Yapay zekâ eğitimi müfredata girmeli
Yapay Zekâ Araştırmaları Girişimi sözcüsü ve Door Teknoloji kurucularından Ozan Demir, “Aralarında ABD, Çin, Kenya, BAE’nin de bulunduğu 40’a yakın ülke, ekonomik kalkınmalarını güçlendirmek amacıyla ulusal yapay zekâ stratejisini hayata geçirdi. Kendi ulusal yapay zekâ stratejimizi geliştirerek ülkemizin yapay zekâ ve yüksek teknoloji üreten devletler arasında yerini almasına katkı sunuyoruz ” dedi.
Kübra KöklüYapay Zekâ Araştırmaları Girişimi, Türkiye’deki İlk ulusal yapay zekâ stratejisinin 10 maddelik ön raporunu açıkladı. İnisiyatifin Temsilcisi Ozan Demir, insanlığın kendi zekâsından kat be kat fazla olan “yapay zekâyı” icat ettiğini belirterek “Ulusal bir stratejiyle ekonominin ve kalkınmanın yeni dinamiği yapay zekâ olabilir. Ya da yıllardır ülkemizin ana hedefi olan 10 büyük ekonomi arasına girmesi yapay zekâ ile gerçekleştirilebilir. Yapay zekâ geleceğin değil günümüzün teknolojisidir. Ülkemiz durup beklemek yerine, toplumu bir bütün olarak ileri teknolojiye hazırlayacak ulusal strateji adımları atmalıdır. Onlarca ülkenin milyar doları bulan yapay zekâ yatırımlarının altında yatan neden, teknolojinin herkesten önce üretilmesi ve dünyanın geri kalan pazarlarına satılmasıdır” diye konuştu.
Yapay zekânın ekonominin yeni dinamiği olacağına belirten Demir şöyle konuştu:
“10 yıl sonra yapay zekânın ekonominin tüm alanlarına yayılmasıyla beraber işçi sınıfı ve birçok meslek derin krizlerle boğuşacak. İş kaybı ve gelecek endişesini artıracak bu duruma karşı yurttaşlık geliri şimdiden planlanmalıdır. Yapay zekâ eğitimi müfredata girmeli. Kötüye kullanıma karşı bilinçli nesiller yetiştirmeliyiz.”
ULUSAL STRATEJİ GEREK
Rapora göre ulusal yapay zekâ stratejisinin adımları şöyle: “Eğitim yolu ile nitelikli iş gücü oluşturmak ve yeni beceriler edinmek, kanun, yönetmelik ve mevzuatlarda ulusal stratejiye uygun ön açıcı ve destekleyici değişiklikler yapmak, kamu görevlilerinin ve karar vericilerin yapay zekâ konusunda yetkinliğe erişmesini sağlamak, yapay zekânın emek dünyasına etkisini tespit etmek, yapay zekânın meslek ve sektörlerde yapacağı değişimi yönetmek, insan ile yapay zekânın iş ilişkisini belirlemek.”