Yargı ‘beğen’di
Hakkındaki soruşturmayı ‘saçma sapan’ diyerek Facebook’ta duyuran memurun cezası iptal.
Mustafa Çakır
İdarelerin kamu çalışanlarına çeşitli gerekçelerle verdikleri disiplin cezalarından birisi daha iptal edildi. Sendikal eyleme katılan, sendika panosuna bildiri ve afiş asan memur hakkında soruşturma başlatıldı. Memur sosyal medyada duruma tepki göstermek için “saçma sapan suçlamalarla” savunmasının istendiğine dikkat çekti. Bunun üzerine idare, “küçümsendiği, rencide edildiği, saygınlığına saldırıldığı” gerekçeleriyle memura kınama cezası verdi. Açtığı dava reddedilince memur istinafa başvurdu. Bölge İdare Mahkemesi kesin olan kararında memurun, soruşturmanın akla-mantığa aykırı olduğuna dikkat çekmek için “saçma sapan suçlamalar” yorumunda bulunduğuna vurgu yaptı. İfade hürriyetine işaret eden daire, kınama cezasını iptal etti.
‘Saçma sapan suçlama’
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi’nin kararına göre süreç şöyle gelişti: İstanbul Anadolu Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı’nda veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan Selim Dikel idarenin kendisine verdiği cezayı Facebook’ta paylaştı, altına da “Gerçekleştirilen eylem kapsamında kamera kaydı yapılıp, pankart asıldığı gibi saçma sapan suçlamalar ile ilgili olarak 7 gün içinde savunma verilmesinin istendiği” notunu düştü. Bunun üzerine dava süreci başladı.
İfade hürriyeti
İptal kararında “Davacının (Dikel’in) Facebook isimli sosyal paylaşım sitesinde yer alan paylaşımının duygu ve düşünce ifade etme niteliğinde genel bir değerlendirme ve eleştiriden ibaret olduğu, paylaşımda somut ve belli bir kişi ya da kurumu hedef alan kişisel ya da gizlilik derecesinde önem taşıyan kurumsal bilgilerin de yer almadığı, yapılan eleştiriyi ifade etme şeklinin de ifade hürriyetinin sınırlarını aşacak ölçü ve ağırlıkta olmadığı, sadece yapılan eylemin sendikal faaliyet kapsamında olduğu ve bu eylem nedeniyle sendika üyeleri hakkında başlatılan disiplin soruşturmasında savunma istemine konu edilen hususların akla-mantığa uygun olmadığını ifade etmek kastıyla yaptığı yorumundan dolayı davacının devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunduğundan söz edilemeyeceği açıktır” denildi.
Kararda, Dikel’e yöneltilen eylemin, “hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” şeklindeki suç tanımına uymadığına dikkat çekildi. Dikel’e kınama cezası verilmesinin hukuka aykırı olduğuna işaret edilen kararda, istinaf talebi kabul edildi. İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin kararını kaldıran daire, kınama cezasını da iptal etti.