Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve çağırdı
Referandumda "evet" oyu vereceğini açıklamasının ardından Disiplin Kurulu'na sevk edilen Demokrat Parti'nin eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve çağırdı.
cumhuriyet.com.trYargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devreye girmesini isteyen Demokrat Parti'nin eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyasi Partiler Kanunu, Anayasa'nın ilgili maddeleri gereğince demokrasiyi ve üyelik haklarımızı korumakla mükelleftir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda üyelerine bağlayıcı karar ve peşinden disiplin gibi mekanizmaları geçirmemeleri konusunda siyasi partileri uyarmalıdır" dedi.
Eşref Erdem gibi istifa etmeyecek
Partisi tarafından disipline sevk edilen Süleyman Soylu, soruları yanıtladı. Partisinden istifa etmeyeceğini ve mücadelesini sürdüreceğini vurgulayan Soylu, "Demokrat Parti'de biz hancıyız, bugünkü arkadaşlar ise yolculardır" dedi.
DP yönetimini eleştirdi
Referandum konusunun toplumla devlet arasındaki bir sosyal mukavele olduğuna işaret eden Süleyman Soylu, DP yönetimini şu sözlerle eleştirdi: "Siyasi partiler her türlü siyasi meselede karar alabilirler. Devletle vatandaş arasındaki mukavelede görüş de bildirebilirler, ancak üyelerini sınırlandırıcı, bağlayıcı karar alamazlar. Çünkü bir vatandaş için Anayasa'ya oy vermek hakkı vatandaşlık hakkıdır. Parti üyeliği hakkı vatandaşlık hakkının üzerinde bir hak değildir. Bir siyasi parti Genel İdare Kurulu'nda kendi üyeleri için askere gitmeyin, kanunlara uymayın, vergi vermeyin diye karar alabilmesi ne kadar imkansız ve hukuken mümkün değilse, vatandaşla devlet arasında sosyal mukavelede bağlayıcı ve sınırlandırıcı karar alması o derece antidemokratiktir ve hukuktan yoksundur."
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı göreve çağırdı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Siyasi Partiler Kanunu ve Anayasa'nın ilgili maddeleri gereğince demokrasiyi ve üyelik haklarını korumakla mükellef olduğunu belirten Soylu, "Onun için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda acilen devreye girmesi gerekir" dedi. Siyasi partilerin Anayasa değişikliği konusunda üyelerini disipline sevk etme gibi karar alamayacağına dikkat çeken Soylu, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda üyelerini bağlayıcı karar ve peşinden disiplin gibi mekanizmaları harekete geçirmemeleri konusunda siyasi partileri uyarmalıdır" dedi.