hukuki bir terim değildir.”

 

Kuliste kontenjan adayları kaldı

CHP, 7 Haziran seçimleri için 85 seçim bölgesinin 55’inde adaylarını üyelerin katılımıyla önseçim yoluyla belirleme kararı almıştı. İlk seçimler Tekirdağ, Malatya, Mersin, Adıyaman ve Zonguldak’ta gerçekleştirilmişti. Hafta sonu bu illere Adana, Kayseri, Muğla ve Maraş eklendi. Önseçimler TBMM’de kulislerindeki havayı da değiştirdi.

Önseçim yapılacak kentlerdeki milletvekillerinin büyük bölümü seçim bölgelerine gitti. Haftanın bir iki günü Ankara’ya dönebilen vekiller, Meclis çalışmalarına da katılmıyor. Önseçim telaşına düşen vekillerin boşluğunu ise kontenjan adayları dolduruyor. Mevcut milletvekillerinden işadamlarına, gazetecilerden hekimlere, avukatlara kadar çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişi, Meclis’te Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile kısa bir sohbet olanağı yakalayabilmek, o da olmazsa en azından bir göz teması kurabilmek için Meclis koridorlarını arşınlıyor.

Kontenjan adayları konusunda ser verip sır vermeyen Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir tutum izleyeceğini kontenjan isteyen milletvekilleri ve MYK üyeleri bile kestiremezken, herkes birbirine aynı soruyu soruyor: “Kontenjana kimler girecek?”