'Yargı reformunun cücüğü terör cezalarını affetmek'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıkladığı "Yargı reformu" paketini eleştirerek, "Yargı reformunun cücüğü terör örgütüne üye olanların cezasını affetmek, hafifletmektir" dedi.
cumhuriyet.com.trMHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Emekliler için getirilen intibak yasasını "ucube" olarak nitelendiren "Böyle intibak yasasına kargalar güler" diyen Vural şunları söyledi: "Sadece emeklilerin yüzde 30'ını ilgilendiriyor. 2013 yılından sonra ödenecek. Milletle, emeklilerle dalga geçiyorlar. 4 yıldır intibak yasasını getirecekler. Ama dağ fare doğurdu. İntibak yasasının emeklilerin durumu, intibakı ile alakası olmadığı açık seçik ortaya çıktı. Hükümet durumu kurtarmak istiyor. Lafla peynir gemisi yürümez, emeklini ekmek teknesi hiç yürümez. Emekliler gerçek manada intibak istiyor. Yüzde 9 büyüme varsa emeklileri de yüzde 9 büyütecek irade ortaya konulmalı."
'23 Nisan millete ithaf edilmedi mi?'
Vural, 19 Mayıs törenleriyle ilgili kararı da eleştirdi. Nerede "milli" varsa ona kafanın takıldığını, ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ileri süren Vural, bunun insanın kanına dokunduğunu söyledi. 19 Mayıs törenleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığından, törenlerin ithaf edilenlerce kutlanmasının amaçlandığı yönündeki açıklamayı hatırlatan Vural, "19 Mayıs kime ithaf edilmiştir? Millete ithaf edilmemiş midir? 23 Nisan Milli Egemenlik Bayramı millete ithaf edilmedi mi? Milli egemenliği milletle kutlamayacağız da ne yapacağız? Sanki TCDD Genel Müdürlüğü, THY, EBK Kurumu kuruluş yıldönümü gibi. Böyle bir zihniyet olur mu" dedi. Cumhuriyetin oluşturduğu tüm unsurların yok sayılmaya çalışıldığını ileri süren Vural, AKP'nin attığı tüm adımların Cumhuriyetin kuruluşunda yürütülen mücadele ve bu coğrafyayı vatan bırakan mücadelenin anlamsızlaştırılmak için yapıldığını ileri sürdü. Vural, 19 Mayıs milli bayramlarıyla ilgili tartışmanın amaç ve hedefinin Cumhuriyetin dayandığı mücadele ve kuruluş felsefesini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu savundu.
Yargının tarafsız ve bağımsız olması önemli
MHP'li Vural, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıkladığı yargı reformunu da değerlendirdi. Yargı tartışmalarındaki en önemli hususun tarafsız ve bağımsız yargı olduğunu ifade eden Vural, "Yargıyı hızlandırsanız ne olacak? Bağımsız ve tarafsız yargı yoksa hızlandırılmış yargı yoluyla adalet mi dağıtacaksınız. Hak ve hakikati mi belirleyeceksiniz. Bugün üzerinde en çok durulması gereken konu yürütmenin baskısı altında olan savcı ve yargıçların bağımsız tarafsız hareket etmesini sağlayacak ortamın oluşturulmasıdır" dedi.
'Yargı reformunun cücüğü'
"Yargı reformunun cücüğü nedir" diye soran Vural, "Yargı reformunun cücüğü, terör örgütüne üye olanların cezasını affetmek, hafifletmektir" dedi. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin cezası, TMK kapsamına giren suçlarda erteleme gibi düzenlemeleri hatırlatan Vural şunları söyledi: "Kime müjde veriyorsun. Bu tamamiyle PKK terör örgütünün, Öcalan'ın BDP'nin istekleri doğrultusunda yapılmaktadır. Kirli pis pazarlıklar yürütülmeye devam ediyor. Terörle mücadelenin bu kadar yoğun uygulandığı ortamda terörle mücadeleyi zayıflatacak, terör örgütünü daha fazla insanın bu amaçlar doğrultusunda hizmet etmesini sağlayacak hukuk labirentleri oluşturulmakta."
Bu düzenlemeleri talep eden BDP'nin açıklamalarını hatırlatan Vural, "Ortaya konulan girişim doğrudan doğruya terör suçları bakımından terör örgütüne bir manevra alanı bırakmaya yöneliktir" dedi. Vural, yargı sürecindeki bu değişikliklerin terör örgütünün faaliyetlerinin, destekçilerinin artmasını temin edecek girişimden öteye anlam taşımayacağını, bundan sonra affa kadar gelişebilecek bir süreç de yaşanabileceğini savundu.
Hrant Dink kararı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gazetecilerin Hrant Dink kararıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine "Yargı süreci henüz tamamlanmadı, temyiz, karar düzeltme süreçleri var" dedi. İnsanlık dışı cinayet işlendiği zaman MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bu cinayetin azmettireni, varsa örgüt ilişkilerinin ortaya çıkartılmasıyla ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatan Vural, "Verilen kararlar vicdana sığmalıdır" dedi. Cinayetin arkasında kim varsa üzerine gidilmesi gerektiğini söyleyen Vural "Ama bu kullanılarak milletin tarihine, kimliğine, varlığına yönelik siyasi amaçlar için bunun kullanılmasını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cinayet sonrası yaptığı açıklamaları hatırlatan Vural, "Başbakan bu lafların altında kalmamalı. Hükümetin bu cinayetin arkasında buluna bağlantıları ortaya çıkartmak görevidir" dedi.
'AKP Meclis'te darbe yapmak istiyor'
MHP'li Vural, Meclis İçtüzüğünün görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'nda AKP'li bir milletvekilinin Meclis çalışmaları ve milletvekilleriyle ilgili "ilkel" yorumu yapmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna, "Talihsiz. Yeni gelmiş bir milletvekili. TBMM'nin çalışma ortamını ilkel olarak nitelemesini doğru bulmuyorum. Zaman zaman milletvekillerinin istenmeyen davranışları olabilir ama TBMM'de çalışmaların ilkel olduğunu ifade etmek yanlıştır" dedi.
"Siyaset dürüst yapılmalıdır. Böyle arkadan vurma olmamalıdır" diyen Vural, İçtüzük Değişikliği konusunda daha önce Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında gruplarla toplantı yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "Meclis Başkanıyla yapılan toplantıdaki mutabakata uyulmuyor. Çoğunluk iradesi kullanılıyor. 'Dediğim dedik' deniliyor. Böyle bir siyaset anlayışının Meclis Başkanının bile oluşturduğu ortamı yok sayması demokrasi açısından yanlış. Çoğunluk diktasını oluşturmaya kararlı, demokrasiden nasibini almamış, uzlaşmayı bilemeyen bir zihniyet Türkiye'yi yönetiyor. Bugün yaptıkları bu girişimle Meclis'te darbe yapmak istiyorlar. İçtüzük ile ilgili arzuları bir Meclis darbesi yapıp muhalefetin elindeki bütün imkanları kısıtlamak istiyorlar. İşin özü budur."