Yapay zekânın kafası karıştı
Robot yarışmasının teması din olunca görev de mesneviyi ve kamış kalemi Konya’ya getirmek oldu.
Ozan ÇepniMilli Eğitim Bakanlığı’nın, bu yıl Konya’da dini temalı düzenlediği 11. Uluslararası Robot Yarışması’nda, robotlar Mevlana’nın Belh şehrinde doğarak Konya’ya gelişini canlandırdı. Derviş kılığındaki robotlar, çeşitli engelleri aşarak Mevlana’nın Mesnevi’sini ve kamış kalemi Konya’ya getirdi.
MEB’in TÜBİTAK ile ortak düzenlediği “Mevlana” temalı robot yarışmasında, öğrencilere sunulan tematik yarış, robotlar ve din teması ile dikkat çekti. Bakanlığın belirlediği tema kapsamında öğrencilere sunulan yarışma kurallarında Mevlana’nın bugün Afganistan sınırları içinde bulunan Belh şehrinden Konya’ya olan yolculuğu anlatıldı. Horasan’dan Bizans topraklarına kadar coğrafyanın bulunduğu harita yarışma alanı olarak belirlenirken, yeteneklerini sergileyecek robotlar ise “derviş” olarak kurgulandı.
Moğollar’a karşı
Yarışma teması kapsamında “derviş” robotlara, Belh’ten yola çıkarak bölgenin haritası üzerine konumlandırılmış tematik bölgede yarışmaları Mesnevi ile Mesnevi’nin yazıldığı kamış kalemi Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’ya getirme görevi verildi. Yarışmada robotlara engelleri aşma görevleri de verilirken, robotların sinyaller ile aşmaları beklenen kapı Moğol engeli olarak anlatıldı.
Sema bonusu
Robotlardan bir diğer beklenen yetenek ise Sema gösterisi oldu. Mesnevi ve kamış kalem ile Karadeniz engeli olarak adlandırılan bölümde robotların kendi etrafında dönerek sema gösterisi yapmaları ve ekstra puan kazanmaları beklendi. Yarışmanın sonunda ise harita üzerinde Konya alanına gelen robotların sinyal göndererek Mevlana’nın 7 öğüdünden birini ekranda göstermesi sağlandı. Salondaki gösteride öğrenciler normal robotları kullanılırken, gösterilen animasyon filminde, dervişlerin başlarına taktıkları sikkeli “Ahican” karakteri ile fonda ney sesi kullanıldı.
İcat çıkarın
Yarışma kura çekilişini yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğrencilerin robotlarını sergilediği stantları gezerek bir süre sohbet etti. Yılmaz, açılış konuşmasında “Teknolojide en çok gelişim robot alanında oluyor. Dün hayal denilen bugün tek tek oluyor. Önce hayal, sonra icat. Her öğrencimizin bu alanda icat çıkarmasını ve icatların da yarışmasını istiyoruz” dedi