Yargıda durum analizi toplantısı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, ''Kararlarımızın Türk milleti adına verirken bu millete yabancılaşmadan ve ötekileşmeden hareket edersek pek çok sorunun çözüm yoluna gireceği kuşkusuzdur'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Yargıda Durum Analizi Toplantılarının 4. Grubu Edirne'de başladı. Lalezar Restoranda başlayan ve yarın sona erecek olan toplantıya HSYK 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, HSYK 3. Dairesi Üyesi Rasim Aytin, 3 Adalet Bakanlığı temsilcisi ile Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'den 65 hakim ve savcı katıldı.

HSYK 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kamuoyunda sıkça tartışılan yargı ile ilgili sorunların tespiti, hakim ve savcıların sorunların tespiti ve sorunların çözümüne ilişkin yol haritasını çizmek için Adalet Akademisi ile işbirliği yaparak bu toplantıları düzenlediklerini belirtti.

Geniş anlamda hukukçular olarak görevlerinin hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelen adaleti gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
''Adaletin gerçekleştirilmesi hızlı etkin ve adil olmaktır. Bu durum Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 6. maddesinde ifade edildiği gibi Anayasaya yansıması da Anayasamızın 141/4 maddesinde davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir şeklinde düzenlenmiştir. Adaletin insanlara gerektiği duygusundan hareketle gerçekleştirilmesinde de insan haklarına ve insani değerlerine saygı duymayı ihmal etmememiz gerektiği açıktır. Kararlarımızın Türk milleti adına verirken bu millete yabancılaşmadan ve ötekileşmeden hareket edersek pek çok sorunun çözüm yoluna gireceği kuşkusuzdur. Yapılacak bu çalışmalarında sorunların tespiti ve çözümüne katkı sağlayacağı inancımı tekrarlayarak tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar diliyor başarılar diliyorum.''

Konuşmanın ardından toplantıya 15 dakika ara verildi. Bu arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, kürsüde yaptığı konuşmasında da belirttiği gibi yargıda oluşan sorunları tespit etmek ve çözüm yolları bulmak amacıyla bu toplantıların yapıldığını anımsattı.
Çeşme'de son bir toplantı yapacaklarını vurgulayan Aydın, ''Oradaki toplantı sonrası oluşan fikirleri biz yeniden değerlendirip herkesin üzerine düşen görev neyse kurulun, yasama organı, yürütme organının bunları çözmeye çalışacağız'' dedi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu ise Yargıda Durum Analiz Toplantıları'nın Türkiye'de 16 bölgede yapıldığını ifade etti. Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.