Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısında arbede yaşandı
Ankara Adliyesi'nde hakim ve savcıların sorunlarının tartışılacağı toplantıya yoğun katılım olunca arbede çıktı. Polisin müdahale etmek zorunda kaldığı olay yüksek yargının tepesinde gerginliğe yol açtı.
cumhuriyet.com.trYargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Ankara Adliyesi'nde hakimler ve savcılarla yapılacak toplantıya katılmak üzere Yargıtay'dan ayrılırken, Başkanlar Kurulu toplantısına ilişkin akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapılacağını söyledi. Başkanlar Kurulu toplantısında Anayasa değişikliği ile ilgili oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor ele alındı.
Yargıtay Başkanı Hasan Gereçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in katıldığı toplantıya yoğun katılım olunca tartışma yaşandı. Toplantı öncesi oturma düzeninde sorunlar yaşanması nedeniyle yer bulamayan Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver, salona alınan basın mensuplarına tepki gösterdi.
Dışarıda çok sayıdı hakim ve savcının toplantı salonuna giremediğini söyleyen Tanrıöver, "Yargıtay üyelerinin burada işi yok. Burayı zapt ediyorlar. Bu toplantı YARSAV'a destek toplantısı olmayacaktır" diye bağırdı. Bunun üzerine Savcı Tanrıöver'e destek veren bir grup da slogan atınca, arka sıralarda polis ile katılımcılar arasında ardebe yaşandı.
Olayın ardından basın mensupları salondan çıkarılarak, toplantıya daha önce bildirildiği gibi basına kapalı olarak devam edildi.
'Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor'
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Ankara Adliyesi Konferans Salonu'nda hakim ve savcılara seslendi. Yargı bağımsızlığı ile ilgili mücadelenin bugün başlamadığını, 12 Eylül anayasasından bu yana mücadelenin devam ettiğini söyledi. Hakim ve savcıların yargı bağımsızlığıyla ilgili tepkilerini her zaman dile getirdiklerini ifade eden Gerçeker, bunu dile getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Gerçeker, ''Bu mesleğin çok çilesini çektik. Önümüzdeki dosyaların kapağını açınca içinde insan olduğunu düşünüp tarafsızlık içinde karar vermeye çalışıyoruz. Biz bugün yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini demokratik, laik, hukuk devletinin temeli olduğu için savunuyoruz'' diye konuştu. Anayasa değişiklik çalışmalarıyla ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bugün toplandığını, oradaki görüşlerin kamuoyuna açıklanacağını anımsatan Gerçeker, ''Amacımız sizlerle de bu sorunları paylaşmak'' dedi.
Yargının iş yükünün giderek arttığını, dosya sayısının çığ gibi büyüdüğünü, alt yapı sorununun devam ettiğini anlatan Gerçeker, bu sorunlar çözülmeden yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılacak düzenlemelerin işe yaramayacağını ifade etti. ''Yargı bağımsızlığı yok edilmek isteniyor'' diyen Gerçeker, bu konularla ilgili görüşlerini her zaman söylemeye devam edeceklerini belirtti.
'Yargının sorunlarını dile getirmek siyaset yapmak mıdır?'
Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Ankara Adliyesi'nde görev yapan savcı ve hakimlerle gerçekleştirdikleri toplantıda yargı çalışanlarının sorunlarını dile getirdi. Birçok yargı mensubunun hafta sonları dahi çalıştığını, yargının iş yükünün hızla arttığını, birçok yargı kararının uygulanmadığını anlatan Birden, yargı reformuyla bunların düzeltilmesini istedi. Birden, ''Bunları dile getirmek Allahaşkına siyaset yapmak mıdır? Bu sorunları dile getirmek ve çözmek herkesin görevidir'' diye konuştu. Şu anda yargının içinde bulunduğu durumdan üzüntü duyduklarını söyleyen Birden, ''Yargı bağımsızlığını kendimiz için değil toplum için istiyoruz'' dedi. Birden, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmeye çalışıldığını savunarak, yargı kararlarını kamuoyuna şikayet edercesine yapılan açıklamalardan rahatsızlık duyduklarını belirtti.
Genç sivillerden yüksek yargı protestosu
"Genç Siviller Evet Cephesi" yargı başkanlarını protesto ederek, "Bozuk bir saat bile günde iki defa doğruyu gösterir. Yargının Paşaları olan sizler Cumhuriyet tarihi boyunca iki defa bile doğru bir iş yapamadınız" dedi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ve HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in Ankara Adliyesi'nde hakim ve savcıların sorunlarının tartışmak üzere gerçekleşen toplantıdan ayrılmalarının ardından kendilerine "Gençsiviller Evet Cephesi" diyen bir grup eylem yaptı. Yüksek yargı başkanlarını protesto eden grup, okudukları bildiride, "Bozuk bir saat bile günde iki defa doğruyu gösterir. Yargının Paşaları olan sizler cumhuriyet tarihi boyunca iki defa bile doğru bir iş yapamadınız. Doğan Öz'ün katilini akladınız. Susurluk'u birkaç failin üzerine yıktınız. 28 Şubat'ta Genelkurmay ve brifinglere koşarak gittiniz. Oturacak yer bulamayıp merdivenlere çöktünüz. Darbecilerin Anayasalarını eliniz ile yazdınız. Şimdi de Kenan Evren'in Anayasası'na dokunmayınız demek için toplandınız. Bugün brifing için yanlış yerdesiniz. Darbe Anayasası'nı korumak için doğru adres Genelkurmay Başkanlığı'dır" dedi.