Yalnızlık şairi: Özdemir Asaf kimdir?
Türk edebiyatının usta kalemlerinden Özdemir Asaf, ölümünün 40. yılında anılıyor.
cumhuriyet.com.trDuygu dolu dizleriyle tanınan, Türk edebiyatının usta şairlerinden Özdemir Asaf, ölümünün 40. yılında edebiyatseverler tarafından anılıyor. Peki ardından birçok eser bırakan Özdemir Asaf kimdir? İşte usta kalemin hayatı ve eserleri…
7 YAŞINDA BABASINI KAYBETTİ
Cumhuriyet dönemi Türk şairlerden olan Özdemir Asaf, 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf, Şura-yı Devlet'in kurucularındandı. Usta şair, henüz 7 yaşındayken babasını kaybetti. Asaf ile ailesi, babasının vefatından sonra İstanbul'a taşındı ve Hamidiye Hanım'ın Acıbadem'deki köşkünde biçki dikiş kursu açmasıyla geçimlerini sağladı. Özdemir Asaf, 1930'da Galatasaray Lisesi'nin ilkokulunda başladığı eğitimine, 1941'de 11. sınıftayken ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'nde devam etti ve buradan 1942'de mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıfa kadar İktisat Fakültesi ve 1 yıl da Gazetecilik Enstitüsü'nde eğitim gören Asaf, okulda tanıştığı Sabahat Selma Tezakın ile 14 Eylül 1946'da evlendi. Evlilikten sonra yüksek öğrenimini tamamlayamadan çalışma hayatına atılan Asaf, 1942'den beri sürdürdüğü sigorta prodüktörlüğü işine devam etti.
Usta şair, 1948'de vatani görevini yapmak üzere askere gitti. Zaman ve Tanin gazetelerinde de çevirmen olarak çalışan Asaf'ın ilk şiiri, 1939'da Servet-i Fünun-Uyanış dergisinde yayımlandı. Büyük Doğu, Varlık, Yenilik, Amaç, Kaynak, Edebiyat Dünyası, Şadırvan, Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler, Yenilik, Vatan, Dost, Türkçe ve Türk Dili gibi gazete ve dergilerde de şiirler kaleme alan Asaf, çeviri şiirlere de imza attı.
1955’TE İLK ŞİİR KİTABI YAYIMLANDI
Özdemir Asaf, 1951'de Cağaloğlu Molla Fenari Sokak'ta Sanat Basımevini, 1955'te ise Yuvarlak Masa Yayınlarını kurdu. İlk şiir kitabı Dünya Kaçtı Gözüme'yi 1955'te bu yayınevinden okuyucuyla buluşturan Asaf, taşlama ve ironi unsurlarını da kullandığı eserlerini genellikle dörtlük ve ikilik şeklinde kaleme aldı.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Asaf, sonraki yıllarda dize sayılarını azaltarak kelime oyunlarına yer verdiği şiirler yazmaya başladı. Eserlerinde daha çok insan ve toplum ilişkilerine yönelik konuları işleyen şair, şiirlerinde ise alay ve taşlama ögelerine yer verdi. Özdemir Asaf, ayrıca, şiirin ve yazarın işlevi konusundaki görüşlerini de "Yuvarlağın Köşeleri" adlı kitabında okuyucunun istifadesine sundu.
AKCİĞER KANSERİ TEŞHİSİ KONULDU
İlk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isminde bir kızı olan Asaf'ın, Türkiye'nin ilk kadın fotoğraf sanatçısı ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu dünyaya geldi.
Asaf, Türk Edebiyatçılar Birliği temsilcisi olarak 1959'da Belçika Milletlerarası Şiir Bienali'ne, 1966'da Makedonya Yazarlar Birliği'nin davetlisi olarak Yugoslavya'da Şiir Kongresi'ne katıldı.
Yuvarlak Masa Yayınlarını ve matbaasını 1970'de kapatan ve rahatsızlığı nedeniyle 1979'da Vakıf Gureba Hastanesi'nde tedavi görmeye başlayan şaire, 1980 yılının aralık ayında akciğer kanseri teşhisi konuldu.
58 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ
İstanbul'daki evinde 28 Ocak 1981'de 58 yaşındayken hayatını kaybeden Asaf'ın cenazesi Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi. Usta şairin bazı eserleri vefatından sonra yayımlandı.
ESERLERİ
Şiirleri
- Dünya Kaçtı Gözüme (1955)
- Sen Sen Sen (1956)
- Bir Kapı Önünde (1957)
- Yumuşaklıklar Değil (1962)
- Nasılsın (1970)
- Çiçekleri Yemeyin (1975)
- Ben Değildim (1978)
- Bugün ve Bugün (1984)
- Benden Sonra Mutluluk
- Çiçek Senfonisi (2008)
- Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (2012)
- Yalnızlığa Övgü
Özdeyişleri
- Yuvarlağın Köşeleri (1961)
- Yuvarlağın Köşeleri-2 (1988)
Öykü
- Dün Yağmur Yağacak (1987)
Deneme
- Özdemir Asafça (1988)