''Yargının bağımsızlığını istiyoruz''

AKP Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ''Biz çok samimi bir şekilde yargının bağımsız olmasını istiyoruz. Yargının özgür olmasını istiyoruz. Yargı ne kadar bağımsız, özgür olursa adaletin tecellisi o kadar kolay olur'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Aksaray'da Bayıraltı Çimeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret eden AKP Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 12 Eylül'de yapılacak halk oylaması nedeniyle sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiklerini söyledi.

Hazırlanan değişiklik paketinin halkın iradesine sunulduğunu, Yüksek Seçim Kurulunun hatalı aldığı bir tarih olan 12 Eylül'ün aslında isabetli bir tarih olduğunu dile getiren Tanrıverdi, şunları kaydetti:
''Yani 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 30 yıl geçtikten sonra yine 12 Eylül günü darbe Anayasası'nın değişimi oylanacaktır. Bu tarihte inanıyoruz ki milletimiz tarih yazacaktır. Milletimizi kendi eliyle Anayasa değişikliğini gerçekleştirmiş olacaktır. Değişime dönüşüme gelişime kapı aralayacaktır. Çünkü bizim milletimiz özgürlüklerden yanadır. Bizim milletimiz temel haklardan yanadır. Bizim milletimiz değişimden, dönüşümden ve gelişimden yanadır. Hiçbir zaman bizim milletimiz statükodan yana olmamıştır, sürekli değişimden yana olmuştur. Bu kapsamlı geniş değişikliği onayladıktan sonra inanıyoruz ki halkımız bundan sonra, Anayasa'nın değişemez maddeleri haricinde tüm maddelerinin değişikliği için beklenti halinde olacaktır. İnanıyorum ki yine kendi iradesiyle 'evet' oyları ile Anayasa'nın tümü üzerindeki değişiklikleri gerçekleştirecek, Türkiye'nin önünü açacak, geleceğimizin önünü açacaktır.''

Anayasa değişiklik paketinin 26 maddeden oluştuğunu, paketi sivil toplum örgütü yöneticilerinin incelediğini anlatan Tanrıverdi, Anayasa değişikliğinin sadece birkaç kesimi değil, toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiğini söyledi

''Yargının bağımsızlığını istiyoruz''

Tanrıverdi, Anayasa değişiklik paketi içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Anayasa Mahkemesinin oluşumunun söz konusu olduğunu, bu değişikliklerin ne getirdiğinin herkes tarafından bilindiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Burada ki amaç çoğulcu, katılımcı demokrasi ilkelerini ortaya koymaktır. Bu iki değişiklik yargının siyasallaşmasını içermemektedir. Yargıtayın, Anayasa Mahkemesinin veyahut HSYK'nın ve diğer yargı organlarının siyasallaşması anlamında yapılmamaktadır. Bilakis yargının siyasi vesayetten kurtarılması anlamında yapılmaktadır. Biz çok samimi bir şekilde Yargının bağımsız olmasını istiyoruz. Yargının özgür olmasını istiyoruz. Yargı ne kadar bağımsız, özgür olursa adaletin tecellisi o kadar kolay olur.''

Anayasa değişikliğini yapmak zorunda olduklarını vurgulayan Tanrıverdi, ''Millet olarak yapmak zorundayız. Geleceğimizi düşünüyorsak, değişimi arzu ediyorsak, istiyorsak bu Anayasa değişikliğine 'evet' dememiz lazım. Statükodan yanaysak, 'Türkiye patinaj yapsın' diye düşünüyorsak, 'geleceğimiz ne olursa olsun, bana ne' diye bir anlayış içerisindeysek, o zaman 'hayır' diyeceğiz. Demokrasiden yana tercihin yapan milletimizin 12 Eylül'de 'evet' oyları ile bu değişim gerçekleşecektir'' şeklinde konuştu.