Yanlış kullanılığında zehre dönüşüyor

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan vatandaşları uyararak, "Tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel bir çok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde vücuda zarar verebilmekte, zehire dönüşebilmektedir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından aktarlarda satılabilecek bitkilerle ilgili genelge revize çalışmaları devam ederken, kışın gelmesiyle birlikte bir çok vatandaş soluğu aktarlarda alıyor. Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan vatandaşları uyararak, "Tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde vücuda zarar verebilmekte, zehire dönüşebilmektedir" dedi.

İlaçların, belirli dozlarda doğru alım yoluyla, hastalığı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan kimyasal madde olduğunu vurgulayan Saydan, şu açıklamalarda bulundu:

"Alım yolu ne olursa olsun, vücuda alınacak maddenin mutlaka çok sayıda kontrolden geçmesi gerekir. Hele de oral yolla alınan tablet, kapsül ve sıvı formlardaki ürünlerin kontrol aşamaları çok daha fazladır. Bunların Sağlık Bakanlığı'nca onaylanmasından sonra, doğru elden halka sunumu hayati önem taşır. Geçtiğimiz senelerde, bazı zayıflama ürünlerini biz eczanelerimize almamaya direnip, satmamak için halka doğru bilgiyi aktarmakla uğraşırken, aktarlarda bu ürünlerin satışa açık olması, somut kötü örnekleri yaşamamıza neden oldu. Ölüm vakaları yaşandıktan sonra, ürünlerin toplatılması doğru bir uygulama olarak kabul edilemez. Zira başta bu ürünlerin satışının engellenmesi gerekmedir."

Saydan, ürünlerin "tamamen bitkisel", "doğal ürün", "mucizevi çözüm" şeklinde piyasada reklama açık şekilde satışının olması, halkın bilinçsiz ve tamamen yanlış ilaç, ürün veya bitki ekstresi kullanmasına neden olduğunu vurguladı. Bitkilerin bir çok kimyasal maddeyi bünyesinde barındırdığını ve bu maddelerin ekstre, çay ve benzeri formları da aynı oranda maddeyi içerdiği dile getiren Saydan, bu tip ürünlerin standart bir tanımı ve dozu olmadığından, varolan hastalığı iyileştirmediği gibi, ileride doğabilecek tedavisi mümkün olmayan sorunlara zemin hazırlayabileceği konusunda uyardı. Saydan açıklamasında "Yani tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel bir çok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde vücuda zarar verebilmekte, zehire dönüşebilmektedir. Tüm bu nedenlerle, 'tamamen bitkisel' lafının arkasında, dozun, içeriğin, bitkinin hangi kısmı olduğunun, etki ve kullanım yerinin doğru şekilde anlatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Aktarlara karşı değiliz"

Saydan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"TEİS olarak, Osmanlıdan günümüze kadar uzun bir geçmişe sahip aktarların varolmasına karşı değiliz, ancak vatandaşlarımızın 'şu hastalığa iyi gelir', 'şunu tedavi eder' şeklindeki söylemlerle aldatılmasına karşıyız. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün bitkilerle ilgili yeni genelgeyi ivedilikle yayınlanmasını bekliyoruz."