"Yargı bağımsızdır deyip kaçamazsın"

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, her hükümetin, devletin, yurttaşlarının temel hak ve özgürlüklerini koruma yükümlülüğü olduğunu belirterek, ''Bu yükümlülüklerden 'yargı bağımsızdır' bahanesiyle kaçılamaz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg'in, Türkiye'de basın özgürlüğüne ilişkin hazırladığı raporla ilgili bilgi verdi.

Cezaevlerine konulan gazetecilerin sayısındaki artış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında Türkiye ile ilgili daha fazla ihlal kararı çıkmasının Hammarberg'i bu konuda rapor hazırlamaya sevk ettiğini dile getiren Türmen, raporda ''Türkiye'de basının sindirildiği ve baskı altında olduğunun'' ifade edildiğini aktardı.

Raporda, ''Sorunların kısmen yasadan, kısmen yargıdan kaynaklandığı, tutuklamaların Türkiye'de büyük bir problem teşkil ettiği ve AİHM kriterlerine uymadığı'' şeklinde ibarelerin yer aldığını bildiren Türmen, şunları kaydetti:

''Raporda, gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'e geniş yer ayrılıyor. Yayımlanmamış bir kitabın yasaklatılmasından ve toplatılmasından duyulan endişe belirtiliyor. Bu tabii Avrupa'da görülmüş bir şey değil. Bütün bu problemlerin hepsinin basını otosansüre sevk ettiği kaydediliyor. Türkiye'de yargının, AİHM standartlarını göz önünde bulundurmasıyla sorunların giderilebileceği ifade ediliyor.''

Raporun ''ileri demokrasi, Türkiye'nin demokratikleşmede örnek ülkelerden biri haline geldiği'' gibi yargıların ne kadar gerçekle bağdaşmadığını gösterdiğini söyleyen Türmen, ''(Yargıya karışamayız) argümanının ne kadar geçersiz olduğunu gösteriyor. Çünkü her hükümetin, devletin, kendi vatandaşlarını, basın mensupları da dahil, temel hak ve özgürlüklerini koruma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüklerden 'yargı bağımsızdır' bahanesiyle kaçılamaz'' dedi.

Ekşi de raporun, Türkiye'de gazetecilerin çalışma koşullarının medyanın özgürce faaliyet yapmasını engelleyici gerçeklerle dolu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 75 bin basın mensubunun ancak yüzde beşinin sosyal güvenceye sahip olarak görev yaptığını kaydeden Ekşi, 212 sayılı Yasa'nın, medyada uygulanmıyor denecek kadar az uygulanmasının, medya çalışanlarının özgürce görevlerini yapmalarını engelleyen en ciddi fakat üzerinde tartışma yapılmayan bölümü olduğunu belirtti.